Bäst i stan på Tripadvisor: Nu satsar Daawat på Hisingen med unika fusion-rätter på menyn

Bröderna Jimmy och Ricky Ahluwalia har inte bara fört vidare sin fars fackla – utan även expanderat verksamheten. Först öppnade den indiska matsensationen från Första Långgatan en andra restaurang i Sisjön och nu kommer Daawat även till Hisingen.
— Här i Eriksberg kommer menyn att ha vissa influencer från det Indo-kinesiska köket som blir en nyhet på Göteborgs restaurangscen, säger Jimmy Ahluwalia.
I Pigas gamla lokaler vid Eriksbergsdockan har en febril aktivitet pågått under sommarens första veckor. Det har renoverats, designats om och förberetts mat på ett alldeles unikt vis.
— Det är inte så att hela menyn är ny, många rätter och smaker kommer gästerna att känna igen från både de indiska köket och från Daawat i Masthugget. Men här kommer vissa rätter att få kryddblandningar och smaker från det indo-kinesiska köket som är en nordost-indisk matlagningsstil där det indiska möter det asiatiska, förklarar Jimmy och fortsätter:
— Våra stammisar kommer känna igen sig, men det är vissa skillnader mellan varje restaurang och de här influencerna blir unika för Eriksberg…ja, det blir unikt för Göteborg, säger han.
Ricky pekar upp mot väggen mellan köket och matsalen. Där hänger ett stort porträtt på brödraduons mamma och pappa. Pappa Surjit var en pionjär inom att ta det indiska köket till Sverige och har drivit restauranger sedan 1970-talet. Ihop med deras mamma Meena Ahluwalia har familjen levt med restauranger och särskilt det indiska köket i hela deras liv.
— Vi hade tvingat honom att pensionera sig. Men efter ett och ett halvt år bestämde han sig för att öppna Daawat på Första Långgatan. Han gick och hittade en lokal och berättade att han kände en ”skyldighet” att fortsätta servera autentisk indisk mat som det ska smaka, då han tyckte att det saknades ett bra bra indiskt kök i stan, säger Ricky.
Och comebacken i restaurangvärlden blev en av hans största succéer.
— Från början var vi lite emot det för branschen är tuff och han började bli äldre, så det skulle inte bli lätt. Men oj så rätt han hade. Något år senare var restaurangen högst rankad på Tripadvisor av alla i Göteborg. Man fick mycket värde för pengarna och folk gillade maten och servicen, säger Ricky.
Än i dag är Daawats originalrestaurang på Första Långgatan rankad på delad förstaplats bland restauranger i Göteborg hos Tripadvisor. Betyget: 4,8 av 5. Dessutom har restaurangen tilldelats ”Travelers’ Choice Award” hela sju år i rad samt blev även blev rekommenderad i White Guide förra året.
Bjuder på en festmåltid – bokstavligen
Daawat har hyllats för sin äkthet och kvalitet, men expanderade aldrig före att Surjit för några år sedan gick bort i sviterna av Covid. Men visionen hade han ända in i slutet:
— Han gick och tittade på lokaler och planerade för framtiden ända in i det sista. Men vi ville skynda långsamt och verkligen hitta rätt lokaler, rätt personal, aldrig kompromissa på råvaror eller kvalitet, säger Ricky.
Därför är det med en extra stor stolthet som bröderna nu gör verklighet av familjens vision. När Daawat nyligen hade premiär för restaurangen i Eriksberg var naturligtvis mamma på plats och övervakade hur ”festmåltiden” går i arv. Daawat betyder nämligen just ”en festlig måltid”, vilket är hjärtat i verksamheten.

– Det ska kännas som en härligt upplevelse att komma och äta hos oss! Restaurangens namn berättar hur vi ser på vår verksamhet, här ska alla känna sig välkomna att delta i en festmåltid och vi vill överraska och bjuda på smaker som skapar en fantastisk upplevelse för gästerna, säger Jimmy.
Familjens tredje restaurang på Hisingen
Men det är inte familjens första restaurang på Hisingen – utan tredje. Den första indiska restaurangen öppnade redan på 1970-talet på Södra Vägen och var då sannolikt den första indiska restaurangen i Göteborg. Den låg på Gamla Tuvevägen vid Backaplan och i den lokalen har sedan många restaurangverksamheter huserat sedan dess:
— Några månader sedan tog nya ägare över där! Han som driver det från och med nu har lärts upp i en av pappas restauranger, berättar Jimmy.
Så vad kan gästerna förvänta sig på Daawat Eriksberg? Restaurangen är öppen med att man ligger några tior över priset på en del andra indiska restauranger i Göteborg men förklarar det med att de aldrig vill tumma på kvalitén.
— Vi känner att det är viktigt att gäster får hela smakupplevelsen. Att de känner att de får värde i det de betalar för och vi vill inte göra något halvdant. Hellre tar vi några kronor mer betalt och hoppas att våra gäster känner skillnaden, säger Ricky.

Personalen är en annan viktig och avgörande faktor för framgångarna. Särskilt när det handlar om att föra vidare föräldrarnas arv kring bra indisk matlagning.
— Många söker jobb hos oss men vi är väldigt petiga med det. Att testa är viktigt för kockar kan ha ett bra CV men inte fingertoppskänslan av att skapa bättre indisk mat på det sätt vi vill ha det på våra restauranger. Så det har blivit en hel del tester innan vi landar rätt och ger en kock uppdraget. Den här branschen är en där man måste se personalen jobba in action…Jimmy och jag har fått det av mamma och pappa, vi vet vad smakerna ska vara och vad Daawat ska servera, säger Ricky.
Unikt för Göteborg: Fusion mellan Indien och Kina
I Eriksberg blir Tekraj Gnawaly köksmästare och en av hans specialiteter är just kompetensen inom det indo-kinesiska köket. Det är en fusion mellan indisk och kinesisk mat, men det handlar inte om rena indiska rätter – utan tillagningstekniker och kryddning som ger tydliga asiatiska influencer till vissa rätter.
— I London hittar man en del sådan fusion men det här blir något nytt för Göteborgs restaurangbesökare! Det handlar inte om hela menyn eller så, utan kryddningen i utvalda rätter som ger en lite annorlunda karaktär till dem än vad man kanske är van vid, säger Jimmy.
Fusion mellan två kök kan finnas åt bägge håll, så förväxla inte detta med ”Chinese Indian cuisine”, där kinesiska rätter fått smaker från indisk mat. Det här handlar om att vissa indiska rätter på Daawat Eriksbergs meny har influencer från både kinas men även andra asiatiska kök.

— Kryddblandningarna är något som våra kockar växer upp med och formar sin matlagning från. Det sitter djupt i den som är duktig på att laga indisk mat, hur maten smakat och hur de omkring en har använt kryddor i ens uppväxt, förklarar Jimmy.
Bröderna tror att svensken har blivit medveten om hur bra indisk mat ska smaka. Många har besökt indien, kanske varit i London eller New York och testat bra indiska restauranger och följer vad andra gäster ger för betyg online på maten.
—Man googlar och ser vad som är högt rankat. Som ett kvitto på vad vi gör har vi väldigt många indier som kommer och äter hos oss. Även de tycker att Daawat är väldigt genuint, är bra indisk mat och påminner dem om hur det är hemma. Det är viktigt för oss för det gör att vi kan se att vi gör detta rätt, säger Jimmy.
Influencer från olika indiska kök – inom samma restaurang
För den som aldrig besökt Daawat, kan ni förklara vad ni är för en restaurang?
— Som ett samlat ord för inbjudan till festmåltid. Är man bjuden på en daawat hemma hos någon bjuder de på en festlig måltid. Här i Sverige när man tänker på indisk mat kopplar man den till de nordindiska köket och den röda tråden känner man igen från alla våra restauranger. Men vi har specialiteter från andra regioner med. Det vi har nämnt om indo-chinese som är ett sådant exempel. Där kan man äta något unikt hos oss som med en smaksättning som du inte hittar i den genomsnittliga indiska restaurangen, säger Jimmy.
— Huvudgrejen hos Daawat är ändå det nordindiska köket men så plockar vi rätter från andra indiska kök. Vi har en krabbrätt som är indspirerad av det sydindiska köket, vi har en chili-kyckling från nordöstra delarna av Indien och så vidare, fyller Ricky på.

Bröderna är otroligt passionerade för familjeföretaget. Det märks att de vill mycket – men är oerhört måna om att vårda varumärket.
— Det är lite charmen med det här. Indisk mat är komplex mat att göra. Varje kock är oftast väldigt stolt över sitt sätt att laga mat på och ja, vi har våra familjerecept på hur Daawat tänker att de ska göra men på varje restaurang kan det skilja sig lite åt då kockarna ger sin personliga touch till rätterna. Det är så många kryddor som ska ner i varje rätt så det blir lite freehand och det är också en del av charmen med indisk mat, säger Jimmy.
Om vi intervjuar er om 20 år, kommer Daawat vara en stor kedja av restauranger då?
—Vi tänker inte smälla upp en restaurang var sjätte månad. Men visst, om förutsättningarna finns och om vi kan säkerställa att varje restaurang kan leva upp till den kvalitet som Daawat ska stå för kan det bli så att vi växer framöver, säger Jimmy med glimten i ögat.
Ambitionen är att Daawat inom kort kommer ha hemkörning av sin mat och har tills vidare öppet sju dagar i veckan. Restaurangen har även fullständiga rättigheter och en uteservering med utsikt över Eriksbergsdockan. Vil du boka bord, se menyer eller få mer information kan du kolla in restaurangens hemsida.
Markus Hankins
markus@helahisingen.se
LÄS MER: