Därför slopas sittplatser, studieutrymmen och lånedatorer på Hisingens bibliotek

Pandemins andra våg i Västra Götaland tvingar biblioteken i Göteborg att slopa sittplatser och andra studie- eller mötesplatser under kommande veckor.
— Det känns förfärligt och går emot hela vår idé om biblioteket som mötesplats, men vi måste hjälpa till på det sätt vi kan, säger Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg till Vårt Göteborg.

Sittplatser som går att flyttas tas bort på biblioteken i Göteborg och de sittplatser som inte kan flyttas krysstejpas över. Dessutom kommer det under den närmaste tiden inte vara möjligt att använda kopiator, datorer eller gemensamma utrymmen. Biblioteken i Göteborg inför åtgärderna som ett svar på Folkhälsomyndighetens nya råd för Västra Götaland med anledning av den pågående Covid-19-pandemin.

Tanken är att biblioteksbesökarna endast ska komma till biblioteket för att hämta och lämna lånade böcker under den närmaste tiden.

— Ladda ner appen och skapa ett konto. Då kommer man åt väldigt mycket: e-böcker, ljudböcker och det går att reservera böcker som sedan går att hämta på reservationshyllan. Det finns också en chatt tillgänglig där det går att ställa frågor till oss, säger Anette Eliasson till stadens hemsida.

Take Away-böcker för 70+:are

De bokkassar som biblioteken införde i maj och som riktar sig till 70-plussare fortsätter skickas ut precis som tidigare under året och går att beställa fram till 15 december. Så här långt har cirka 500 stycken bokkassar levererats – och tanken är att det ska möjliggöra boklån till riskgrupper:

— Vi kommer att se tiden an och se om vi kan arbeta vidare med de här tjänsterna och eventuellt utöka dem, säger Anette Eliasson.

De bibliotek på Hisingen som inför de nya åtgärderna är Backa bibliotek, Biskopsgårdens bibliotek, Kyrkbyns bibliotek, Kärra bibliotek, Lundby bibliotek, Torslanda bibliotek, Tuve bibliotek och Älvstrandens bibliotek – men även Stadsbiblioteket med flera på ”andra sidan älven”.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: