FRAMTIDENS BACKAPLAN: Hit ska Elgiganten, Dollarstore, apotek och fiskhandlare flytta ”Ambition att locka hela Storgöteborg till nya Backaplan”

Det här är Del 4 i en artikelserie om “Framtidens Backaplan” – den nya stadsdel som ska växa fram mellan Kvillestan och Brunnsbo under det närmaste decenniet. Följ artikelserien här på HelaHisingen.se i vinter.

Bostadskvarter — där de två nedersta våningarna är shoppingcentrum. Så kan man beskriva visionen för de första kvarteren av ”nya Backaplan” som ska byggas vid Leråkersmotet:
— Vår ambition är att locka hela Storgöteborg till nya Backaplan med hjälp av vårt restaurang- och nöjesutbud, säger Caroline Rönnborg, centrumchef på Skandia Fastigheter AB.

Deletapp 1 i Skandia Fastigheters första byggen av ”nya Backaplan” sker är på väg att inledas. Detaljplanen är antagen och klar och markarbetet har planerat att inledas under 2021.

De tre kvarteren överst till höger i bild här visar det område som blir först ut. I dag finns ingen verksamhet i området, utan bara ruiner av gamla industrilokaler ligger på fastigheten – som är belägen mellan Biltemas varuhus och Leråkersmotets in- och utfart från Lundbyleden.

Här ska Skandia fastigheter bygga nio stadskvarter på Backaplan. Etapp 1 är de tre stadskvarteren i bildens övre högra hörn och Etapp 2 är de sex stadskvarteren nere till vänster, där Stora Coop, Elgiganten med flera ligger i dag.

Vad är Skandia fastigheters syn på bygget av det område där bland annat Stora Coop ska flytta in? 
— Vi ser det här som startskottet i en långsiktig process där vi är del av att skapa en ny stadsdel tillsammans med andra fastighetsägare och det känns fantastiskt att få sätta detta i verket då det här varit en ”snackis” i många år, säger Caroline Rönnborg, centrumchef på Skandia Fastigheter AB.

Målet: Klar deletapp till 2023-2024

Nya Backaplans första tre kvarter blir alltså området precis nordost om Leråkersmotet, där stadskvarter med handelsytor på en till två plan ska kombineras med bostäder ovanför:

— Det är många aktörer och långa processer som måste klaffa men vi känner oss trygga i den strategiska varumärkesplan som vi tagit fram för utvecklingen, säger Caroline Rönnborg.

När väntas deletapp 1 stå klart? 
— Svårt att ge en exakt tidpunkt då det är många faktor som spelar in men vår målbild är 2023-2024.

Klart redan nu: Elgiganten flyttar in

Under 2021 är det tänkt att bli byggstart och det är redan klart att Stora Coop blir en av de första hyresgästerna, som flyttar till de nybyggda husen. När Coop och deras grannar flyttat ur de gamla lokalerna där de har butiker i dag, så ska de rivas. Där byggs sedan nästa etapp av hus i Skandia Fastigheters regi på ”Nya Backaplan”, det företaget kallar för ”Deletapp 2”.

Vilka andra affärsverksamheter, utöver Coop, kommer att finnas i husen vid den första etappen vid Leråkersmotet? 
— Det kommer var fokus på service! Helt klara för inflytt här är bland annat ett apotek, en kemtvätt, en fiskbutik, Instabox, Elgiganten och Dollarstore. Vi planerar även för att få in ett café i hus 1 som ligger närmast rondellen, säger Caroline Rönnborg.

De berörda kvarteren runt Leråkersmotet vid Backaplan. P hå höger sida syns kvarteren där Skandia Fastigheter börjar bygga 2021. Foto: CITYPLANNER

Etapp 1 och Etapp 2

Deletapp 1 består alltså av tre byggnader vid Leråkersmotet. I ett av de husen ska ovanstående aktörer, med allt från Stora Coop till en fiskhandel in på ett till två plan med butikslokaler i botten av husen. Planen för ett kafé i markplan är ännu inte spikad, men en ambition som Skandia Fastigheter har.

Delettapp 2 består sedan av de övriga ses fastigheterna som finns på i området där Coop, Elgiganten med flera butiker ligger i dag. Dessa sex stadskvarter kommer även att ta upp en stor del av det som i dag är parkeringsplatser. För den etappen finns inga avtal skrivna ännu mellan butiker och Skandia fastigheter, då de ännu inte kommit så långt i processen att de kan påbörja det arbetet.

Totalt bygger alltså Skandia Fastigheter nio nya fastigheter här.

”De flesta kommer att få ett nytt läge”

Men övriga butiker som finns i husen i dag, då? Hur blir det med allt från Telia, Lindex, Gina Tricot och mindre butiksinnehavare?

— Vi har en ständigt pågående dialog kring framtiden med alla våra hyresgäster och de flesta kommer att få ett nytt läge i kommande nya fastigheter, säger Caroline Rönnborg, centrumchef på Skandia Fastigheter.

Gäller det även restaurangerna som finns i området?
— I och med att vi ska bygga en ny stadsdel så kommer handel, restauranger, mötesplatser, kultur och evenemang att vara starkt integrerade. Vår ambition är att locka hela Storgöteborg till nya Backaplan med hjälp av vårt restaurang- och nöjesutbud, säger Rönnborg.

Kommer tidsplanen att hålla? Skandia Fastigheter tror det, nu när allt gått så här långt – att första spadtaget bara är månader bort. Målbilden för företaget är att deletapp 1 ska stå klart någon gång mellan 2023 och 2024.
— Vi hoppas att deletapp 2 är klar och antagen då så att vi kan börja där direkt när vi flyttat Coop och övriga hyresgäster till de nybyggda husen, säger Caroline Rönnborg, centrumchef på Skandia Fastigheter AB.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 1:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 2:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 3:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 4:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 5:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 6:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 7:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 8:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 9:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 10:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 11:

LÄS ÄVEN: