Geelys plan: Bygger nytt jättehus på Hisingen – sitt sjätte i satsningen Uni3

Volvo Cars huvudägare Geely fortsätter sin storsatsning på Hisingen i Göteborg. Det kinesiska fordonsbolagets campus vid Lindholmsallén på centrala Hisingen ska nu växa ytterligare – med ett stort kontorshus som blir områdets sjätte i ordningen.

Bygglovsansökan lämnas nu in för den sjätte byggnaden på Geelys företagscampus på Götaverkens gamla varvsområde vid Lindholmen på norra älvstranden av Göteborgs inre hamn. Enligt Geely ska fokus för det nya huset bli ytrymmen för externa hyresgäster som vill lokalisera sig till Västsveriges tech-kluster, i lokaler som är ”något utöver det vanliga”.

Som en del i det prisbelönta Uni3-konceptet kommer det nya huset utformas enligt det befintliga temat, men erbjuda ”flexibla lösningar för de bolag som vill lokalisera sig på Uni3”. Det nya huset, med projektbeteckning B46, kommer få 17 500 kvadratmeter kontorsytor och planen är att det ska stå klart för inflyttning sommaren 2024.

Uni3 campuset huserar idag ett flertal olika bolag på området, exempelvis det nya bilmärket Lynk & Co samt Cevt (som bägge ägs av Geely) och teknikutvecklare som Combine, Toyota Material handling och Sinix. Även coworking och servicebolag som United Spaces och Compass Group finns på plats och skapar en miljö som Uni3 kallar ”A home for innovators”.

Till vänster syns områdets huvudbyggnad, i mitten Lynk & Co-byggnaden och till höger Clarion Hotel The Pier som öppnar sent under 2022. Hotellet blir närmaste granne till den nya, sjätte, byggnaden i Geelys Uni3-område. Foto: HELAHISINGEN.SE

För bolag med mycket resenärer finns också ett nytt hotell på campus i regi av Nordic Choice – Clarion Hotel The Pier. Hotellfastigheten, som är på 12 745 kvadratmeter, öppnar fjärde kvartalet 2022 och blir närmaste granne till Geelys sjätte hus i campusområdet Uni3. Hotellet kommer att ha två restauranger, 254 hotellrum, två barer, konferensytor samt en wellness-avdelning.

— Som den innovativa hotellkedja som vi vill vara så kan inte det geografiska läget Lindholmen vara bättre för att skapa en arena i världsklass för mötet mellan människor, bolag och kulturer, har Henrik Berghult, Director of Operations Clarion Hotel Sverige tidigare sagt om projektet.

LÄS MER: Därför valde Webmind att flytta till United Spaces i Lindholmen: “Imponerande”

”Vi för redan nu samtal med intresserade bolag”

Gang Wei, VD för GIC Management AB, som driver Uni3, berättar om tankarna inför bygget av det sjätte huset:

— De befintliga fem byggnaderna inom campuset har i princip fyllts av olika partners och hyresgäster redan innan det stått helt färdigt. Därför ser vi nu en stor möjlighet att utnyttja den sjätte byggrätten vi har till att bygga ett hus med än mer fokus på komplementära företag som vill vara med och bygga visionen om ett hem för innovatörer. Vi för redan nu samtal med intresserade bolag, men det finns stora möjligheter för fler att komma med nu när vi är i början på processen, säger han i ett pressmeddelande.

Geelys sjätte byggnad på campuset Uni3 i Lundbyvassen. Foto: ”Rendering” av hus B46 – ritat av Arkitektbyrån Design

Entreprenör för projektet är BRA Bygg, och satsningen väntas sysselsätta 300 personer under två och ett halvt år. Budgeten för projektet beräknas till omkring 720 miljoner kr. Finansieringen av projektet görs lokalt i Sverige.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: