Halvtidsintervju: Ola Serneke om Karlatornet ”Vi har fått vår beskärda del av stolpe ut”

Nu är Nordens högsta hus halvvägs. Därför ställde vi på HelaHisingen.se några ”halvtidsfrågor” à la gängse sportjournalistik till mannen bakom rekordprojektet, skyskrapan Karlatornet: Ola Serneke.
— Jag tänker nog trots allt att hårt slit ger resultat, säger han.

Som HelaHisingen.se uppmärksammade i ”Vad händer på Hisingen?” redan i förra veckan så passerade Serneke (och Balder) halvtidsstrecket av Karlatornsbygget nu i dagarna. Och halvtid innebär ju frågor av slaget ”Hur känns det?” och ”Vad är din analys av första halvlek?” vet vi ju från alla sportsändningar som någonsin producerats i svensk tv. Så vi frågade några frågor av etta slag till Ola Serneke, grundare av byggkoncernen Serneke och en fotbollsintresserad näringslivsprofil i Göteborg.

Vad gör du för halvtidsanalys om hur allt gått under ”första halvek” av Karlatornet?
— Jag har jobbat med projektet sedan 2004 och det har varit enormt mycket frågor som behandlats under denna tid. Alla dessa år har varit enormt lärorika minst sagt. Jag har ju ”levt med” projektet i snart 20 år, så för mig är detta en otrolig härlig känsla att se tornet snabbt resa sig mot skyarna och nu passerat halvvägs (över marken). Rent byggproduktionsmässigt, så är vi förbi hälften för några månader sedan, då grundarbetet, källare, outriggers med mera är en enormt stor del av byggnationen Man kan så här i halvtid konstatera att vi har haft en väldigt fin utveckling av försäljningen av lägenheterna och det gläder mig att de som var med från början gjort sig en riktigt bra affär, säger Serneke.

Hur är känslan i (hus)kroppen?
— Extremt bra känsla. Man kan så här i halvtid konstatera att vi har haft en väldigt fin utveckling av försäljningen av lägenheterna och det gläder mig att de som var med från början gjort sig en riktigt bra affär. Vårt produktionsgäng på plats är så engagerade och duktiga, så känns betryggande att vi skall hinna klart i tid med bra resultat.

Karlatornet i nya Karlastaden är nu halvklart. Foto: HELAHISINGEN.SE

Serneke: ”Starka spelare byter man inte bort i första taget”

Om du tittar upp på den byggnad som reser sig över Lindholmen – vad tänker du om din egen insats när du ser det som växt fram så här långt?
— Jag tänker nog trots allt att hårt slit ger resultat. Många som följt projektet under dessa år som nu får se denna stadsdel växa upp.

Har ni lärt er saker under byggets första halva som nu behöver implementeras för att andra halvan ska bli bättre: Kommer vi få se ett helt nytt lag efter halvtid?
— Ja men visst är det så, allt går att förbättra och optimera. Däremot så kommer vi ha samma lag på plats – starka spelare byter man inte bort i första taget…

Efter allt pålningsarbete i början av projektet har det varit mycket ”stolpe in” – blir det mer ”stolpe ut” framöver?
— Vi kommer ha stolpe in hela resan numera – vi har fått vår beskärda del av stolpe ut innan, säger Ola Serneke.

Karlatornet planeras stå färdigt under 2024 och blir med sina 245 meter och 73 våningar Sveriges och även Nordens högsta byggnad.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: