Här blir det rusning till jordgubbarna på Hisingen

Intresset för årets jordgubbsplockar-premiär var gigantiskt. Så många ville ut på fälten att organisatörerna tvingades be dussintals familjer vända – innan de ens lämnat bilarna.
— Det är väldigt mycket folk som vill plocka jordgubbar så det är bättre att komma tillbaka senare under säsongen, var beskedet.

När Bärby självplock hade säsongspremiär lockas årligen Hisingsbor och hitresta till Säves eget jordgubbsparadis, där de kan gå ut på åkern och plocka de eftertraktade bären. När årets premiär gick av stapeln på onsdagsmorgonen blev det rusning direkt. Hundratals jordgubbssugna familjer, pensionärer och jordgubbsförsäljare hade tagit sig ut till den lantliga miljön nära nedlagda Säve flygplats.

Så många besökare dök upp att stora köer bildades utanför jordgubbslandet. Kombinationen av jordgubbssugna göteborgare och pandemirestriktionerna om att folksamlingar på över 50 personer inte tillåts samlas på grund av Coronaviruset, fick dussintals besökare att vända innan de ens hunnit lämnat sina bilar.

Redan 150 meter från entrén vände bilarna – efter besked om att det var fullt av besökare på Bärbys jordgubbsland…

— Intresset är jättestort! Men det bästa är att återkomma längre fram på säsongen för så här tidigt har vi inte så mycket bär ännu och då så många kommer nu är det risk att det blir lite utplockat, berättade en av funktionärerna för HelaHisingen.se.

Den långa kön av sugna bärplockare som ännu inte fått äntra äntra jordgubbslandet.

I dag är Bärby en del av det lantliga Hisingen, men på 1800-talet var området ett centralt läge på Hisingen då vägar från Göteborg, Kungälv och Torslanda korsade varann just där. Tingshuset låg där, landshövdingen hade sitt säte där och häkteslokalerna under tingshuset finns än i dag bevarade.

Bärby självplock har historia tillbaka till 1980-talet då det började odlas bär och grönsaker här som säljs till självplock. Nu är de gamla ko- och häststallarna ombyggda till gårdsbutik. Bortsett från jordgubbar kan man under olika delar av säsongen plocka många bär här, bland annat blåbär, hallon och vinbär.

50 personer åt gången fick vara ute i jordgubbslandet när Bärby självplock i Säve hade säsongspremiär.

Har du tips om vad vi borde skriva om på HelaHisingen.se?
Tipsa oss på tips@helahisingen.se!