Landslagsstjärnan Louise bytte kön – nu är Loui klar för herrallsvenskan

Foto: KÄRRA HF

Louise Sand blev till Loui Sand. Handbollsstjärnan med tunga meriter från Sävehof och damlandslaget lade av med handbollen inför sin könskorrigering. Men nu gör Sand comeback hos Kärra HF – i herrallsvenskan.
— Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas, säger han.

Vintern 2019 sa landslagsspelaren Loui Sand farväl till handbollen. Då talade Sand ut om sin psykiska ohälsa i samband med beskedet att sluta. Den Kärra HF-fostrade spelaren som blev stjärna i Sävehof och damlandslaget – där hon spelade över 100 landskamper – hade inte berättat för omgivningen att hon ville bli en han:
— Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden och jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp, sa Sand då.

Operationer och behandlingar inleddes under 2019 och hösten samma år valde han att berätta om könsbytet och bakgrunden till densamma i i Meltzer och kärleken på Kanal 5:

— Jag har alltid hatat varenda cell av min kropp. Alltså rent ytligt, hur jag ser ut. Jag mådde så jävla dåligt. Jag ville inte leva liksom. Min lösning på detta var: Jag spelar handboll så länge det är kul, sen så avslutar jag mitt liv, sa Loui Sand.

Louise Sand gjorde 105 landskamper för svenska damlandslaget i handboll. Foto: YOU TUBE

Nu gör Sand comeback – i herrallsvenskan

Men så tog Sand beslutet att avsluta sin handbollskarriär – för att påbörja processen att gå från tjej till kille. Sand ställde sig i kön för utredning för könsdysfori och därefter följde en inledande operation. Efter processen att byta kön har han hittat livsglädjen igen:

— Jag har fått ett otroligt liv och tycker det är najs att leva nu. Fan vad gött det är, sa han i Meltzer och Kärleken.

Nu gör Loui Sand gjort oväntad comeback i hemmaklubben Kärra HF. Men till skillnad från 17 år sedan, när Sand lämnade damlaget för spel i Sävehof, blir det handboll i herrlaget i höst. Sand har tilldelats matchtillstånd för att delta i tävlingsmatcher för herrlag och har skrivit kontrakt med Kärra HF, som säsongen 2021/2022 spelar i herrallsvenskan.

— När jag påbörjade den här processen trodde jag aldrig att jag någonsin skulle spela handboll igen, men längtan efter att få spela och tillhöra ett lag igen var så enormt stor och jag är så glad för att jag får den här möjligheten. Jag kämpar ständigt med min psykiska ohälsa och min könsdysfori och detta är en stor hjälp för mig att må bättre emellanåt, säger Loui Sand till Handbollsförbundets hemsida.

Nu är Loui Sand klar för att spela i herrallsvenskan. Foto: PRIVAT

”Stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta”

Kärra HF berättar att Skatteverket har godkänt bytet av det juridiska könet och i och med det uppfyller spelaren Loui Sand det som enligt SHF:s bestämmelser krävs för att spela herrhandboll. Eftersom Sand tidigare har haft matchtillstånd som damspelare krävdes att ett nytt sådant utfärdades av SHF. Ett beslut som skickats till Kärra HF, Sands moderklubb som han nu återvänder till.

— Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas. För mig har det alltid varit självklart att alla ska ha rätt att spela handboll, men det är en enorm lättnad att jag äntligen får vara med i rätt lag. Detta är den största utmaningen jag någonsin gjort sportsligt, säger han till Kärra HF:s hemsida.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: