Nu har ”Sveriges modernaste asfaltsverk” haft premiär – på Hisingen

Foto: MARTIN SVENSSON/SVEVIA

Sveriges modernaste asfaltverk ligger i Torslanda. Satsningen är en del av Svevias långsiktiga strategi att fortsätta utveckla hållbara ballast- och asfaltprodukter. I början av maj påbörjades monteringen av verket och under september kunde asfaltleveranserna starta.
— Det är vår övertygelse att efterfrågan på miljöanpassade ballast- och asfaltprodukter kommer att öka. Och det kan vi erbjuda från Svevias ballastanläggning och asfaltverket här i Torslanda, säger Svevias Lennart Eriksson i ett pressmeddelande.

Svevia har i samarbete med Volvo arbetat för att få till en gemensam lösning på Volvos mark i Torslanda, som innehåller en hel del berg.
— Samarbetet har skapat en helhetslösning för oss båda. Volvo får på sikt större ytor att tillgå på sin mark och vi får tillgång till berg. Det gynnar miljön men också hela Svevias affärskedja från berg till asfalt, säger Filippos Kalfas, avdelningschef hos Svevia.

Den nya ballastanläggningen som kommer att vara helt eldriven ligger i anslutning till Volvos industriområde. Asfaltverket är ett Amomatic med en tillverkningskapacitet på 240 ton/timme, skriver Svevia i pressmeddelandet.

— Till nästa säsong planerar vi att från Torslandaverket kunna erbjuda storskalig produktion av asfalt där det oljebaserade bindemedlet bitumen delvis ersatts med lignin, en restprodukt som kommer från skogsindustrin. Med sten och returasfalt på samma anläggning minskar vi belastningen av transporter, säger Lennart Eriksson.

Sjätte nya asfaltsverket på nio år

Asfaltverket är Svevias sjätte investering i ett sprillans nytt asfaltverk under de senaste nio åren, meddelar företaget:
— Vi kommer att fortsätta investera i moderna asfaltverk och produktutveckling för att erbjuda produkter med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

Under torsdagen den 29 september invigdes Svevias ballastanläggning och asfaltverk i Torslanda:

— Svevia fortsätter växa lönsamt där våra ballastanläggningar, asfaltverk och vår verksamhet för utläggning och vägmarkering bidrar till den framgången med fulltecknade orderböcker säsong efter säsong, säger divisionschef Tomas Johansson i pressmeddelandet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: