PROGNOSEN: Värmebölja på Hisingen med 31 grader på Midsommar

Regn på midsommar brukar vara ett säkert kort. Men i år får Västkusten en värmebölja under midsommarafton – och hetast verkar det bli på Hisingen. Enligt norska väderinstitutet YR ska det bli hela 31 grader varmt på fredag!
— Man får göra sin egen pöl och köpa en sån där liten pool som föräldrar låter sina barn doppa sig i, så får man ligga där me halva kroppen i och en kall öl i handen. Då klarar man sig, säger Hisingsbon Mathilda Edman.

Hettan håller i sig. Efter några veckor med temperaturer på 26-28 grader i Göteborgsområdet trodde nog de flesta att det skulle vara slut med den saken nu på fredag. Varför? Jo, då är det midsommarafton – som traditionellt sett brukar erbjuda en usel väderlek. Men i år verkar det bli ett rejält trendbrott, om prognosen håller i sig.

Bäst midsommarväder ser det ut att bli på Västkusten där temperaturen kan passera 25 grader.
— I de västra delarna där solen kommer ligga på kan det bli upp mot 27-28 grader, så det ser ut att bli riktigt fint på Västkusten, säger Maria Augustis, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen.

Prognosen visar sol och värme i större delen av landet. I södra delarna av landet inklusive Gotland och Öland ser det dock ut att bli regn. Enligt Augustis kan det dock spricka upp framåt eftermiddagen.
— Ett nederbördsområde med regn och skurar rör sig in från sydost, så delar av södra Götaland och sydöstra Götaland kan räkna med mer moln och inslag av regn på midsommarafton men i övrigt kommer det bli varmt, säger Maria Augustis till tidningen.

När värmeböljan är tillbaka på Hisingen är ett bad i Pöl Harbour populärt.

YR:s prognos: 31 grader på Hisingen!

Men enligt norska väderinstitutet YR.no, ansedd som en av de mest tillförlitliga meteorologtjänsterna i Europa, kan hettan på Hisingen till och med passera 30-strecket på fredag!

Vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen förutspådde institutet att Hisingen i Göteborg kommer få en temperatur på 31 grader från 14-tiden på fredagen. Den sanslösa värmen ska hålla i sig ett par timmar, innan det blir en ynka grad ”kallare”, nämligen 30 grader varmt mellan 16-18.

YR:s prognos för Hisingen är att det blir konstant varmare än 29 grader mellan 12-tiden och 18-tiden på fredag. Först efter 20:00 väntas temperaturen gå ner under 25 grader, om prognosen stämmer.

Galna tipset: Så pallar du med värmeböljan

Hisingsprofilen Mathilda Edman har sedan i höstas bloggat hos Djungeltrumman på ”Håkanbloggen”, där hon räknat ner till Håkan Hellströms konserter på Ullevi nu i juni. Men nu när Corona-pandemin tvingat Ullevi-konserterna att skjutas på framtiden har hon i stället fått extra tid att njuta av sommaren på Hisingen. Och midsommar – den ska spenderas på Hisingen:
— Jag ska spendera midsommaren på rätt sida av stan med egen-smaksatta nubbar och härligt sällskap. Om solen håller i sig hela midsommar blir det nog den första midsommaren på flera år då det inte regnar och det vill jag då uppleva. Kanske blir det ett dagen-efter bad på pölen!, säger hon och syftar till Pöl Harbour i Frihamnen.

View this post on Instagram

En sommardag

A post shared by Mathilda Edman (@mathildawnedman) on

Mathilda chillar i solen med en kall öl.

Mathilda – som är den som hoppar i plurret på bilden längst upp i artikeln (Foto: Elin Appelkvist) – har nämligen Pöl Harbour (/Allmänna badet) som en av sina sommarfavoriter på Hisingen. Men då ”Pölen” är stängd på midsommarafton har hon ett tips på hur man ska palla med den väntade hettan:
— Man får göra sin egen pöl och köpa en sån där liten pool som föräldrar låter sina barn doppa sig i, så får man ligga där me halva kroppen i och en kall öl i handen. Då klarar man sig!