Rapparen Roffe Ruffs oväntade hyllning till Hisingens krogar: ”Magnifique”

Han är den mest mytomspunna rapparen i Göteborgs historia och en Majornaprofil av större mått. Men när den här rapguden går bland vanliga döda – gör han det på Hisingen. Här är Roffe Ruffs hyllning till en krog vid Backaplan och en vid Ringön…

Majorna-profilen och hip hop-legendaren Roffe Ruff sin vardag i Göteborg på sociala medieplattformen Twitter. Är det inte mat-bilder från olika hak, så är det bilder på lägen där historiska krogar legat eller iakttagelser från musikstudion som dyker upp i flödet.

Roffe Ruff postar en bild på reggaestjärnan Kapten Röd i studion.

Den mytomspunne rapparen – som är anonym bakom en mask när han uppträder – har legat bakom lokala favoriter som ”Vill inte längre”, ”Snutsvin” och Majornas inofficiella nationalsång ”Majorna” (Älska Majorna) tillsammans med Hofmästarn.

Roffe Ruff har gott om anledningar att hemlighålla sitt vanliga namn, konstaterade GP i en intervju med honom för några år sedan:

— Ja, och när man tar bort ansiktet verkar folk koncentrera sig mer på musiken. I och med att jag är maskerad läser folk in vad de vill i musiken. Sedan är jag den direkta motsatsen till Idol-generationen. Jag vill inte bli känd eller hålla på att blogga, sa Roffe Ruff då.

Älskar grillat – och rödkål…

Nyligen dök rapstjärnan upp på Hisingen – med hyllningar till två grillkrogar omkring Backaplan. Först postade han en bild på fasaden och maten på förhållandevis nya restaurangen Doy Doy i Stora Coop-huset:

”Det såg inte mycket ut för världen, matmässigt…. Men jag måste säga att jag blev positivt överraskad…. Rödkålen var magnifique”, skrev han på sin Twitter.

Rödkål är nämligen något av en favorit hos rapparen, som ofta dyker upp på lunch- och grillkrogar runt om i Göteborg.

Hyllningen till Doy Doy på Backaplan. Foto: SKÄRMDUMP/TWITTER

Hyllar även Ringön-krog

Grillkrogen Doy Doy ersatte nyligen slaktaren som låg i samma lokaler, i hörnet av ”Coop-huset” (eller ”B&W-huset” eller ännu mer historiska ”EPA-huset”, som många äldre kallar det än i dag) mot Jysk bäddlaget och nya DollarStore – dit rapparen var på väg, enligt egen utsago.

Doy Doy är en kolgrill som är lunchkrog kombinerat med kvällsöppet och betoningen ligger på grillad mat.

Men trots att han var glatt överraskad av de som serverades på Backaplan – ville han hylla en annan personlig favorit i ett närliggande industriområde.

Kaukasien på Ringögatan serverar grillrätter, hamburgare, sallader, pasta, baguetter och husman i en salig röra.

För vidare Nationalteaterns tradition

Roffe Ruff har blivit en profil i krogvärlden både för att han själv rör sig i de kretsarna och både Twittrar och rappar om krogliv, alkohol, narkotika och närliggande ämnen. Ofta med en dos självironi och underliggande kritik mot den tuffa livsstil kopplad till alkohol och droger som många i arbetarklassen har, kan man säga att han för vidare Hisingsgruppen Nationalteaterns tradition.

Och där sluts cirkeln, vid EPA:s torg. Varuhuset EPA var nämligen det som låg i fastigheten där Roffe Ruff käkade på grillrestaurang – långt före Coop flyttade in. EPA:s torg som omnämns i Hisingens inofficiella nationalsång ”Barn av vår tid” av just Nationalteatern, som var en stor del av sin tid hade sin bas i Hisings Backa och på ”Kultan”, Selma Lagerlöfs Torgs kulturhus.

”Farsan sitter hemma framför TV:n
Morsan sitter antagligen breve
Lika bra att ta sig ner till EPA:s torg
Där kan vi låta betongen gunga!
Gasa och sniffa och flumma!
Där kan vi segla på molnen tillsammans!
Come on my darling
Vi glömmer allt annat!”

Ur ”Barn av vår tid” med Nationalteatern

Roffe Ruffs kroghyllning

Roffe Ruffs kultlåt ”På lokal” är helt dedikerad till att gå på krogen i Göteborg – om än på ett annorlunda och rätt hårt vis. Även den framför han tillsammans med Hofmästarn:

”För vi har Kings Head, Kellys, Ish å La Cupole
Fyra delar vatten, två alkohol (ehh!?)
Fitty Fingers, Västerhus å skål
60 spänn i dörren, 20 garderob”

Ur ”På lokal” med Roffe Ruff feat. Hofmästarn

En del krogarna i låten har gått omkull sedan dess. La Cupole (”Lacke Pål”) i ett miniköpcentrum vid Järntorget är i dag en O’Learys och hiphop-haket AL5 på Andra Långgatan är sedan många år en asiatisk restaurang.

Det var då själva fan, nu har det hänt igen
Man vaknar upp förvirrad på akutmottagningen
Med dubbla läderremmar är man fjättrad i en säng
På inrådan av självaste överläkaren
Dom frågar vad jag kommer ihåg från förra lördagen
Jag svarar att det sista som jag minns är AL-5
Dom säger att jag hoppat från ett hus på Hisingen
Av skadorna att döma var det andra våningen

Ur ”På lokal” med Roffe Ruff feat. Hofmästarn

Men Kings Head finns kvar – och dedikerade i somras hela sin toalett till Majornas rapkung…

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: