Stor utbyggnad av Hisingens fängelse väntar — köket ska leverera middag till 800 personer vid fullsatt

Skogomeanstalten mellan Hisings Backa, Tuve och Hisings Kärra ska växa rejält under kommande år. Tanken är att fängelset ska byggas ut i fem etapper under lika många år. När det nya bygget står klart ska dess storkök ha kapacitet att laga upp till 800 middagsportioner – jämfört med dagens 210. Vilket ger en aning om hur många fler fångar som kan komma att sitta av tid på Hisingen när anstalten är ”dubbelbelagd” framöver.

Syftet med den nya detaljplanen som just nu bereds av Göteborgs stad är att möjliggöra för kriminalvården att utöka sin kapacitet på Skogomeanstalten. Motivet till utbyggnaden är som HelaHisingen.se tidigare rapporterat om att Kriminalvården i dag befinner sig i ett intensivt arbete med att möta det höga beläggningstrycket på landets anstalter och häkten. För att hantera platsbristen utökas Kriminalvårdens lokaler på flera olika sätt och fram till år 2031 planeras antalet ordinarie platser mer än fördubblas. Utvidgningen av Skogome kriminalvårdsanstalt är en del av denna utökning och Kriminalvårdens generaldirektör fattade i november 2018 beslut om att en kapacitetsökning ska ske.

Befintliga bostadshus på kriminalvårdsanstalten i Skogome byggdes på 1950-talet och bedöms vara tekniskt uttjänta, varför de anses vara föremål för rivning. Då befintliga bostadshus rivs, samt att fler platser tillkommer, kommer kriminalvårdsanstalten att behöva utöka i storlek och markanspråk. Angränsande norr om anstalten finns jordbruksmark. Specialfastigheter, som är ett statligt fastighetsbolag, ansvarar för utveckling och planering av Kriminalvårdsanstalten Skogome.

Förslaget möjliggör en utökning av Skogomeanstaltens verksamhet för att ”inrymma fler klienter och möta samhällets krav på en utbyggd kriminalvård”, som man beskriver det i planhandlingarna. En utökning av anstalten sker främst inom nuvarande fastighet men även en del jordbruksmark tas i anspråk.

Området är inte tidigare planlagt och detaljplanen innehåller ingen allmän plats.

3D-vy över planerad utveckling av kriminalvårdsanstalten (White, 2024).

En lokaliseringsutredning har tagits fram och bilagts handlingarna (White, 2024). Den samlade bedömningen från utredningen, utifrån kriterierna uppsatta i översiktsplanen och jordbruksmarkens värde, är att ingrepp av ett utökat anstaltsområde har låg påverkan på aktuell jordbruksmark, skriver Stadsbyggnadsförvaltningen.

Planområdet omfattar ca 16 hektar och innefattar Skogomeanstalten och intilliggande mark. Specialfastigheter äger större delen av planområdet inom fastighet Skogome 2:2 men detaljplanen inkluderar också delar av fastighet Skogome 1:38 som ägs av kommunen. Både jordbruksmark, skogsmark, en fotbollsplan och en enskild villa finns i det berörda närområdet.

Den
Den pplanerade utbyggnadsordningen för anstalten visas i figuren, där de olika delområdena är
markerade i färg för respektive år för byggstart eller rivning illustreras. Foto: GÖTEBORGS STAD

Anstalten kommer att byggas ut i olika omgångar för de olika delområdena. Behovet av att bygga ut och utföra
åtgärder i etapper påverkar hur planbestämmelser formulerats samt när åtgärder för dagvatten, skyfall och markmiljö kan genomföras.

Storkök byggs ut: Ska kunna laga 800 middagsportioner

Det befintliga storköket vid Skogomeanstalten har en kapacitet av cirka 260 lunch- och 210 middagsportioner, och har varit i drift sedan första halvan av 1990-talet. Dessa fasciliteter byggs framöver ut och befintligt storkök ska ersättas av ett nytt med kapacitet för maximalt omkring 900 lunchportioner och cirka 800 middagsportioner/dygn – vilket kan behövas vid full dubbelbeläggning.

E del naturvärden som kommer påverkas av ombyggnaden ska flyttas och återuppbyggas när det nya fängelset står klart. Foto: GÖTEBORGS STAD

Det har under våren 2022 utförts en naturvärdesinventering för det planerade detaljplaneområdet. Denna visade på behov av dispensansökningar för småbiotoper i form av två åkerholmar, en stenmur, småvatten och en allé. Alla biotoperna ligger i dag inom kommunalt ägd mark och kommunen har fått dispens beviljad av Länsstyrelsen för
de som bedöms påverkas av exploateringen. Bäcken och allén ligger utanför det område som detaljplanen berör. Stenmuren ska i första hand flyttas/återuppbyggas till nytt läge och åkerholmarna avses tas bort.

Genomförandetiden är fem år från den dag då beslutet att anta planen vinner laga kraft. Fem år bedöms vara en rimlig tid för utbyggnad enligt planförslaget, enligt planhandlingarna.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar