Storbråk om Biskopsgården – oppositionens ilska efter bostadsbeskedet: ”Sorgligt att prestigen går före”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill se ett eget bostadsbolag med ansvar för de kommunala hyresrätterna i Biskopsgården. Men det styrande borgerliga blocket i Göteborg vägrar. Nu menar Karin Pleijel (MP) att de inte ger invånarna i området en lösning på problemet:
— Sorgligt att prestigen går före Biskopsbornas bästa. De boende i Biskopsgården förtjänar bättre, säger hon.

Göteborgs stad har målet att inte ha några särskilt utsatta områden till 2025. För att Biskopsgården ska kunna strykas från polisens lista menar flera aktörer att det krävs breda samarbeten och nytänk i försöken att öka både tryggheten och levnadsstandarden i stadsdelen.

En väg att gå mot det målet kopplas till de kommunala bostadsbolagen.

Göteborgs stads paraplybolag för de kommunala bostadsbolagen, bostadsbolaget AB Framtiden, lämnade därför in ett förslag redan i december 2020 på att bilda ett nytt eget bostadsbolag enbart för Biskopsgården. Gårdstensmodellen, där det lokala, kommunala bostadsbolaget Gårdstensbostäder tilldelades en central roll för att lyfta området ur utanförskap har varit inspirationen till att skapa något liknande i Biskopsgården på Hisingen.

Men AB Framtidens idé sköts ner i kommunfullmäktige. I stället beslutades att ansvaret även fortsatt skulle hamna på de redan befintliga bostadsbolag som har lägenheter i Biskopsgården.

Men nu menar både Socialdemokraterna och Miljöpartiet att resultatet av detta är att ingenting har förändrats.

”Vi har redan avgjort den frågan”

”Bolagen har heller inte beslutat om att avsätta några gemensamma personalresurser, vilket måste anses vara en direkt förutsättning för att sätta igång ett arbete mot utsattheten, otryggheten och segregationen”, skriver MP och S i ett yttrande.

Partierna kräver därför nu ett eget bostadsbolag för Biskopsgården. Något som inte kommer hända, enligt kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M):

— Det är inte aktuellt. Vi har redan avgjort den frågan. AB Framtiden har redan arbetat fram en ny lösning för att hantera de här områdena som inte har enskilda bolag, har han tidigare sagt till Göteborgs-Posten.

”De valde att slänga förslaget i papperskorgen”

Den synen på frågan får nu stark kritik av Miljöpartiet. Kommunalrådet i opposition för Miljöpartiet i Göteborg, Karlin Pleijel säger till HelaHisingen:

— Sorgligt att prestigen går före Biskopsbornas bästa. De boende i Biskopsgården förtjänar bättre.

Hon menar vidare att ingen av de ansvariga partierna tar ansvar för hur situationen för de som bor i Biskopsgården ska förbättras:

— Alliansen och Demokraterna valde att slänga förslaget om Biskopsbostäder i papperskorgen, nu är de svaret skyldiga – hur ska de lösa problemen i Biskopsgården? säger hon.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: