Torslanda-sossen om att leda Göteborg: ”Ser mig inte som Göteborgs mäktigaste man”

Jonas Attenius (S) är redo att bli kommunstyrelsens ordförande. Eftersom Centerpartiet valde att gå i fri opposition innebär det att de rödgröna tillsammans kan styra staden.
— Vi kommer styra stan med V och MP, men vi saknar också ett mandat för majoritet och kommer därför att söka samförstånd med olika oppositionspartier i olika sakfrågor, säger Jonas Attenius.

De rödgröna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – kan ta makten och styra i Göteborg. Därför är Torslandabon Jonas Attenius (S) redo att axla ansvaret som kommunstyrelsens ordförande.

Hur känns det att du nu kan bli Göteborgs mäktigaste man?

— Det är förstås otroligt hedersamt att få detta finaste av förtroenden, men jag ser mig inte som Göteborgs mäktigaste man. Makten har vi till låns från väljarna och mitt uppdrag är att tjäna dem. Det kanske låter präktigt, men man får aldrig glömma vilka man är till för, säger Attenius.

Fick ett mandat mindre än högern – ska fortsätta samarbetet med C

Sedan valet söndagen den 11 september har Göteborgs kommunfullmäktige haft en högermajoritet – med endast ett mandats marginal. Alliansstyret Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet fick 27 mandat.

Tillsammans med Sverigedemokraterna och Demokraterna innebar det att högerpartierna tillsammans hade 41 mandat – ett mandat mer än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som fick 40 mandat.

Sedan dess har Centerpartiet markerat att de inte ville göra sig beroende av Sverigedemokraterna och i helgen valde partiet att gå i fri opposition och meddelade att de tänker gå fram med sin egen budget.

Kommer ni att fortsätta samarbeta med Centerpartiet?

— Absolut, men i enskilda sakfrågor. Vi kommer styra stan med V och MP, men vi saknar också ett mandat för majoritet och kommer därför att söka samförstånd med olika oppositionspartier i olika sakfrågor. Under de senaste veckorna har det förts nära dialog mellan oss och Centerpartiet och även om det inte ledde hela vägen till ett gemensamt majoritetsstyre uppfattar jag att vi byggt en stark förståelse för varandras partier som jag hoppas kan ligga till grund för gott samarbete i olika sakfrågor de kommande åren, säger Jonas Attenius.

Jobbar på de sista bitarna kring kärnfrågorna

Attenius hade gärna sett ett majoritetsstyre som Centerpartiet var en del av. Nu kommer de rödgröna i stället samarbeta med C i enskilda frågor.

Vilka kommer vara de rödgrönas viktigaste frågor?

— Jag skulle gärna vilja avslöja det redan idag, men vi jobbar just nu på de sista bitarna i ett gemensamt program för de kommande åren och våra prioriteringar kommer att presenteras i samband med att det blir klart, så jag får tyvärr skjuta lite på den frågan.

Och för Hisingsborna, liksom resten av Göteborg, är det vissa frågor som är viktiga viktiga, menar han.

— Oavsett om vi bor i Torslanda eller i Biskopsgården är vi oroliga över segregationen och vi vill ha trygga gator och trygg vård, skola och omsorg.

Attenius om de kommunalt anställdas lönevillkor. Foto: Hela Hisingen.

Byggaren som ska bygga upp Göteborg – ”Har tyvärr ett stort kapacitetsproblem”

Inför valet träffade Hela Hisingen Jonas Attenius och pratade om hans tankar kring att bygga upp det sargade socialdemokratiska partiet i Göteborg. Bland annat berättade han då om förändringarna på Backaplan och varför det tagit så lång tid att bygga ”Framtidens Backaplan”:

— Vi har tyvärr ett stort kapacitetsproblem i Göteborgs stad. Att gå från beslut och att få fram rätt handlingar, till att sätta spaden i backen och börja bygga. När alla förvaltningar, personer och bolag ska samverka blir det en enorm apparat och där har vi ett kapacitetsproblem i botten, sa Attenius då.

En viktig fråga framöver för staden blir just att alla partier ska dra åt samma håll:

— I dessa splittrade tider är det ovanligt, men nu är vi överens. Alla partier från vänster till höger. Överens om att vi ska backa tillbaka ett steg till och se över vilka nämnder vi har, fråga oss hur vi jobbar ihop och se över det. Och det är positivt. Ibland skäller vi på varandra men här har vi lyckats enas och ge stadsledningskontoret ett uppdrag att se till att vi får en nämnd som har ett tydligare uppdrag och struktur så att det inte är utsmetat med olika ansvar. Det är ju inte bara att bygga hus, vi behöver bygga vägar, vi kanske måste bygga skolor, samverka med staten och Trafikverket kring leden, kring Brunnsbo station om man tar exemplet med Backaplan här, sa Attenius angående den planerade tågstation som ska byggas längs järnvägen mellan Brunnsbo och Backaplan.

Han pratade också om de kommunalt anställdas villkor, om potter för nattanställda kommunalarbetare, jämställdhetspotter och andra utrymmen där facken kan förhandla till sig bättre lönevillkor för sina medlemmar. Du kan läsa hela intervjun med Jonas Attenius här.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: