Hisingsfabrik utvecklar protein som kan ersätta din burgare, korv och nuggets

Tycker du om burgare, korv, nuggets eller proteinshake – men vill samtidigt äta mindre kött och minska ditt klimatavtryck? En start-up på som öppnar produktionsanläggning på Hisingen tror sig ha lösningen för framtidens smarta protein…
— Den nya anläggningen på Ringön kommer vi kunna skala upp vår produktionsprocess och lansera vårt klimatsmarta protein på marknaden redan under 2020, säger Ramkumar Nair, VD på Mycorena.

Den svampbaserade produkten, som döpts till Promyc, ska kunna användas som ersättning till traditionella animaliska och växtbaserade proteinkällor som är vanliga i dag. Tanken är att proteinet ska hamna i din burgare eller proteinshake framöver – om företaget Mycorena lyckas. Nu har de öppnat upp sin första småskaliga produktionsanläggning i Ringön på Hisingen.

– Inom kort kommer Promyc att vara tillgängligt för alla livsmedelsföretag som vill producera högkvalitativa och välsmakande veganska produkter, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena AB.

Enligt företaget har deras protein i grunden en neutral smak och kan därför smaksättas helt efter behov. Promyc är en 100 procent vegansk produkt som enligt företagets egen beskrivning kräver mindre resurser för att produceras jämfört med andra växtbaserade alternativ. Tillverkningen sker genom en patenterad teknologi med hjälp av ”filamentösa” (trådiga) svampar.

Tuff konkurrens om framtidens protein

Protein är något som de flesta länder och hälsomyndigheter rekommenderar att människor ska få i sig, då både kroppen består av protein och protein möjliggör den mänskliga kroppens förmåga att producera antikroppar – människans naturliga försvarssystem mot exempelvis infektioner. Det går att ersätta protein från kött med både naturliga råvaror – som artificiellt protein.

En burgare av veganska proteinprodukten Beyond meat.

Industrin kring artificiellt protein och växtbaserade alternativa proteinprodukter växer för fullt och bedömare tror att branschen kan bli gigantisk i framtiden. Detta då den här typen av proteinkällor både kan utveckla metoder som både hälsoindustrin som matvaruindustrin kan gynnas av.

Några av de mest kända artificiella proteinprodukterna har formats och marknadsförts som hamburgare eller andra specifika maträtter. Bland dem finns exempelvis Impossible burger, Beyond burger, Lightlife burger.

”Enkel att använda”

Mycorena – som öppnar sin produktionsanläggning på Hisingen – har fokuserat på att utveckla lösningar för att producera mat på ett mer hållbart sätt och ta fram ett protein som kan användas för att ersätta animaliskt protein i en lång serie av olika produkter.

— Vårt protein produceras genom en unik fermenteringsprocess med våra svampar på just sådana lågvärdiga sidoströmmar, en process som sker i specialdesignade bioreaktorer. Processen kan på många sätt liknas vid ett ölbryggeri, säger Silvia Hüttner som leder Mycorenas tekniska team i ett pressmeddelande.

Gänget bakom Hisingens nya anläggning för artificiellt protein.

Mycorena kampanjar för att öka konsumentens medvetenhet kring svampbaserat protein och har fått en del kockar att laga sina favoriträtter med Promyc som proteinkälla.

— Produkten är väldigt neutral och enkel att använda som proteinkälla. Kommer denna produkt upp i en storskalig produktion kan den förhoppningsvis ersätta en del av alla sojaprodukter som används som proteinkälla idag då den produceras lokalt och slipper transporteras över hela världen, säger Oscar Lexö, köksmästare på restaurang KOKS i Göteborg.

Drog in 4,5 miljoner i investeringsrunda

Under de senaste två åren har Mycorena skapat samarbeten med flera större livsmedelsföretag, både i Norden och Europa, med målet att tillsammans arbeta fram produkter som innehåller Promyc.

För att etablera deras småskaliga produktionsanläggning på Ringön har företaget lyckats ta in 4,5 miljoner kronor. Investeringsrundan lockade bland annat till sig Bånt AB (Sverker Forsén) och Kale United AB (Måns Ullerstam) och har även fått finansieringsstöd från EU och Vinnova.