”Sveriges bästa café” ger upp försöket att etablera sig på Hisingen – stängde plötsligt ner sitt fik

Skärmavbild 2025-05-19 kl. 15.11.21

På 2000-talet har Da Matteo varit okrönt kung av kaffe i Göteborg med sina mest berömda lokaler på Magasinsgatan och Victoriapassagen. För fem år sedan gjorde de en nysatsning på Hisingen och öppnade sitt första fik i Lindholmsallén. Men nu har de stängt lokalen på Norra Älvstranden och lär inte återvända i första taget.
— Många jobbar hemifrån och området är som du vet en stor byggarbetsplats och har så varit under lång period, säger Da Matteos VD Christofer Landström.

En del förvånade cafégäster har mötts av en släckt och igenbommad lokal. Den 14 mars stängde framgångsrika Da Matteo sitt fik i bottenvåningen av Geelys Uni3-campus i Lindholmsallén. Efter visst återställningsarbete lämnade de sedan lokalen helt den 31 mars 2025.

— Totalt blev det drygt 5 år och tyvärr så har vi gått med förlust sedan start, säger Christofer Landström, VD för Da Matteo.

Redan för tio år sedan utnämnde White Guide i sin kaféguide (med då 316 kaféer listade) Da Matteo till Sveriges bästa café.

”För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller en extremt hög kvalitet”, skrev man i sin motivering då.

Under det senaste året har hela Lindholmsallén förvandlats till en byggarbetsplats där utsikten över Ramberget förbytts till utsikt över spårvägsbygge. Nu stänger Da Matteo igen sitt fik i Geelys Uni3-campus. Foto; HELAHISINGEN.SE

Förödande timing: Öppnade precis före pandemin

Men det räckte inte för att överleva utmaningarna i Lindholmsallén, där lokala mini-kedjan Alkemisten och kafferosteriet Morgon Coffee Roasters under första halvan av 20-talet bildat en lyxkaffe-triangel i Lindholmens tech- och automotive-nav.

Timingen blev förödande för deras försök att etablera sig på Hisingen. Precis efter att de slagit upp portarna överöstes hela samhället av restriktioner i samband med Covid -19-pandemin.

— Vi började första veckorna på bra omsättningsnivåer sedan slog Pandemin till med allt vad det innebar. Tyvärr så har aldrig området fungerat för oss sedan dess, säger Christofer Landström.

”Stor byggarbetsplats och har så varit under lång tid”

Även förändrade vanor kring arbetet i spåren av pandemin, särskilt inom tech- och fordonssektorn, kan ha bidragit till svårigheterna med en lokal just vid Geelys Campus. Dessutom finns ett ”eget” café inne i sitt Uni3-campuset, i anslutning till restaurangen World of food, vilket gör att många i campuset inte behöver lämna huset för att få sitt kaffe, eller fika…

Lägg därtill att hela området förvandlats till en stor byggarbetsplats under det senaste dryga året när Göteborgs nya spårväg byggs till Lindholmen – med stora avspärrningar och byggen precis framför Da Matteos café…

Här i Uni3-campuset vid Lindholmsallén låg fiket. Bilden är från före bygget av spårvägen började i området. Foto: HELAHISINGEN.SE

— Många jobbar hemifrån och området är som du vet en stor byggarbetsplats och har så varit under lång period. Avstånd mellan bageri, rosteri och övriga enheter är såklart ingen fördel. Men jag tror att läget och lokalen ihop med vårt varumärke tyvärr inte var en bra kombination, förklarar Da Matteo-VD:n i ett mejl.

Nu satsar Da Matteo vidare på vad de kallar ”vår sida” älven och meddelar att de väntar på att området har ”satt sig lite bättre” kring Norra Älvstranden innan det kan bli aktuellt med ett nytt försök att öppna fik på den här sidan älven.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

Lämna ett svar