Efter ”haveriet” i fjol – nu är årets skolval i Göteborg klart

Inför höstterminen 2020 utbröt en kritikstorm mot Göteborgs stad – då mängder av elever placerades på andra skolor än de ville gå på. Nu har staden sett över sin process och säger att 85 procent av eleverna fått sitt förstahandsval inför höstterminen 2021.

Förbannade vårdnadshavare över hela Göteborg riktade våldsam kritik mot skolvalet inför höstterminen 2020. Mängder av elever hade placeras på skolor de inte valt. Effekten blev i många fall långa resvägar och hundratals föräldrar och vårdnadshavare överklagade besluten.

Efter kritikstormen tog Göteborgs stad ett nytt grepp kring skolvalet – som nu är färdigt inför hösten. Grundskoleförvaltningen är från och med 13:00 torsdagen 25 mars 2021 klara med skolplaceringarna för förskoleklass och grundskola och dessa finns publicerade på https://minaskolval.se/goteborg.

— Fler elever än i fjol får en plats på den skolenhet de helst vill gå i och fler får något av sina önskemål, säger Malin Vangstad, som är chef för enheten för myndighetsutövning.

85 procent får sitt förstahandsval

Av de ungefär 10 200 elever som får en skolplacering får 85 procent av de som har önskat skola sitt första önskemål. Det betyder att de får en plats i den skolenhet de helst vill gå i. 95 procent av de som har önskat skola får något av sina önskemål, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

— Det är fler än i fjol som får en placering på en skolenhet de har önskat. Vi har jobbat hårt under året för att skapa fler skolplatser i de områden där det är trångt, för att så många som möjligt ska få en skolenhet de vill ha, säger Malin Vangstad i pressmeddelandet.

De som inte är nöjda erbjuds möjligheten att ansöka om ett skolbyte mellan 15-30 april.

— Skolbytet är för alla som av olika anledningar inte vill ha den skolplats de har fått. Alla skolbyten sker i mån av ledig plats, vilket betyder att det i vissa skolor endast kommer finnas enstaka, eller inga, lediga platser, säger Malin Vangstad.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Vårdnadshavare som vill veta mer 

Vårdnadshavare som har frågor om sin skolplacering kan ringa 031-365 09 60 eller skicka e-post till grundskola@grundskola.goteborg.se

Vårdnadshavare som har önskat skola med e-tjänsten får sina beslut digitalt. Vårdnadshavare som har önskat skola med blankett eller inte önskat skola alls får sina beslut med posten. Det kan med andra ord ta några dagar innan de vårdnadshavarna får sina beslut.

LÄS MER: