Därför byggs en valvport på Hisingen – med 1000 år gammal teknik

Nu byggs ett nytt konstverk i Lindholmshamnen. Skapelsen är en valvport – som ska muras enligt en tusen år gammal tradition.
— Jag önskar göra något som väcker undran, som inbjuder till beröring, säger konstnären Vanna Bowles till sajten Lindholmshamnen.

Konstverket är ett av tre stycken som ska placeras ut i området. Men först ska byggandet av gatorna färdigställas, skriver Lindholmshamnen.
— Vid utveckling av området är det en självklarhet att konst ska vara en del av stadsutvecklingen, säger projektledaren Evelina Johansson till sajten.

Ska passa in

Tanken med konstverken har redan från början varit att de skulle passa in i området. Så färgerna och formerna är inspirerade av den kringliggande miljön. Man ska också kunna skymta verken under samma promenad.
— Konsten har varit med tidigt så att det har funnits möjlighet att påverka utformningen av gatan, säger Evelina Johansson till Lindholmshamnen.

Arkeologiska utgrävningar

Det första verket som ska placeras ut är format som ett valv. Insidan är täckt med kakelplattor som är specialbyggda och inspirerade av ruinplatser och arkeologiska utgrävningar från tusen år tillbaka. Kakelplattorna kommer även att ha teckningar på sig.

— I mitt arbete med verken har jag lagt vikt på att de ska kunna tala till människor i alla åldrar, i synnerhet till barn och unga, säger konstnären Vanna Bowles till Lindholmshamnen, och fortsätter:
— Jag önskar göra något som väcker undran, som inbjuder till beröring och där människor kan känna igen sig, både fysiskt och mentalt. Jag vill skapa verk som är formstarka och uttrycksfulla på avstånd, samtidigt som de ska kunna upplevas på nära håll, med detaljer som väcker nyfikenhet och engagemang.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: