Torslandarevyn i kris – ”Allltihop är förstört, sex års minnen är borta”

Efter en chockerande upptäckt tvingas nu Torslandarevyn göra sig av med allt.
— Det är sorgligt och gjorde ont när vi insåg det. Sex års minnen är förstörda, säger producenten och regissören
Johanna Sandström.

Torslandarevyn, som pausat sina uppträdanden på grund av pandemin, ska börja med föreställningar igen den 29 januari nästa år. Därför gick några av skådespelarna ner för att inventera förrådet på Kulturhuset Vingen. Då upptäckte de att kläderna invaderats av fjärilsmalar.

— Vi skulle gå ner och hämta byxor som en skådespelare skulle ha på sig och då gick vi samtidigt igenom kläderna som låg i förrådet. Jag öppnade en stor Ullaredspåse och såg massor av malar, förklarar producenten och regissören Johanna Sandström.

Insåg att allt var angripet – 20 kvadratmeters område

Då började de leta igenom kläderna i flera olika etapper.

— Först gick vi igenom det som var bomull och ylle eftersom mal angriper det först. Men ju längre in vi kom i förrådet, desto mer insåg vi att de tyvärr har angripit allt.

Nu ska Torslandarevyn tömma sitt förråd på Kulturhuset Vingen. Redan har de burit ut 70 plastsäckar med saker. Foto: Privat.

Skådespelarna hittade stora kluster där larverna samlat sig och insåg snabbt att det inte gick att behålla någonting av det som fanns i det 20 kvadratmeter stora förrådet.

— Vi hittade tjocka dammtussar med malar, cirka 20 centimeter långa och åtta centimeter breda. Jag är inte äckelmagad, men då kände jag att det var äckligt även för mig.

Schäslonger, mattor, glasögon och kläder ska slängas

Kostymer, hattar, glasögon och kläder som funnits under deras tak sedan revyn startade 2015 är angripet. Även en schäslong från tidigt 1900-tal är nu full av insekterna. När de insåg det kändes det som en kris:

— Det är sorgligt och gjorde ont när vi insåg det. Det är gamla minnen, roliga kostymer och hattar som vi har samlat på oss ända sedan starten 2015 som försvinner. Sex års minnen är förstörda, säger hon.

Nu ska de kontakta försäkringsbolaget för att se vad de kan göra. Men Johanna Sandström säger att de försöker se något positivt i händelsen.

— Även om vi jobbar ideellt och inte har någon lön så har vi gått back under pandemin eftersom vi har löpande kostnader. Det här är svettigt och ledsamt, men vi får klara oss. Vi konstaterar att det här är början på något nytt och vi försöker behålla kreativiteten.

”Hade som tur var kvar en del kläder hemma”

Sedan tidigare har revyn ett samarbete med en second hand butik i Torslanda som de får låna kläder och saker från. Därför har de redan en del inför första revyn den 29 januari 2022.

— Vi har skaffat kläder och saker till den akten, som folk som tur är fortfarande har kvar hemma. Men vi kommer få köpa in mycket nya grejer.

Sammanlagt har de redan burit ut över 70 sopsäckar med den förstörda rekvisitan.

— Vi lämnades med samma typ av känsla som när det varit inbrott eller har brunnit – att allt är förstört. Samtidigt har vi nu en chans att påverka vilka grejer vi vill ta in och bygga nya karaktärer och figurer. Så vi försöker se det positivt ändå. Revy 2022 blir det ändå!

Schäslongen från tidigt 1900-tal var en av alla saker som fick slängas. Foto: Privat.
Över 75 påsar har burits ut, men det återstår mycket jobb, enligt Johanna Sandström. Foto: Privat.
”Det är sorgligt och gjorde ont när vi insåg det” säger Johanna Sandström på Torslandarevyn.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: