Emma, 29, från Hisingen hjälper behövande – hyllas för sin hjälteinsats

29-åriga Hisingsbon Emma Ivarsson delar ut ”Julkassen” till behövande familjer. I nio år har hon kört hem med mat och pepparkakshus till barnfamiljer som inte har råd att fira jul. Nu hyllas hon av Länsstyrelsen Västra Götaland för sin insats.
— Det är verkligen jätteroligt att bli uppmärksammad med andra eldsjälar som gör andra goda saker för samhället, säger hon.

Allting började 2012 när Emma Ivarsson, från Tuve på Hisingen, såg att det fanns ett stort behov av hjälp till barnfamiljer under julen. Därför startade hon och två vänner den så kallade ”Julkassen”. Med hjälp av andra personers donationer, har de sedan dess delat ut en stor matkasse till barnfamiljer runtom i Göteborg.

— Julkassen ökar för varje år, både de som behöver hjälpen och pengarna som privatpersoner skänker. Det är fantastiskt att så många hjälper till, säger Emma Ivarsson.

Varje år kör Emma Ivarsson från Tuve ut med Julkassen tillsammans med människor som jobbar ideellt. Foto: Privat.

I varje Julkasse finns det mat för ungefär 1 000 kronor. I år finns bland annat julskinka, köttbullar, prinskorvar, julmust och pepparkakshus. Men även basvaror som yoghurt, mjölk, bröd och pålägg.

— Jag gör det här för barnens skull. Det viktigaste för mig är att barnen ska få en fin jul, så det är liksom en julkasse för dem med saker som pepparkakshus, garnityr och mat som de tycker om.

LÄS MER: Emma, 28, hjälper familjer att få gratis mat och presentkort inför jul “Stort behov”

Matvarorna inhandlas och travas, före arbetet med packningen påbörjas. Foto: Privat.

Utsågs till vardagshjälte av Länsstyrelsen

Förra veckan utsågs Emma Ivarsson till en av sjutton ”Vardagshjältar” i tio kommuner av Länsstyrelsen Västra Götaland för sitt arbete. Motiveringen löd:

Emma Ivarsson tog 2012 initiativ till Julkassen. Sedan dess har Emma varje år, tillsammans med goda vänner, delat ut Julkassar för att sprida julstämning bland dem som av olika anledningar har ansträngd ekonomi. Alla som behöver hjälp kan ansöka om att få en Julkasse, men fokus är på att hjälpa barnfamiljer som är bosatta i Göteborg med kranskommuner. Genom Emmas initiativ har många familjer fått en ljusare jul!”

Hon är tacksam över uppmärksamheten och vill tacka de som hjälper till med det ideella arbetet:
— Det är verkligen jätteroligt att bli uppmärksammad med andra eldsjälar som gör andra goda saker för samhället, säger hon.

I november förra året körde Emma Ivarsson ut och lämnade Julkassen till 200 barnfamiljer i Göteborg och kranskommunerna. Foto: Privat.

Kör ut själv till familjerna – ”Fint att träffa människor”

Förutom att kunna ge barn en fin julkasse är det viktigaste med initiativet att hjälpa varandra, berättar hon.

— Det är okej att man ber om hjälp. Det är viktigt att det ideella uppmärksammas, att det är andra medmänniskor som har hjälpt till och skänkt pengar. Jag hoppas att det här ger ringar på vattnet, att ifall man hjälper till med julkassen så kanske man hjälper till på andra sätt under resten av året.

Förra året begränsades Julkassen något av pandemin, men hon körde ändå ut till 200 familjer och gav dessutom ytterligare 88 barnfamiljer presentkort.

— Det fina med det här är att åka och träffa människorna och visa att man bryr sig. Att de inte är ensamma, säger hon.

Vill du hjälpa till? Här kan du donera eller ansöka om julkassen.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se