Recension: ”Torslandarevyn lär inte få några blommor från Svenska hamnarbetarförbundet”

Arbetare och chefer i hamnen, Greta Thunberg, Blåvitts fans, Donald Trump och svenska bönder är några av måltavlorna som Torslandarevyns ”Hamna snett” siktar in sig på hos Kulturhuset Vingen under februari.

Hamnarbetarna, facket och ledningen på Göteborgs hamn får alla tre en rejäl skopa från Torslandarevyn i år. ”Hamna snett” ägnar första halvan av revyn åt att porträttera en hamnstrejk med slöa arbetare som varit i hamnen i generationer och är bortskämda, fackförbund som inte kommer överens med arbetarna och beter sig som spioner samt en chef som tar begreppet konflikträdd till en helt ny nivå.

Hamnstejken porträtteras med en rejäl skopa humor.

Även om det är med glimten i ögat och en stor portion humor är det en samhällssatir som sparkar både uppåt och neråt på ett lite ovanligt och ganska skarpt vis. En satir som hamnens mer aktivistiska arbetare sannolikt skulle bli rätt förbannade på…

Imponerande musikaliska nummer

Tempot i första halvan av revyn blir dock stundtals lite lågt, men de musikaliska numren håller ihop det på ett imponerande vis. Sången är på det stora hela väldigt underhållande och håller förvånansvärt bra nivå rent kvalitetsmässigt, för att vara en lokal Hisingen-ensemble.

I andra akten övergår man till ett mer klassiskt revyformat med kortare sketcher av alla möjliga slag, exempelvis med ett väldigt roligt och rent ut sagt märkligt porträtt av förhållandet mellan SOS Alarm och sjukvården. Från ingenstans sprängs superkorta ”Opera”-sketcher in där två personer i ensemblen levererar en absurd humor som sticker ut från det övriga.

Bönders problem får en längre sketch.

Sexskämten haglar en stund

Nu höjs tempot markant och man svingar vilt åt alla möjliga håll. Svenska bönders problem med allt från metangas från djuren till hot från djurrättsaktivister är en gubbig sketch, medan Greta Thunbergs protestvåg blir ett mer kommenterande och skildrande inslag av ungdomars syn på vuxenvärlden. Plötsligt återkommer första aktens mesiga chef på en arrangerad dejt och sexskämten haglar en kortare stund, till publikens stora förtjusning.

Ingen revy om 2019 kan missa ett besök från Greta…

En personlig favorit blir den helt malplacerade sketchen om två unga riddares svärdduell. Trenden med käpphästar är väl i bästa fall det som kan kopplas till någon nutidskommentar i sketchen, men oavsett det är den rolig – mycket tack vare skådespelarnas härliga inlevelse i tokigheten.

Greta Thunberg och Blåvitt-fans…

I några kortare sketcher avhandlas olika aktuella idrottshändelser som skett under året, allt från när Blåvitt-supportrar sköt raketer och härjade inne på Bravida Arena mot Gais i Svenska Cupen till hur Frölunda Indians vann SM-guld i ishockey. Notervärt är att Blåvitt, Öis och Gais alla porträtteras som lag som Torslandabor håller på – men det hörs inte ett pip om lilla lokala BK Häcken.

Fullsatt, med hög medelålder på lördagsmatiné.

Tempot i andra akten är som sagt högt och de flesta sketcherna har en fin förmåga att hålla fingret på den samtida pulsen – medan andra är mer smala och publikfriande. Exempelvis den ensamma sönderslagna busshållplatsens dikt till grabbgängen som vandaliserar ”honom”. Här kunde publiken (som i stor grad bestod av pensionärer den lördagsmatiné som vi gick på) höras ivrigt mumlande medhållande budskap, medan undertecknad hade svårt att se hur den – förvisso väl genomförda – dikten hängde ihop med det övriga.

Sammanfattningsvis kan man säga att den inbitna revy- och farspubliken i Göteborg har något underhållande att se fram emot under helgerna i februari. Men Torslandarevyn lär däremot inte få några blommor från Svenska Hamnarbetarförbundet. Kommer Hamn 4:ans gubbar på besök lär de sätta dem i blockad. Eller brand.

Både nationell som lokal idrott från året som gått är med i revyn.

Fakta: Torslandarevyns ”Hamna Snett”

 • Kommande speldatum:
  Lördag   8 februari – kl. 18:00
  Fredag  14 februari – kl. 19:00
  Lördag  15 februari – kl. 18:00
  Lördag  22 februari – kl. 18:00
  Lördag  29 februari – kl. 16:30
 • Spelplats: Kulturhuset Vingen, Torslanda.
 • Mer info: Torslandarevyn.se