Efter dundersuccén: Här är beskedet om Allmänna badet / Pöl Harbour:s framtid

Utomhusbadet, bastuanläggningen och barområdet blir kvar. Efter att över 100 000 besökare vallfärdat till Allmänna badet vid Frihamnen på Hisingen ska området nu permanentas.
– Hittills har parken befunnit sig i en testfas. Mycket av det vi prövat har blivit väldigt omtyckt av göteborgarna och parken har redan förvandlat Frihamnen från ett hål i stadsväven till en plats där många vill uppehålla sig, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling, till Vårt Göteborg.

Nu i somras slog Jubileumsparken besöksrekord när över 105 000 besökare kom till den populära bad- och bastuanläggningen Allmänna badet (även känd som ”Pöl Harbour”) på centrala Hisingen. Under 2020 blir det tillfälligt lite rörigt i parken – då den nu ska omvandlas från tillfällig till permanent, för att stå redo för jubileumsåret 2021 när Göteborg fyller 400 år. 

Allmänna bastun blir kvar och utomhusbadet ska byggas ut till en ännu större anläggning med ett flytande saltvattensbad.
– Vi kommer också att skapa fler platser för lek och möten. Vissa saker kommer att ersättas, och andra behöver få lite renovering eftersom de ju bokstavligen har älskats i bitar, säger Jessica Segerlund till tidningen.

https://www.instagram.com/p/BNfM-jrBhkx/

Växer ännu mer framöver

I vår och sommar ska parken vara öppen medan diverse utbyggnader och ombyggnadet pågår.

Den permanenta parken ska däremot vara klar till juni 2021. Men det är bara en första etapp – det ska komma mer framöver!

– Vi kommer att fortsätta involvera göteborgarna i processen. Och de fantastiska aktörer som redan flyttat in som Café Fluss och Porto Libre! Frihamnen är fortfarande ett stort område så vi behöver vara många som fyller platsen med bad, möten, lek och liv, säger Jessica Segerlund.

https://www.instagram.com/p/B1MZF0AI7oB/
https://www.instagram.com/p/BzV1VMuoG24/
https://www.instagram.com/p/BKfTjuNDpy1/

Ungdomar arbetar i parken

– I Jubileumsparken anställer vi varje sommarsäsong 20-30 ungdomar från olika stadsdelar som parkvärdar för att möta besökarna, mitt i stadsutvecklingen av Frihamnen, säger Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande.

Parkvärdarna rekryteras i samarbete med föreningen Passalen och ska representera olika stadsdelar, intressen, etnicitet och funktionsvariation i Göteborg. Innan de börjar arbeta i parken får de utbildning i bland annat hjärt- och lungräddning, simundervisning och segling.

https://www.instagram.com/p/BGO4pR6SJaF/

Årets nyheter för parken

Jubileumsparken har nu en ny sajt (www.goteborg.se/jubileumsparken) där det ska uppdateras med information om vad som händer i parken.

På sin Facebook beskriver man läget så här:
”Under våren, vecka 5 – 18 (28 januari – 3 maj), kommer du har möjlighet att besöka bastun fyra dagar i veckan. Passen som kommer erbjudas under denna period är likt tidigare; Mix (alla kön), Kvinnor & ickebinära (alla som identifierar sig som kvinnor eller ickebinära), Män & ickebinära (alla som identifierar sig som män eller ickebinära) samt Transseparatistisk bastu (alla som identifierar sig som transpersoner eller ickebinära).

Nytt för i år är att alla passen kommer att följa vårt drop-in-system, alltså kommer de första besökarna på plats att släppas in till bastuns 25 platser och få möjlighet att basta under 1 timme. Bastun kommer inte att ta emot några förbokningar förutom till de Transseparatistiska passen, där du kan välja att förboka din plats via mejl; info@jubileumsparken.se eller att komma som drop-in i mån av plats. Anledningen till detta beslut är att vårt bokningssystem har haft sina begränsningar och att öppettiderna kan komma att påverkas av byggnation 2020 med kort varsel.

Följande öppettider gäller under våren:
Tisdag och torsdag 17.15 – 20.45
Lördag och söndag 10.15 – 15.00″.

Jubileumsparken utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling och är en del av stadens jubileumssatsningar inför 400-års jubiléet år 2021.