Så kämpar de för att bli klara med nya hamnbadet – ”Vissa arbeten ligger efter”

Nu är det knappt en månad kvar innan det nya Hamnbadet i Frihamnen ska invigas. Alla bassänger är på plats men fortfarande finns det mycket jobb kvar att göra.
— Det som utförs just nu är installationsarbeten, eldragning, installation av pumpar och reningssystem samt färdigställande av ytskikt och möblering, säger projektledaren Amelie Sandow.

Den 2 juni ska det nya hamnbadet i Frihamnen slå upp portarna – i samband med Göteborgs 400-årsjubileum. Två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng är redan på plats och nu kämpar de inblandade med övriga bestyr.

— Alla bassänger är på plats. Så det som utförs just nu är installationsarbeten, eldragning, installation av pumpar och reningssystem samt färdigställande av ytskikt och möblering, säger projektledaren Amelie Sandow i ett pressmeddelande.

Det finns dock en risk att det inte blir klart i tid:

— Vädrets makter har inte varit med oss tills nyligen och det innebär att vissa arbeten ligger efter. Men vi arbetar nu för att komma ikapp, säger Amelie Sandow.

Upp till 500 personer ska kunna använda badet samtidigt – aktiviteter fram till klockan 21

Badanläggningen ska bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng (nuvarande ”Allmänna badet”, i folkmun ”Pöl harbour”) med en rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng och en yta med duschar och soldäck. Men en mindre variant av hamnbadet har funnits på platsen som prototyp ända sedan 2015.

— Det var enormt populärt redan från början. Vi kunde inte föreställa oss det. Vi kunde ha 100 personer på den gamla konstellationen och ibland fick inte folk plats. Nu kommer upp till 500 personer att kunna använda badet samtidigt, säger Ia Kjellsdotter på föreningen Passalen.

De ansvarar för att ordna aktiviteter kring hamnbadet och Jubileumsparken.

— Vi har testat olika aktiviteter i och på vattnet i flera år. Exempelvis med segling-och kanotprogram. I år ska vi testa morgonsim för vuxna mellan kl. 07.30-09.00. Från klockan 11 kommer vi sen att öppna upp badet för alla och programmen pågår ända fram till klockan 21 på kvällen, säger hon.

Ska bli en stor stadspark – ”Kommer fortsätta utvecklas 10-20 år framåt”

Även om hamnbadet blir klart i tid så kommer den kända bastun inte stå klar förrän till årsskiftet.

— Det är en stegvis öppning som vi gör. Tanken är att det här ska bli en stor stadspark som kommer fortsätta utvecklas 10-20 år framåt, säger Amelie Sandow i pressmeddelandet.

Och nu är alla spända inför öppningen om knappt en månad:

— Det är jättespännande och något vi ser väldigt mycket fram emot. Men det är kanske först när medborgarna börjar använda anläggningen som man får det där pirret, säger Ia Kjellsdotter.

FAKTA: NYA HAMNBADET

• På hamnbadet kan upp till 500 personer vistas samtidigt. Du behöver inte boka tid för bad utan drop-in gäller. Om det skulle bli väldigt högt besökstryck gäller begränsad badtid på en timma.

• Om du har med matsäck så finns det platser att slå sig ner på för att äta och dricka i parken på land. Det finns också platser för foodtrucks i parken. Det är det inte tillåtet med medhavd matsäck ute på hamnbadet.

• För barn under 12 år gäller att de får besöka badet med medföljande vuxen person.

• För barn över 12 år gäller att de får besöka badet på egen hand förutsatt att de är simkunniga (kan simma 200 meter bröstsim och 50 meter ryggsim).

• För tillgänglighet finns en mobil bassänglift som kan flyttas mellan de tre bassängerna.

• Ett begränsat antal omklädningsrum och toaletter finns i parken i anslutning till badet.

• Det är inte tillåtet att hoppa ut i älven från hamnbadet på grund av att det råder badförbud i älven.

FAKTA: Göteborgs stad.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: