Så blir nationaldagsfirandet på Hisingen – ”En riktig folkfest med hoppborgar, löptävlingar och musik”

På Sveriges nationaldag kommer en stor folkfest att hållas på Hisingen. Arrangören är Sveriges snabbaste man, Peter Karlsson, som nu är klubbchef för IF Kville.
— Jag bodde i Kina i 15 år och där firade man verkligen nationaldagen. Det lyser på dagen och man är ledig en hel vecka. Och i Norge firar man ordentligt, men vad fan firar vi? Därför ska vi hålla en riktig folkfest, säger han.

HelaHisingen.se fortsätter att slå läsarrekord och växa genom att nå oerhört många som bor i Lundby, Backa, Kärra, Torslanda, Tuve och Säve. Samtidigt ser vi en enorm tillväxt av läsare i Biskopsgården-Länsmansgården i socialt utsatta områden där färre prioriterar att betala för tillgång till nyheter. Dessa faktorer ihop med vår starka tillväxt i de hyperlokala sociala medier-kanaler vi byggt upp gör att HelaHisingen.se fortsätter att att ha uppemot 90 procent av läsarna från det absoluta närområdet.

Något som gör oss intressanta för många lokala företag – som upptäckt vårt affärsnätverk ”Hela Hisingen Hundra”.

I mars var det dags för företagsnätverket att ha årets första event, den här gången på United Spaces hos Uni 3 by Geely i Lundbyvassen. Då samlades företagare från en rad olika branscher för att diskutera ämnen som lokal stadsbyggnad, Hisingens nya närsjukhus, privatekonomi och inflationen samt Nationaldagsfesten i Björlanda.

”Träningen blir ens liv och det finns inte tid att göra något annat”

Det sistnämnda ämnet fick fokus då Peter Karlsson, klubbchef för IF Kville, intog scenen och berättade hur han blev Sveriges snabbaste man.

— Man måste träna hela tiden. Träningen blir ens liv och det finns inte tid att göra något annat. Jag tränade och gick hem och kollade på bröderna Cartwright för det var det enda som fanns på TV. Men i dag finns så mycket annat att göra vid sidan av, med sociala medier till exempel. Det är mycket svårare i dag att fokusera på något, att bli riktigt bra på något, säger han.

Peter Karlsson har haft svenska rekordet på 100 meter i 27 år.

— Många blev besvikna när de såg mig i verkligheten, för jag såg stor ut på TV. Men de flesta sprintare ser ut så här. Carl Lewis, till exempel, var otroligt spinkig. Man är väldigt tunn och lätt som sprinter.

Peter Karlsson på Hela Hisingens företagskonferens.

Nybyggd friidrottsarena i Björlanda med 500 läktarplatser – ska hålla stor folkfest

Numera är han klubbchef för IF Kville, som precis öppnat sin nybyggda friidrottsarena i Björlanda. Mittemot Björlandagården norr om Skra Bro i Torslanda-området Björlanda, ligger arenan som rymmer 500 läktarplatser, domartorn och omklädningsrum samt hoppgropar, kastfält och åtta löpbanor. 

Och det är också här som nationaldagsfirandet ska pågå den 06 juni 2023.

— Vi vill att det ska vara en riktig familjedag. Det ska vara kul, att hitta på något kul tillsammans. Vi kommer att ha hoppborgar och brandkåren kommer vara där med en bil så man kan vara med och se hur de gör när de släcker bränder, säger Peter Karlsson.

Mingel på Hela Hisingens företagskonferens.

På plats ska det finnas färgglada hoppborgar, en fartfylld femkamp samt underhållning i form av levande musik och konferencierer. Dessutom kommer det hållas ett så kallat ”Fun run” för barn som vill testa på att springa tillsammans med sina föräldrar.

— Det kommer finnas roliga saker för alla i familjen, även mor- och farföräldrar kommer tycka det är roligt att vara med. Det finns inte bara tävlingar utan även andra lekfulla och underhållande aktiviteter. Man ställer upp i de aktiviteter man tycker passa bäst, vissa mer prestigefulla och andra mest för att ha kul.

Är ni inte rädda för att era nya banor ska förstöras?

— Jo men det får man ju ta då. Då får kommunen lägga om gräset igen, säger Peter Karlsson och skrattar.

Samtidigt vill han poängtera att det verkligen är på tiden att nationaldagen firas här i Sverige.

— Jag bodde i Kina i 15 år och där firade man verkligen nationaldagen. Det lyser på dagen och man är ledig en hel vecka. Och i Norge firar man ordentligt, men vad fan firar vi? Därför ska vi hålla en riktig folkfest.

Nationaldagsfesten hålls på Sveriges nationaldag tisdagen 6 juni 2023 klockan 10.30 till 16.

Gå med i Hela Hisingen Hundra!

  • Vill du nå omkring 70 000 Hisingsbor per månad? Få tillgång till sociala medier där över 50 000 Hisingsbor finns? Gör som Fastighetsägare Centrala Hisingen, Svensk Fastighetsförmedling, IF Kville, Quality Hotel 11, APS och BK Häcken: Gå med i ”Hela Hisingen Hundra” – nätverket där annonser värda över 84 000 kronor ingår i medlemsavgiften! Kontakta annons@helahisingen.se eller läs mer här!
Nybyggda friidrottsarenan i Björlanda. Foto: Hela Hisingen.
Peter Karlsson. Foto: IF Kville.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: