Vad är det för vita och röda blinkande ljus på Karlatornet? ”Ett ljus som ska sitta på toppen”

Blinkande ljus på Karlatornet som syns över stora delar av Göteborg har blivit en snackis i på stan. Vad det är som blinkar? Jo, det är varningsljus som ska visa flygplan, helikoptrar och andra flygande farkoster var skyskrapan är någonstans i det ofta så molniga och dimmiga göteborgsklimatet. Och fler ljus kommer det att bli inom kort:
— Det installeras just nu ett ljus som ska sitta på toppen, säger Sernekes presschef Johan Live.

Nyligen ställde sig ”Vad händer på Hisingen?”-medlemmen Susanne Hellstein frågan ”Nån som vet varför det blinkar ett skarpt ljus från Karlatornet?” vilket hon postade tillsammans med en video på skyskrapan och Ramberget i dess förgrund:

Hon tyckte att ljuset syntes långt och var skarpt. Efter hennes post reagerade många medlemmar på de blinkande ljusen som syns över stora delar av Göteborg – då de sitter på bägge sidorna av Karlatornet.

Hos Serneke, företaget som varit hjärnan bakom bygget av stadens nya skyskrapa, säger man:
— Ljusen på tornet är det flyghinderljus som sitter på våning 52 på två av hörnen, mot nordost och sydväst, säger Sernekes presschef Johan Live.

Han förklarar att liknande ljus även finns på ett etage längre upp i Karlatornet:
— Även lite längre upp på tornet på vån 64-65 sitter röda flyghinderljus och det installeras just nu ett ljus som ska sitta på toppen, säger Johan Live.

Ljuset på toppen av Karlatornet kommer att blinka med vitt ljussken över staden.

Med sina 74 våningar ska Karlatornet rymma 611 lägenheter, hotell, kontor, skybar och utsiktsplattform. Byggnationen av tornet i Lindholmsallén blev också startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden inom Lindholmen.

Serneke: ”Följer de direktiv som finns”

Karlatornet är som bekant Nordens högsta byggnad och blev med sina 246 meter Göteborgs första riktiga skyskrapa. Placeringen på Lindholmen i södra delen av stadsdelen Lundby gör att dess siluett kommer är synlig både från älven, från stadens centrum och stora delar av övriga Göteborg.

Det blinkande ljuset på Karlatornet sett från Brämaregården. Foto: LÄSARFILM

Något som gör att flyghinderljusen som sitter 52 våningar upp på skyskrapan syns över hela staden. Dessa har Serneke satt upp på tornet som ett direkt resultat av de krav som finns på dem som byggherren bakom det rekordhöga huset:

— Alla dessa är ett lagkrav och följer de direktiv som finns från Transportstyrelsen, Luftfartsverket och Försvarsmakten, säger Johan Live, presschef hos Serneke Group.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: