Efter 52 år har ”Rune med drickorna” stängt butiken i Kville – nu öppnar en restaurang här

Alla som bor i Kville har nog sett honom någon gång, gubben som säljer drickor på Myntgatan. Från sin hörnlokal vid Jägaregatan har Rune Sundgren sålt drickor och drickabackar sedan 1960-talet. Men efter 52 år i dryckesbranschen i Kville blev det till slut dags att pensionera sig för den nu 77-årige läskentreprenören. Nu öppnar i stället en ”minirestaurang” i samma lokal…

Rune startade sin dryckesverksamhet i Torslanda när han och en kompis erbjöd sommargäster och sommarboende möjlighet att köpa drickor som de levererade till dörren, i början av 60-talet. Från det växte verksamheten fram och blev efter hand något av en institution i Kvillestan, där han drivit butiken som ett aktiebolag sedan 1972.

2017 träffade han den lokala gratistidningen GöteborgDirekt och berättade då om sin verksamhet:
— En bra dag kan jag ha bortåt nittio kunder. Värst är det på sommaren när jag bara har öppet på måndagar, sa han då och fortsatte:

— Fråga vilken gammal person som helst, man vill inte dricka ur plastflaska. Och glas bevarar kolsyran mycket bättre, förklarade Rune Sundgren då orsaken till varför han kämpat på med läsk i glasflaskor när de flesta butiker gått över till läsk och drycker i plastförpackningar.

Tackade nej till intervju – av rädsla att få nya kunder

När HelaHisingen.se drog igång verksamheten för ett par år sedan kontaktade vi Rune. Tanken var att skriva ett reportage om honom, med tanke på att han är en riktig Hisingsprofil.

Men då tackade han nej, av rädsla att det skulle bli för mycket nya kunder av uppmärksamheten:
— Jag tar inte emot några nya kunder längre för det blir för mycket att göra. Nu försöker jag bara ta hand om de stammisar jag har, förklarade han då. Så ni får gärna komma på besök men jag vill inte vara med i någon artikel, sa han då.

Vi respekterade naturligtvis hans önskemål och skrev inte en rad om verksamheten, som rullade på ända till och med våren 2022. Men från och med nu i april blev det alltså dags för Runes stammisar att köpa sin dricka på annat håll och i sin tur för Rune att slappna av hemma i Kärna.

Här på Myntgatan, i hörnet av Jägaregatan, drev Rune Sundgren sin läsk- och dryckesverksamhet i många av de 52 år han höll på. Foto: HELAHISINGEN.SE

Nu behöver han inte stänga drickabutiken vid 14:50 längre, något han brukade göra för att hinna med Kornhallsfärjan innan ruschen från Volvo-fabrikerna kom. Nu kan Rune slappna av hemma i stället.

På senare år har flera nya små mat- och dryckesbutiker öppnat i Kvillestan och Brämaregården. Det säljs öl hos Kville Hop och Deli på Brämaregatan, mat från balkan hos Peros Chark Deli på Kvilletorget, Polska delikatesser Warszawa på Herkulesgatan och nu senast öppnade Lilla Rumänien på Virvelvindsgatan – för att nämna några.

Så därmed har Kville i dag större konkurrens på mat- och dryckesområdet än någonsin förut, även nu efter att ”Rune med drickorna” lagt sina sista backar på hyllan.

Ny era i butiken – när drickor blir till mat!

Och även i hans gamla lokal blir det mat- och dryck framöver. Den klassiska läsk- och dryckesbutiken förvandlas just nu till Restaurang Bulgur, en så kallad ”Minirestaurang” som ska drivas av en lokal kock vid namn Jonas. Han har jobbat på flera kända restauranger runt om i stan och är även del av familjen som sedan decennier driver pizzeria Valentino vid Bjurslätts torg.

Konceptet på ”minirestaurangen”, som namnet även ger en indikation på, är en Bulgur-restaurang.

Sista läsken är såld. Den spartanska looken på butiken, som mest var ett lager, vid Jägaregatan har blivit ett signum när tusentals Hisingsbor och andra mindre lyckligt lottade göteborgare handlat läsk där. Foto: HELAHISINGEN.SE

Just nu renoverar han för fullt och hoppas kunna slå upp portarna lagom till sommaren. Jonas kommer inte ha stekbord eller liknande i lokalen, utan i stället koka grytor och andra läckerheter som han ännu är lite hemlighetsfull kring:

— Det blir en väldigt liten restaurang och här blir det fokus på bulgur, mycket vegetariskt och ja ni får komma förbi när vi öppnat och kolla in detta, säger han till HelaHisingen.se.

Så när en institution i Kville stängt igen kanske detta kan bli en ny klassiker. ”Gubben som säljer drickor” blir nu till ”gubben med bulgur” på Myntgatan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: