Hetaste klubben på Hisingen lockar Majornas hipsters till Kvilletorget

Tisdagar är normalt ganska ödsliga på Hisingens krogar. Men en tisdag i månaden fylls Barley’s Food Factory på Kvilletorget av en ung publik från hela Göteborg. Det är när Klubb Akka går av stapeln.
Det handlar om kulturell makt. Om att det ska finnas något bra även på Hisingen, säger Anton Höber, en av arrangörerna.

För ett par år sedan träffades en krogägare, två musiker och en PR-konsult över en kaffe. Där och då beslutades att visionen som Anton Höber och Anders Fischers hade, om en livemusik-klubb som inte låg på andra sidan älven, passade perfekt hos Barley’s Food Factory på Kvilletorget.

https://www.instagram.com/p/BnDwXJrlbvB/?igshid=d2yf76cg00ph&fbclid=IwAR3il00uRuJL1QEtr2CIM8GLkFXMef21lvU829ZNL3IXf4qsU1k4Qcj9gYw

Sedan dess har Klubb Akka under fyra säsonger växt fram som Hisingens populäraste scen för akustisk musik.
— Vi hade suttit här på Barley’s flera gånger och snackat över en öl om hur trötta vi var på att alltid åka över älven in till ”stan” när vi ville se bra livemusik. En kväll hade vi inte orkat ta oss in till en spelning och så började vi prata om en egen klubb, säger Anton Höber.
— Från början fick vi idén när vi hängde på min innergård här i Kville, att vi kanske skulle försöka dra i gång något med den typen av artister och genrer som vi själva tycker om, fyller Anders Fischer i.
— Vi funderade på ett koncept för klubben och var vi skulle kunna ha den. Barley’s ägare Stephan (Flodman) började prata med oss om det här när vi var här som gäster och för att göra en lång historia kort hamnade vår klubb här, säger Anton Höber.
De två vännerna träffades när de pluggade vismusik på Nordiska folkhögskolan och har bägge varit med och uppträtt på egna klubben.

Anders Fischer och Anton Höber driver Klubb Akka.

”Alla typer av musik vi gillar”

”Akka” fick sitt namn från närliggande Backa – där gator och torg är döpta efter sagor, bland annat Selma Lagerlöfs epos Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Scenens, eller livemusik-klubbens, hjärta bultar för akustisk livemusik: americana, singer-songwriter, visor, folk, blues.
Genrer som ofta flyter in i och överlappar varandra.
— De band vi bokar har framför allt gemensamt att vi gillar deras akustiska sound. Det finns några vis-scener som är rena vis-scener. Men vi ville boka band som vi tyckte var bra oavsett genre, säger Anton Höber.
— Visan är det som förde oss samman och det som ligger bakåt i tiden, men det är kanske inte bara det vi gillar i dag fast vi rör oss mycket i de kretsarna. Vi ville ha hit alla typer av musik som vi gillar, säger Anders Fischer.
— Där blev det akustiska den sammanförande länken, säger Anton Höber.

https://www.instagram.com/p/BlXfyp8j5ii/

”Det handlar om kulturell makt”

Arrangörernas fokus från början var en idé om att ha två akter per klubbkväll. En skulle sjunga på engelska och en på svenska. Det skulle även vara en manlig samt en kvinnlig artist:
— Vi ville blanda på olika sätt. Och vi har i princip haft 50/50 mellan kvinnliga och manliga akter men har däremot blandat mer vad gäller genres och åldrar. Men med tiden blev det viktigaste att vi har bra artister som lockar hit publik, lockar människor över bron, säger Anders Fischer.

Ambitionen om att ha ett jämställt utbud av artister är inte den enda maktrelaterade frågan för arrangörerna:
— Det handlar även om kulturell makt. Om att det ska finnas något även på Hisingen. Vi har haft så många lokala akter här, vi började med Arvid Nero som ju bor här på Hisingen och är skitgrym musiker. Ibland har vi bara haft artister från Hisingen och det har varit så naturligt att vi knappt tänkt på det. Man ska inte skämmas för att vara från Hisingen utan det ska fanimej vara lika fint som att vara uppvuxen i Majorna och har haft föräldrar som ställt en i bostadskön när man varit liten. För mig är det här en klassfråga. Det finns en kulturell medelklass som blivit ”curlade” i Majorna. Här är det lite av en annan grej och det lockar många av dem att komma hit som publik med, säger Anton Höber.

Urvalet av artister lockar ut många till tisdagsklubben som kör en gång i månaden.

”Det är en väldigt bra publik”

Med tiden har arrangörerna själva sett fler nyanser i att starta klubben, mer än att slippa åka in till stan för att se livemusik.
— Vi öppnade ju en del dörrar för ett par andra klubbar har ju dragit igång efter att vi grundade Klubb Akka. Jag vet inte om de tittade på oss alls, men jag tror det handlar om att visa andra att det går att göra bra och kreativa saker här, säger Anders Fischer.

Nu visar många artister intresse för att spela på Hisingens nya scen. Arrangörerna berättar om väldigt positiv feedback från dem som spelat under de senaste åren:
— Dels är Barley’s väldigt inbjudande i sig, de blir väl omhändertagna när de kommer hit. Dels är det att det är en väldigt bra publik som kommer hit och lyssnar, säger Anders Fischer.

Suurunmaa på Klubb Akka hos Barley’s Food Factory.

”Man får kämpa lite för att vinna”

— Det är en blandning av…ja, alltså på den klassiska viskonserten kommer alla och lyssnar så är det dödstyst. Det kan bli lite för mycket. På en vanlig krogspelning så kanske ingen lyssnar tills man sjunger ”Just i dag är jag stark” eller något sådant. Men här har vi hittat ett mellanting. Som artist får man lite respons men så får man kämpa lite för att vinna och det är en ganska skön situation att vara i som artist, säger Anton Höber.

En tisdagkväll i månaden lockar Klubb Akka storpublik.

Hipsters och folk från hela Göteborg

Publiken på Klubb Akka är ung. En stammis i baren berättade för HelaHisingen.se att han brukar säga att det är på de kvällarna ”Varenda hipster i Göteborg samlas på Kvilletorget”.
Och inför varje klubbkväll brukar konferencieren Anton Höber fråga publiken om vilka som är från Hisingen och vilka som kommit dit från ”över ett större vattendrag”. Det är i princip alltid en majoritet av publiken som korsat älven för att bänka sig bland publiken.
— Det är nytt folk varje gång. Från början tänkte vi att det mest skulle vara stammisar, att Hisingsborna skulle komma ner och kolla på artister. Men det är ju nya människor i publiken varje gång och det är ganska mycket folk dessutom. Många säger att de hört att ”det är någonting på gång här”, säger Anders Fischer.

https://www.instagram.com/p/B3uZONRJ_U5/?igshid=16rl801nexjxf&fbclid=IwAR25DElaCxPmGVZw6OqO7Wfowavn-TyHhW6eqEa9PgZP4RI9CCl07UvMtSM

Klubb Akkas fjärde säsong pågår nu i vinter och fram till sommaren. En klubbkväll i månaden är inplanerad fram till juni:
— Det går inte riktigt att sluta eftersom nya band dyker upp hela tiden som är intresserade av att spela. Eller så hittar vi band eller enskilda artister som vi känner att ”Ja men dem måste vi ju få till Hisingen”, säger Anton Höber.

Fakta: Klubb Akka

PLATS: Barley’s Food Factory, Kvilletorget 20.
ETABLERADES: Sommaren 2018.
SÄSONGER: Fjärde säsongen pågår vintern/våren 2020.
ARRANGÖRER: Anton Höber och Anders Fischer.
DATUM: Vårens säsong innebär att Klubb Akka kör tisdagen 4 februari, tisdagen 3 mars, tisdagen 14 april, tisdagen 12 maj och tisdagen 9 juni.

Klubb Akkas arrangörer Anders Fischer och Anton Höber.