Fick stomipåse efter akutoperation – nu är Jenny, 26, Hisingens OS-hopp

Läkarna dömde ut handbollsstjärnan Jenny Carlsons möjligheter att fortsätta karriären. En akut tarmoperation för den Kärra-fostrade spelaren ledde till att hon tvingades få stomipåse på magen. Men nu gör hon mästerskapsdebut i handbollslandslaget – under sommar-OS i Japan.
— För mig är det en dröm som går i uppfyllelse, sa Hisingsspelaren Jenny Carlson till Sydsvenskan i våras.

Hennes stora handbollstalang, med fint passningsspel, vasst spelsinne och fina skott ledde till att hon pekades ut som en av svensk handbolls stora talanger. Men karriären bromsades in vid flera tillfällen av kampen mot skador – och sedan den kroniska magsjukdomen, som ledde till olika slags medicinering och sjukhusvistelser.

— Min första riktiga skada fick jag i Kärra, då var det axeln som var problemet. Sista året i Kärra började jag att få problem med magen och då blev det min första vända på sjukhus. Efter studenten flyttade jag till Lugi och hela den sommaren var jag sjuk, så det var en tuff start i Lund, sa Jenny Carlson till Handbollskanalen i våras.

Bland annat tvingades hon åka hem från ett ungdoms-VM i Kroatien på grund av att hon blev såpass sjuk att hon behövde vård. När magsjukdomen förvärrades 2018 berättade hon om situationen:

— Det har varit dåligt i några månader, jag har kunnat träna på men ingen av medicinerna jag fått har hjälpt. Man hoppas på nästa medicin, och nästa. Nu har jag legat inne på sjukhus i någon veckas tid. Beskedet kanske inte kommer chockartat men det är tufft att få det svart på vitt, sa hon till Handbollskanalen då.

Tvingades genomgå flera operationer

Då tvingades hon avbryta säsongen i danska Ringkøbing och genomgå flera operationer.

— Det blir tre operationer under ungefär sex månaders tid. Däremellan kan jag leva normalt, och får ha en stomipåse. Det kommer att bli en omställning som person och människa, sa Jenny Carlson.

LÄS MER: De är Hisingens OS-hopp: Jenny och Jonathan från Kärra

Operationerna ledde till att många inom handbollen blev skeptiska till om Jenny Carlson skulle återvända till dess stora scen. Både läkare, tränare och andra experter dömde på olika sätt ut hennes framtid som elitspelare, men själv gav hon aldrig upp.

— När andra säger att det inte går blir det en morot att motbevisa, sa Jenny Carlson till Handbollskanalen i samband med att hon togs ut till A-landslaget i början av 2021.

Förebild genom sociala medier – för alla med stomipåse

I sociala medier har Jenny Carlson blivit ett stort föredöme, då hon öppet visat sin stomipåse och därmed blivit en förebild i att bekämpa det stigma som bärandet av en sådan kan medföra för många.

”Ja tänk att detta gick för mig också, att gå i bikini, med stomipåse”, skrev hon i samband med att hon postade en bild på sig själv på stranden.

En av många bilder där Jenny Carlson visat upp sin stomipåse via sin Instagram.

”Nu har vi hängt ihop i 3 månader, förlåt för att jag skäms över dig ibland, men tack för att du hjälper mig att bli frisk”, skrev hon till en annan bild när hon visade upp stomipåsen på magen.

Spås en ljus framtid: ”Kan ta en playmaker-roll”

Nu har Kärra HF-fostrade Carlson fått en tydlig roll i Tomas Axnérs handbollslandslag. Hon är inte uttagen till OS för att ”se och lära” – utan på samma villkor som de mer etablerade landslagsspelarna:

— Han har varit ganska tydlig med att han ser mig som en i laget och inte en som är där för att se och lära. Jag ska bidra med mina kvaliteter och det jag gör här i ligan i Danmark, säger Jenny Carlson till SVT Sport.

Och förbundskaptenen ser en ljus framtid i landslaget för Jenny som gjort imponerande 115 mål på 26 matcher denna gångna säsongen:

— Hon kan ta en playmaker-roll på sikt och hon gjorde det bra på samlingen. När hon blev varm i kläderna kändes det som att det finns saker att bygga på där, sa Tomas Axnér när han presenterade en landslagstrupp nyligen.

Olympiska spelen i Tokyo invigs 23 juli och sista tävlingsdagen blir den 8 augusti. Totalt 12 lag deltar i damernas handbollsturnering, som inleds 24 juli och där finalen spelas på olympiadens sista dag i Yoyogi National Gymnasium i Tokyo.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: