Här placerar HSB ut hjärtstartare på Hisingen: ”Rädda liv dygnet runt”

När danska fotbollsstjärnan Christian Eriksen föll ihop livlös mitt under en EM-match hamnade hjärt- och lungräddning på agendan i sommar. En hjärtstartare var med och räddade Eriksens liv och nu placeras verktyget ut i bostadsområdet på Sägengatan i Hisings Backa – så att vem som helst kan använda det.
— När vi insåg hur ofta hjärtstartarna är inlåsta eller svåra att få tag på var beslutet att montera utomhus enkelt, säger Hans Björlin ordföranden i HSB brf Backa.

Naturligtvis långt ifrån alla plötsliga hjärtstopp som sänds live på tv, som vid EM-dramatiken i Köpenhamn. Varje år drabbas ungefär 6 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige och bara 600 överlever. För att rädda liv och minska risken för hjärnskador är varje minut viktig.

Därför installerar nu HSB brf Backa hjärtstartare utomhus som är tillgängliga dygnet runt, för vem som helst, skriver man i ett pressmeddelande.
— Det blev en aha-upplevelse för hela styrelsen. När vi insåg hur ofta hjärtstartarna är inlåsta eller svåra att få tag på var beslutet att montera utomhus enkelt, säger Hans Björlin ordföranden i HSB brf Backa i ett pressmeddelande.

I Sverige finns uppskattningsvis cirka 50 000 hjärtstartare, varav majoriteten sitter inomhus hos verksamheter med begränsade öppettider. Fler tillgängliga hjärtstartare behövs för att kunna rädda liv. När HSBs helhetsförvaltare David Albinsson föreslog för styrelsen i HSB brf Backa, vid Sägengatan i Hisings Backa, att man skulle installera tillgängliga hjärtstartare i föreningen var gensvaret positivt.

Så här ser Hjärtstartarna ut som placerats på husväggar utomhus på Sägengatan. Foto: HSB

— Jag ser det som en av styrelsens viktigaste uppgifter att se till medlemmarnas hälsa och välmående. Så fort frågan kom upp kändes det givet att bidra genom att minska risken att någon dör eller får allvarliga skador, säger ordföranden i HSB brf Backa, Hans Björlin.

Så befinner du sig omkring Sägengatan, spana in var hjärtstartarna är utplacerade – då det inte finns någon tid att förlora när ett hjärta stannar. Varje sekund spelar roll och närheten och tillgängligheten till hjärtstartare är livsviktig. Chansen att överleva ett hjärtstopp är 50–75 procent om hjärt-lungräddning och en strömstöt från en hjärtstartare sätts in efter 3–5 minuter. För varje minut som går minskar chanserna med 10 procent.

”Vem som helst ska kunna öka chanserna”

I HSB brf Backa planerar man nu årliga säkerhetsträffar med information kring hjärtlugnräddning och brandsäkerhet. För David Albinsson är hjärtstartaren en fråga om trygghet. Han jobbar som helhetsförvaltare i HSB brf Backa och känner ett stort engagemang i frågan. HSB Göteborgs personal utför kontroll av hjärtstartarna regelbundet medan serviceavtal är tecknat med uthyraren HLR Konsulten.

— Bostadsrättsföreningen har ungefär 500 lägenheter och medelåldern i föreningen är relativt hög. Det gör att risken att någon i föreningen drabbas är större. Och även om det inträffar utanför kontorstid så vill vi att vem som helst snabbt ska kunna öka chanserna för den drabbade att överleva med hjälp av föreningens hjärtstartare, säger David Albinsson.

Christian Eriksen i danska fotbollslandslaget överlevde sitt plötsliga hjärtstopp och kunde föras till rikshospitalet i Köpenhamn för vidare behandling, därifrån han följde sina lagkamraters framgångar under fotbolls-EM.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Hjärt & Lungräddning

  • Bästa chansen till överlevnad är om hjärt-lungräddning startas inom en minut och att en hjärtstartare används inom tre minuter.
  • Alla får använda en hjärtstartare och man kan inte göra fel, hjärtstartaren avgör om personen ska behandlas eller inte.
  • En hjärtstartare är lätt att använda och ger tydliga instruktioner.
  • Utbildning är viktigt, med kunskap i hjärt-lungräddning och hur man använder en hjärtstartare känner man sig tryggare och vågar agera.
  • Ta reda på var det finns hjärtstartare i din närhet, på arbetet, där du handlar eller i boendemiljön.
  • Undersök om er förening kan gå samman för att trygga er boendemiljö.
  • Försök att göra hjärtstartaren så tillgänglig som möjligt, både vad gäller placering och tid på dygnet.

Källa: HLR Konsulten

LÄS MER: