Götaverkens blåvite fotbollshjälte Bertil ”Bebben” Johansson är död

Varvsarbetare på Hisingen – och skyttekung i Allsvenskan. Foto: SVT

Han är plåtslagaren på Götaverken som blev allsvensk skyttekung – två gånger. Få lag förknippas så tydligt med en spelare som Blåvitt hör ihop med ”Bebben”. Men Bertil Johansson från Gamlestan blev även en stor profil på Götaverken på Hisingen, där han jobbade i närmare 40 år.
— Jag åkte direkt från Götaverken till Gamla Ullevi eller Kamratgården, berättade Bebben i boken om sig själv som Tipsextra-profilen Stefan Thylin skrev.

Boken, den heter ”Bebben”. Det räcker liksom så med den här gubben i Göteborg. Nu har han gått ur tiden och många fotbollsälskare – både blåvita och av andra lagsympatier – kommer sörja hans död. Bebben blev allsvensk skyttekung 1958 och 1961 för IFK Göteborg, men var även pannplåtslagare på Götaverken – där han jobbade i 38 år.

Bolltrollaren Bertil ”Bebben” Johansson hade inga problem att ställa upp i lagsport. Även på jobbet där han ofta spelade handboll i korpen med Götaverkens Pannbyggare.

De sista åren i livet levde han med hustrun Solveig på Hönö i norra skärgården utanför Hisingen. Tillsammans brukade de alltid åka till Ullevi och Gamla Ullevi för att se sitt älskade IFK Göteborg spela, även efter att han blivit blind på ålderns höst.

Karriären började i Sävedalen och Bebben lirade även handboll i RIK, men valde till slut fotbollen.
— Jag skrev faktiskt på för ”Kamraterna” tre gånger innan jag till slut flyttade. Jag ångrade mig flera gånger, kamratskapen här ute betydde så mycket, berättade han in en intervju för knappa 20 år sedan.

Det ikoniska fotografiet när Bertil ”Bebben” Johansson lutar sig mot hörnflaggan på Ullevi.

Fyra landskamper hann ”Bebben” med under sin karriär. Trollgubben från Göteborg lyckades aldrig riktigt slå sig in i ”Blågult”. Det blev inget proffsspel heller.
— Men jag skrev proffskontrakt med både Genoa och Torino, men då kom importstoppet, sa han i intervjun.

En legendar hemma i Göteborg

Bebben blev ingen världsstjärna som Gunnar Gren före honom – men däremot minst sagt legendarisk hemma i Göteborg. Den förre plåtslagaren på Götaverken hade en charm, folklighet och karisma som nästan gjorde honom ännu populärare efter att han la fotbollsskorna på hyllan.

Är alla historier man läst om dig sanna?
— Du vet, jag har lätt att slänga ur mig saker, men sedan glömmer jag, svarar ”Bebben” innan han ändå bjuder på en gammal händelse från sin tid som spelare:
— Vi mötte Malmö på bortaplan och hade fått frispark. När domaren vände sig bort rullade jag fram bollen lite extra. Det blev ett jäkla liv på läktarna. Domaren märkte vad jag gjort och kom och sa till. När han vände sig om rullade jag fram bollen igen. Samma resultat, publiken buade och domaren kom och sa till mig. Då sa jag åt honom: ”Om det ska vara så kan du fan i mig slå frisparken själv!”, sa Bebben, men mindes inte vad domaren tyckte om det.

Efter den aktiva karriären tränare även Bebben sitt Blåvitt, som mest framgångsrikt till SM-guld 1969 då laget spelade en enkel fotboll som han själv döpte till ”Bonnfotboll”. Han var aktiv i IFK Göteborg som spelare och ledare i 15 års tid från 1955 till 1970. Men som supporter blev han ”Änglarna” trogen till sin död.

I dansbandet Schytts klassiska kampsång ”Heja Blåvitt” sjungs raden: ”Vi ska minnas Bebben Johansson i alla våra dar”. Vissa idrottare sticker ur mängden mer än andra och Bebben var en sådan – som lär etsa sig fast i minnet hos många göteborgare i generationer framöver.

Vila i frid, Götaverkens mest kända plåtslagare!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: