Volvos produktion på Hisingen kan stoppas av Coronaviruset

Produktionen i Volvos fabrik i Torslanda kan tvingas stanna upp redan om en till två veckor, varnar branschorganisationen Fordonskomponenterna.
Anledningen är att det kommer för lite bildelar från de kinesiska fabrikerna.

Men Volvo Cars menar att de snart kommer återgå till normal verksamhet.

Fordonsindustrin drabbas hårt av Coronavirusets utbrott i Wuhan-regionen. Anledningen är att det inte produceras tillräckligt med bildelar i fabrikerna i Kina.

Vilket i sin tur medför en hög risk för produktionsstopp i de fabriker som är i behov av bildelarna, däribland Volvos fabrik i Torslanda, menar branschorganisationen Fordonskomponenterna.

”Kan hända inom en vecka”

— Den dagen som fordonstillverkarna stannar så stannar alltihop. Om det inte sker en stor förändring i Kina så kommer detta hända inom en till två veckor, säger Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen Fordonskomponenterna till P4 Göteborg.

Men Volvo Cars tonar ner situationen och menar att deras huvudkontor i Kina är på väg tillbaka till normal verksamhet.

— Vi kommer att återuppta produktionen i Kina så snart situationen tillåter det. Vi måste följa restriktioner och riktlinjer från lokala myndigheter vilka uppdateras dagligen, och vi anpassar våra åtgärder därefter, säger Stefan Elfström presstalesperson för Volvo Cars, till Hela Hisingen.

Han poängterar att deras samtliga fabriker i Europa och USA är igång.

— Vi har en tät kontakt med vår leverantörskedja för att undvika störningar, säger han och fortsätter:

— Vi förväntar oss en negativ effekt på produktion och försäljning i Kina under det första kvartalet men tror att detta kan kompenseras under återstoden av året. Totalt sett räknar vi med fortsatt tillväxt globalt under 2020.

LÄS MER: