41 döda i Kina: Volvo till anställda som varit i Coronavirusets ground zero Wuhan ”Arbeta hemifrån”

Volvo Cars och AB Volvo följer utvecklingen kring dödliga ”coronaviruset” minut för minut. Ena bolaget har stoppat alla resor till regionen där viruset först upptäcktes – det andra håller personalen som varit där hemma tills vidare.
— Vår lokala krisgrupp i Asien har stoppat alla resor till Wuhan, meddelar Volvo Cars.

Natten mellan fredag och lördag hade 41 dödsfall kopplade till viruset konstaterats i Kina.

Enligt AB Volvos pressavdelning har ingen av de anställda i ”Svenska Volvo” (som producerar lastbilar, bussar, båtmotorer, grävmaskiner) blivit sjuk i viruset. Men resor till Wuhan-området i Kina har begränsats – som en säkerhetstgärd.
— Har en anställd rest till Wuhan så ombeds hen att arbeta hemifrån under en tid. Hälsorådgivning ges till kollegor och pandemiska planer undersöks om viruset skulle eskalera ytterligare”, meddelar assisterande presschefen Anna Abenius till Dagens Industri.

Likheter med dödliga viruset Sars

Viruset som hela världen pratar om (2019-nCoV) är ett coronavirus som har likheter med viruset Sars. Coronavirusets symtom är bland annat förkylning med halsont och hosta, ibland lunginflammation och feber.

Viruset upptäcktes första den 31 december i staden Wuhan, i centrala Kina, efter att flera personer uppsökt sjukhus för feber och hosta. Nu har den Kinesiska centralmakten stängt ner rörligheten för närmare 40 miljoner människor i regionen, för att undvika att viruset sprids.

”Krisgrupp i Asien har stoppat alla resor”

Volvo Cars uppger för Ny Teknik att de följer situationen noggrant:

— Vår lokala krisgrupp i Asien har stoppat alla resor till Wuhan och har vidtagit ett antal preventiva åtgärder i Volvo Cars faciliteter. För övriga och internationella resor så har WHO ännu inte rekommenderat några restriktioner. Volvo Cars följer rekommendationerna från WHO, lokala myndigheter och SOS International, meddelar den Kinesiskt ägda delen av Volvo.

Chengdu till vänster (väster), Wuhan i mitten och Shanghai till höger (öster).

Volvo Cars kinesiska fabrik ligger i Chengdu, 160 mil väster om Shanghai – där deras kinesiska huvudkontor är placerat. Wuhan är geografiskt placerat mellan dessa två platser, men avstånden är stora. Mellan Shanghai och Wuhan är det över 800 kilometer och mellan Chengdu och Wuhan är det över 1100 kilometer.

Symtom och komplikationer

Så här beskriver Folkhälsomyndigheten symptomen vid coronavirus: ”Förutom SARS och MERS-coronavirus som kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt, så ger infektion med övriga coronavirus milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder.

Ännu har inget fall upptäckts i Norden, även om minst fem personer i Stockholm har testats för viruset. Samtliga har kunnat avskrivas. Ännu ska enbart personer som varit i Wuhan-regionen i Kina, eller varit i nära kontakt med personer som varit där – oroa sig vid uppvisande av symptom, enligt smittskyddsläkare.

– Det är förväntat att fler misstänkta fall dyker upp här och där med tanke på att influensasymtom är vanliga så här års, säger Anders Tegnell, som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och är ansvarig för övervakning av smittsamma sjukdomar till SVT.

41 dödsfall – alla i Kina

Shanghai Disneyland har stängt ner, likaså många andra populära samlingsplatser och turistmål i Kina, som delar av Kinesiska muren samt ”Den förbjudna staden” i Peking. Ett specialsjukhus ska byggas på bara några dagar för att ta hand om smittade personer och i Frankrike har tre fall av smittade personer rapporterats, samtidigt som New York Times rapporterar att en 36-årig man blivit det yngsta dödsfallet till följd av viruset.

Hälsomyndigheter i Kina men även internationellt förbereder sig nu för en kamp för att förhindra med spridning av viruset, något som kan ta månader. Endast tre av de 41 dödsfallen ska ha inträffat utanför Wuhan:
en person ska ha dött i Hubei-provinsen, en i Hebei-provinsen och en i Heilongjiang, nära den ryska gränsen, skriver New York Times.

Tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid i Kina, ska antalet smittade personer ha överstigit 1 300. De omfattande reserestriktioner som införts före helgen stoppar nu tiotals miljoner kineser att resa inför det kinesiska nyåret, som är landets största semester- och hemvändar-helg.

WHO har just nu inga planer på nya riktlinjer eller rekommendationer.

– Nätverken och systemen fungerar väl globalt sett. I Kina vidtas de åtgärder som behövs för att minska spridningen. Det här viruset verkar inte sprida sig lika effektivt som sars, framförallt inte i vårdmiljöer, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT.

1177 Vårdguiden

Privatpersoner hänvisas av Folkhälsomyndigheten till 1177 Vårdguiden för rådgivning och hjälp eller till närmaste vård­central, infektions­klinik eller vaccinations­mottagning för medicinsk bedömning. Telefon: 1177.