14 oktober är räkmackans dag: Så får du tag på en räkmacka på Hisingen

Den 14 oktober firas årligen Räkmackans dag i Sverige. Den här temadagen skulle man kunna tro att någon i Göteborg eller Bohuslän låg bakom – men nej, den instiftades faktiskt av Arlanda (!) flygplats 2010.

Orsaken till deras intresse för räkmackan är att Arlanda tillsammans med Landvetters flygplats säljer flera tusen räkmackor i veckan. Det är alltså en av de populäraste måltiderna som svenskarna väljer när att trycka i sig när de ska ut och flyga.

En räkmacka består oftast av färska (viktigt!) räkor, majonnäs, ägg, sallad, grönsaker som tomat och/eller gurka, ibland löjrom eller kaviar av något slag och så alltid en citronklyfta eller citronskiva. Självklart finns en himla massa olika variationer på den här läckra måltiden – räksmörgåsen.

Klassisk räkmacka á la Hisingen

Ska du göra räkmackan själv så behöver du följande ingredienser:

250 gram färska räkor
2 ägg
Smör eller margarin
1 stor skiva Hönökaka eller 2 runda ”tefat” av Hönökaka eller Tekaka
Grönsallad eller isbergssallad
2 matskedar majonnäs
4 tunna skivor citron
En kvist dill
Grönsaker efter tycke (Skivad gurka och tomat är en favorit)

Du skalar räkorna, kokar och skivar äggen, skivar grönsaker och bygger sedan din macka. Tänk på att börja med en eller två skivor sallad i botten av de icke bredbara ingredienserna – så hjälper det till att hålla räkor och annat kvar på mackan istället för att det trillar ner i knät på dig.

Skulle du mot förmodan gilla något annat bröd bättre än Torslanda-producerade Hönökakan får du la välja det. Men så illa tror vi inte om dig.

Tekniskt sett går det att göra räkmacka på tinade frysta räkor med, för den som tycker dagspriset på räkor är väl saftigt. Men kolla då var räkorna är fiskade så att de inte fraktats över hela planeten, vilket inte är bra vare sig för fiskarna i Skagerak, Kattegatt och Nordsjön, eller miljön för den delen.

Här köper du räkmackan färdig

Vill du slippa grejandet i köket och få en macka serverad? Då föreslår vi följande två alternativ, på Hisingen, så här på räkmackans dag:

För Lunch: Café Rosa Mi på Nansensgatan vid Björlandavägen bakom Backaplan. De gör färska räkmackor på beställning för det konkurrenskraftiga priset 110 kronor. Det här caféet har funnits sedan 1956 och har öppet från tidiga morgonen till 14:00.

För Middag: Feskar Brittas kro på Eriksbergskajen. Den här pråmen har under de senaste åren blivit ett måste för fiskälskarna på Hisingen och räkmackan, som de serverar på rågbröd och som kostar 189 kronor, finns självklart på den fasta delen av menyn. På onsdagar har de öppet till 21-tiden på kvällen.

Noteras skall: Det här inte är en ”betald artikel” där fiskeindustrin eller restaurangerna i fråga pumpat in pengar för att vi ska lyfta ämnet. Det gör vi för att vi tycker räkmackan är en väldigt god rätt och härlig göteborgsk tradition (ja, bara för att Arlanda tog initiativ till den här temadagen gör inte rätten i sig till något Stockholmsfenomen må ni tro) att föra vidare. Och för att vi gillar både Hönökaka, Rosa Mi, Feskar Brittas kro och Hisingens fiskhandlare.

Så, ut och glid fram genom dagen på en räkmacka!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: