Bageriets vädjan under energikrisen – ”Kardemummabulle för 290 kronor”

Elpriserna rusar till nya chocknivåer och överallt höjs vädjande röster om sänkningar. En av dem är Mjöviks Bageri & Gårdsbutik, som publicerat en text till sina kunder:
— Hela branscher riskerar att slås ut redan i vinter och vad blir konsekvenserna av det? Vi kan bara hoppas på att någon hör oss nu. Att någon gör något väldigt smart, väldigt snart. Det här klarar vi inte själva.

Mia och Christian Ljungholm har under flera år drivit Mjöviks Bageri & Gårdsbutik i Lilleby, Torslanda. De bor på gården och tillverkar bröd och bakverk med fokus på det närodlade. De har även bikupor med bin som gör honung som säljs till kunderna.

— Redan förra veckan steg priset per kilowatt. Vi har dessutom solpaneler som sänker vår räkning något, men det är långt över vad vi hade för ett par år sedan  och vem vet vad det möjligtvis kommer bli i vinter när solen inte heller är nåt att räkna med, säger Mia Ljungholm och fortsätter: 

— Vi har redan en pressad ekonomi och haft ett tag, ungefär ett år, då försäljningssiffror minskat och priser på mjöl och smör, mjölk och mycket annat går upp.

Behövs åtgärder – elen kan stängas av – drabbar hela EU

Den pågående energikrisen drabbar många länder och här i Sverige höjs upprörda röster från både företagare, idrottsföreningar och hushåll. I veckan presenterade finansminister Mikael Damberg (S) åtgärder som skulle kunna innebära att kunder kan betala höstens och vinterns el på avbetalning. Det ska finansieras med ett statligt lån till elbolagen.

— Vi ser att en sådan åtgärd behövs i det här läget eftersom den yttersta konsekvensen för den som inte klarar av att betala elräkningen brukar vara att elen stängs av, sa Mikael Damberg till Dagens Nyheter.

Försäljningspriserna minskar – ”Det är en brutal verklighet som knackar på”

Mia Ljungholm på Mjöviks Bageri & Gårdsbutik är en av flera företagare som nu vädjar till sina kunder. Därför lägger de upp en text till Hisingsborna att fortsätta komma till bageriet:

”Det är en brutal verklighet som knackar på. Vi gör såklart vad vi kan. Kanske bakar vi bara i den ena ugnen. Maskiner får vila dagtid då elpriset är högre. Vi försöker stänga av så många kylar och frysar vi kan, sparar på varmvattnet och gör allt effektivare. Men hur vi än vänder och vrider på saken är det en omöjlig situation, och vi är tyvärr inte ensamma”.

— Texten är hämtad och inspirerad från Solhaga stenugnsbageri i Halland. Jag fick använda en del av deras text eftersom vi alla befinner oss i samma situation, säger Mia Ljungholm.

Med glimten i ögat lägger bageriet upp att det här kan bli verklighet under den pågående energikrisen. Foto: Mjöviks bageris Facebook.

VÄDJAN: ”Bara lova att du kommer. Gammal som ny kund”.

Texten fortsätter med: ”Hela branscher riskerar att slås ut redan i vinter och vad blir konsekvenserna av det? Vi kan bara hoppas på att någon hör oss nu. Att någon gör något väldigt smart, väldigt snart. Det här klarar vi inte själva”.

Samtidigt försöker de ha glimten i ögat genom att publicera en bild på en kardemummabulle med priset ”290 kronor”. Dock med en snabb förklaring:

”Bullarna kommer såklart inte att kosta 290 kr. Just nu kommer vi inte höja priserna alls faktiskt. Tvärtom ska vi göra ALLT vi kan för att den mörka årstiden ska bli så ljus för dig som möjligt. Bara lova att du kommer. Gammal som ny kund”.

Christian och Mia Ljungholm som driver bageriet i Lilleby.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: