Cebon Group flyttar hem till Hisingen – VD:n Stefan Rundéus siktar på miljardomsättning

Stefan Rundéus utanför Cebons nya kontor och lager i Sörred. Foto: Thomas Johansson

Cebon började i ett källarförråd på Hisingen – och växte till en global aktör inom batterier och säkerhet som GPBM Nordic. Men efter 36 år går flyttlasset tillbaka till Hisingen – och namnet Cebon relanseras.
Vi vill vara där det händer. Hisingen är centrum för automotive, infrastruktur och elektrifiering, säger Stefan Rundéus, VD och en av grundarna i ett pressmeddelande.

Företagets logistikcenter är redan flyttat till de 10 000 kvadratmeter stora lokalerna i Sörred i Torslanda. Det ger Cebon Groups verksamhet både kontor och fördubblad lagerkapacitet. För VD:n sluts därmed cirkeln. Stefan Rundéus kommer hem till Hisingen och etablerar sig inte långt från källarförrådet i Biskopsgården där han, Anders Lundin och Gunnar Axelsson en gång lade grunden till företaget genom att börja sälja knappceller. 

Redan började 1985 när de tre vännerna registrerade bolaget Cebon. I sann entreprenörsanda började de sälja knappceller, något som visade sig vara starten på en hittills 35 år lång framgångsresa. I dag är Cebon Group moderbolaget till GPBM Nordic, GPBM Italy och GPBM France.

— Vi är inte fostrade i en entreprenörsmiljö eller kapitalstark familjestruktur. Vi har inte gått på Handels. Vi är danade av Hisingen och startade vårt företag här – i en kultur där man är modig och fri i tanken. Nu är vi tillbaka där vi kommer ifrån. Alla tre grundare är kvar i operationellt arbete efter alla år, det är nog rätt unikt. Och trots att vi hållit på i mer än 35 år vill vi tänka och fungera som en ett ungt men resursstarkt startup, säger Rundéus i ett pressmeddelande från företaget.

Flytten tillbaka till Hisingen och att namnet Cebon åter tas i bruk uppges ha av en stark symbolisk betydelse för företaget och dess tre fortfarande aktiva grundare.

– Vi är ett entreprenörsdrivet bolag som ska se och lösa morgondagens problem, och nyckeln till framgång är att sätta självständighet och oberoende i första rummet. Moderbolaget Cebon Group får en viktig uppgift att hålla det levande och relevant i alla verksamheter och bolag när vi växer, säger Stefan Rundéus.

Företagets personal får välja mellan Mölndal och Torslanda

Men Cebon Group, som försöker profilera sig för att hylla ”individens frihet och oberoende”, tänker låta medarbetarna själva bestämma om de hänger med till Torslanda eller ej:

— Vi kommer att ha kvar vårt kontor i Mölndal. Under pandemin märkte vi att det gick utmärkt att jobba på avstånd, och för att vara attraktiva vill vi gärna bidra till att hålla nere pendlingstider, så vi kan nu erbjuda såväl ett norr- som ett söderkontor – medarbetarna får välja vilket som.

VD:n Stefan Rundeus vid Cebons nya lokaler på Sörredsvägen 113 i Torslanda på Hisingen. Foto: THOMAS JOHANSSON

Cebon Group är moderbolag till GPBM Nordic, GPBM Italy och GPBM France som arbetar inom affärsområdena brandsäkerhet, industriella batterilösningar samt konsumentbatterier och med varumärken som exempelvis GP Batteries och Housegard. Nu säger man sig satsa man på tillväxt. Omsättningen närmar sig 700 miljoner och siktet är enligt Stefan Rundéus inställt på 1 miljard inom 3-4 år.

– Tillväxt är viktigt, för att kunna leva upp till våra höga ambitioner inom hållbarhet måste vi göra en bra affär. Alla bolag inom Cebon Group drivs av samma idé – vi ska göra hållbara affärer som är relevanta för framtidens problem, oavsett om vi lanserar tensidfritt släckmedel för brandsläckare eller utvecklar laddningsbara batterier, säger VD:n.

Fakta: Cebon  Group

Antal anställda: 115
Omsättning 2021: ca 610 mkr
Resultat 2021: ca 25 mkr

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: