Över 30 klasser var med och tävlade om prissumman på 7 000 kronor. Målet? Få klasserna i Göteborg att minska koldioxidutsläppen genom att skippa bilresorna och ta sig till skolan på egna ben. Nu har Toleredsskolan i Lundby vunnit förstapriset.

Totalt har 781 elever i 34 klasser i Göteborg deltagit i utmaningen ”På egna ben”. Poängen var att få fler barn att ta sig till skolan genom att gå, cykla eller åka kollektivt – och skippa de kortare bilresorna.

Fördelarna med utmaningen var att barnen skulle få öva sig i att ta sig till skolan själva – något som också lugnade trafiksituationen utanför skolan, skriver Vårt Göteborg. Utmaningen riktade sig till elever i årskurs 4–6 och startade den 13 september och avslutades 15 oktober.

Flera etapper – flera vinster

Tävligen delades upp i flera etapper, där 6B på Brunnsboskolan vann den första etappen och tilldelades priset på 1 000 kronor till klassen. Men segern gick till klass 5B på Toleredsskolan i Lundby – som vann 7 000 kronor till klassen att ”göra något roligt för”.

Tvåa kom 6B på Berggårdsskolan som tilldelades 5 000 kronor. På tredjeplats hamnade 6B på Hagenskolan, som tilldelades 3 000 kronor. Samtliga deltagare fick dessutom diplom och reflex.

Totalt lyckades klasserna i Göteborg spara 4,8 ton koldioxid genom att på egna ben ta sig till skolan, skriver Vårt Göteborg.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: