Här hamnar nya ”Styr och ställ” i Mölndal – och på 15 platser runt om på Hisingen!

Till våren får Backaplan, Lindholmen, Kvillestan och flera andra områden runt centrala Hisingen hyrcyklar från nya ”Styr & Ställ”.
Det nya hyrcykelsystemet ska finnas på plats under april 2020 och expanderas till Mölndal samt till 15 platser på Hisingen!

Göteborgs stads hyrcykelsystem ”Styr & Ställ” har döpts om till ”Nya Styr & Ställ” och växer till Gamlestan, Majorna, Mölndal och flera platser på centrala Hisingen. Konceptet är ett ”Det står dig fritt att cykla vartsomhelst, men för att kunna avsluta din cykeltur behöver du lämna tillbaka cykeln vid en station”. Vid de nya Styr & Ställ-stationerna kommer man alltid att kunna lämna sin cykel eftersom de ska vara utrustade med ”virtuella zoner” som känner av att du lämnat tillbaka cykeln.

Med andra ord: Det ska aldrig kunna bli fullt.

Samtliga Styr & Ställ-stationer i Göteborg och Mölndal våren 2020.

Vad kommer det att kosta?

Kostnaden för ett årskort kommer att kosta 300 kr, månadskort 90 kr och enkelresor 20 kr (för 30 minuters användning). I års- och månadskorten ingår 30 minuter fri användning per gång. Därefter kommer cykeln att kosta 10 kronor för varje halvtimme som den används.

Hanteringen av hyran/lånet av cykel sker med en app i din telefon. Där ska det även vara möjligt att boka cykel i förväg och även hyra flera cyklar på samma gång.

Tyskt bolag sköter systemet

Det tyska lånecykelföretaget Nextbike är ny leverantör för Göteborgs och Mölndals kommuner som nu samarbetar om systemet. Företaget ska enligt ”Nya Styr & Ställ”:s hemsida ha ”mer än 15 års erfarenhet av att driva lånecykelsystem från runt 200 städer i världen”. Planen är att ha de nya hyrcyklarna på plats under april 2020. De tidigare stationerna för ”Styr & Ställ” har redan börjat monteras bort från och med december 2019 och om arbetet inte försenas på grund av eventuell tjäle i marken är det klart till våren. Det innebär att det inte kommer finnas några lånecyklar i Göteborg under januari, februari eller mars 2020.

Snabb jämförelse mellan de två olika ”Styr & Ställ”-systemen.

Var på Hisingen hamnar ”Styr & ställ?”

Låt oss ta en närmare titt på kartan för att se…

De nya Styr & Ställ-stationerna på Hisingen (markerade med en grön ring).

Stationer placeras ut i: Brunnsbo, Ringön, Backaplan, Frihamnen, Kvillehamnen, vid Kvilletorget i Brämaregården/Kvillestan, Backaplan, Lindholmen (ett flertal stationer både runt utbildningscentrum samt närmare Kville), Volvos Campus Lundby, Wieselgrensplatsen och vid Vågmästareplatsen.

Än så länge är det enbart i de mest centrala delarna av Hisingen som hyrcyklarna kommer finnas. Men nu har systemet i alla fall tagit klivet över älven till Hisingen.

Lämna tillbaka cykeln ”trådlöst”

Totalt kommer 1750 cyklar att ställas ut i det nya systemet från den tyska leverantören. Tanken är att 250 av dessa hela tiden ska finnas i Mölndal, men eftersom det blir samma system i Mölndal som Göteborg kommer man kunna hyra en cykel i centrala Mölndal och sedan lämna den vid en station i Göteborg. Hur leverantören ska säkerställa att Mölndal hela tiden har 250 cyklar på plats, blir därför spännande att se.

Avtalet gäller över sex år med option på att förlängas tre.

Cyklarna kommer även att uppgraderas från de tidigare treväxlade till att nu ha sju växlar. Nya ”Styr & Ställ” utlovar även att man ska kunna lämna tillbaka cyklarna vid stationer oavsett hur många cyklar som redan står där – då stationerna ska känna av trådlöst om cykeln är på plats eller ej.

Flyttbara stationer

I och med den enklare infrastrukturen, utan elförsörjning av cyklar, kan stationerna lättare flyttas om man får behov av att göra det.

– Vi kan både skapa tillfälliga stationer och flytta befintliga. Exempelvis vid stora evenemang eller byggnationer som påverkar cyklisterna, säger trafikkontorets projektledare Sara Boije af Gennäs i ett pressmeddelande.

Så här ser de nya sjuväxlade ”Styr & Ställ”-cyklarna ut.