Här satsar Kvilles kafé-profil på ”co-working”: ”Förändras rätt mycket framöver”

Pandemin har visat både företag och anställda att många kontorsjobb går att sköta utmärkt på distans. Men ibland behöver även den som jobbar hemifrån en kontorsmiljö – för att få disciplin att jobba, eller för att få ”jobbarkompisar”:
— Spotify betalar exempelvis en del av sin personal för deras co woring-space-platser. Det blir oftast billigare för företaget att göra det så, säger Robin H Olsson som startat Co-workingspace Llama Lloyd i Kvillestan.

Kolgruvan i Ringön följdes av Dockside i Lindholmen och snart öppnar United Spaces i Geelys campus Uni3. Trenden med Co working-kontor sveper just nu över Hisingen. En av de som startat upp ett kontorshotell som man kan hyra in sig i en eller flera dagar i veckan är Kville-profilen Robin H Olsson.

— Det var en gammal idé som har ganska mkt att göra med att ha en rolig arbetsdag. Det var därför jag startade mitt kafé från början. Jag ville skapa mer liv och rörelse på det här hörnet där mitt kafé ligger, säger ägaren av Llama Lloyd, cykel-caféet på Väderkvarnsgatan i Kvillestan.

Men idén har Robin haft sedan långt före trenden kommit igång på riktigt:

— 2014 sökte jag på lokalen för första gången för att se om jag kunde hyra den. Jag vet inte riktigt var jag hörde talas om detta med co working från början, men jag håller på mycket med delandets ekonomi i övrigt och då såg jag ett gäng Chalmers-studenter som hyrde in sig i Higab-lokaler som inte användes. Och det var en bra idé tyckte jag. Sen började jag intressera mig för lokalen rakt över gatan från mitt kafé, säger han.

Spotify i framkant – betalar co-working för en del av personalen

Kaféet Llama Lloyd är ett veganskt ”cykelkafé” (cykelvänligt och vänder sig bland annat till cyklister) som ger kunder på cykel 10 procent rabatt på mat och dryck. Därför har även co working-utrymmet som han startat upp nu i vinter döpts till Llama Lloyd, med prefixet Co-workingspace:

— Det har inte varit det lättaste att dra igång under pandemin. De som kan sitta och jobba i ett co-workingspace är oftast de som även kan sitta och jobba hemma. Så nu under pandemin har det varit rätt så tufft eftersom det naturligtvis är klokast att många sitter hemma och jobbar med tanke på smittspridningen och så, säger Robin Olsson.

Men i takt med att pandemin avtar när allt fler blir vaccinerade tror han på att co-working kommer ”explodera”. En trend som skyndats på av distansarbetet under pandemin:

— Det är mycket som kommer förändras framöver. Många företag inser nog att de inte behöver alla kontorslokaler och stora utrymmen man har. Wall Street kommer inte se ut likadant framöver, så att säga. Då kan det bli så att många har mindre lokalkontor nära där de bor, så att de kan sitta på kontor när de behöver det och jobba hemifrån när de vill det.

Och exempel från stora bolag finns – på att kontorsmiljöer där man jobbar med andra än de från sitt eget företag – är här för att stanna:

— Oftast så har inte alla disciplinen att jobba lika effektivt hemifrån utan kanske behöva ha ett kontor eller ett skrivbord att gå till. Spotify betalar exempelvis en del av sin personal för deras co woring-space-platser. Det blir oftast billigare för företaget att göra det så, säger Robin Olsson.

”Blanda människor för att få kreativa miljöer”

I Kvillestan har han kommit igång med den gemensamma arbetsplatsen under vintern och tycker att det varit en positiv start för verksamheten:

— Folk kommer och testar någon dag. Ibland funkar det bra och ibland inte så bra utan. Jag tror mycket på att blanda människor för att få kreativa miljöer. Nu sitter en tjej och jobbar med programmering, någon är översättare och någon annan jobbar med något helt annat. Då kan man få perspektiv från andra personer som inte jobbar med samma saker som en själv.

Så om man blickar framåt, är co-working-utrymmen något som kommer att finnas i varje stadsdel om 15 år?
— Jag tror det. Jag tror att vissa dagar kommer flera av de som jobbar så här nu kanske vill göra det en eller ett par dagar. Fredagar är den bästa dagen hos mig, för då ingår en lunch. Och sedan öppnar torsdagar i maj och i takt med att pandemiläget förbättras ska jag öppna fler dagar i sommar, säger Robin H Olsson.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: