Bildextra: Det här blir Backaplans första skyskrapa – ska stå färdig 2024

Det här är del 11 i en artikelserie om “Framtidens Backaplan” – den nya stadsdel som ska växa fram mellan Brämaregården, Aröd och Brunnsbo under det närmaste decenniet. Följ artikelserien här hos HelaHisingen.se.

Fastighetsbolaget Balder går nu ut med reklam för sitt kommande projekt – för att hitta företag som vill hyra in sig i lokalerna. Huset i framtidens Backaplan ska bli 19 våningar högt och resa sig 75 meter över marken. Skyskrapans har döpts till Deltahuset.

”Vart hamnar du 6 minuter från Centralstationen? Det är några få platser i Göteborg som kvalar in. Men väldigt få där du har möjligheter att hitta något helt nytt. Nu har du chansen att ge ditt företag unika förutsättningar”, skriver Balder på sin sajt som promotar den nya skyskrapan vid Backaplan.

Balder lyfter fram Backaplans potential, framtida expansion och unika läge i som trumfkort för företagets första kontorshus i området – Deltahuset. Nyproduktion för kontor i Göteborg, kallar man det.

Så här ska Deltahuset vid Backaplan se ut. Foto: White Arkitekter
Entrén till den nya skyskrapan vid Backaplan. Foto: White Arkitekter

Deltavägen skär som bekant genom Backaplan (vägen förbi Rusta/HJC-huset och Siba-huset), vilket gett inspiration till skyskrapans namn. Kontorshuset kommer att bestå av 19 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, 11 och 19 våningsplan i två olika höga delar av byggnaden med Göta älv och nya Hisingsbron som utsiktspunkter. Byggnaden blir 75 meter högt i delen där det är 19 våningar högt och ska ha 250 parkeringsplatser med ett flertal laddstationer.

Lobbyn till byggnaden påminner om en hotell-lobby. Foto: White Arkitekter
Den lägre delen av byggnaden får en ”grön terass” på taket. Foto: White Arkitekter

Planen är att Balder ska sätta spaden i marken under 2022 och starta sin del av Backaplans utveckling, vilket blir en betydande sådan då Balder är den största fastighetsägaren i området. 2024 flyttar företagen som nappar in – då skyskrapan ska stå klar.

Balder största ”spelaren” i framtidens Backaplan

AB Balder äger fastigheterna Backa 171:3, Tingstadsvassen 3:6, Tingstadsvassen 4:3, Tingstadsvassen 3:8, Tingstadsvassen 3:7, Backa 169:3, Backa 169:2, Backa 171:4 i det som kallas framtidens Backaplan – stadsdelen som ska byggas mellan Hjalmar Brantingsplatsen, Brunnsbo och Hildedal.

Så här ska våningslpanen se ut i byggnaden. Foto: BALDER
Så här säljs utsikterna från den nya skyskrapan in till potentiella hyresgäster. Foto: White Arkitekter

Därmed är de den största enskilda fastighetsägaren i området som blir ett av Göteborgs mest omfattande stadsbyggnadsprojekt under de kommande decennierna.

— Göteborgs Stad har tillsammans med Backaplans fastighetsägare skapat en vision för den framtida staden. Visionen för framtidens Backaplan innebär totalt sammanlagt cirka 7 000 bostäder varav omkring 2500 i vår regi, både hyresrätter och bostadsrätter, och cirka 140 000 kvadratmeter handel och kontor. Istället för dagens parkeringsytor och utspridda butiker finns här en tätbebyggd, grön och levande stadsmiljö, en blandstad, har Sandra Nilsson, kommunikationschef hos Balder, sagt till HelaHisingen.se tidigare i år om deras planer för Backaplan.

Sandra Nilsson, kommunikationschef hos Balder.

Den nya skyskrapan ska byggas längs Backavägen, den gata som ska koppla ihop Hjalmar Brantingsplatsen och Brunnsbo framtida pendeltågsstation. I dag ligger byggnaden Backa 3 med verksamheter som Cykelhuset och gymet STC på adressen.

Går allt vägen ska bygget påbörjas under 2022 och stå färdigt under 2024.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 1:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 2:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 3:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 4:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 5:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 6:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 7:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 8:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 9:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 10:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 11:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 12:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 13: