Julianne, 25, valde att konvertera till islam: ”Det här är den jag är”

Julianne Frøyseth, 25, växte upp i ett kristet norskt hushåll, men bestämde sig för att konvertera till islam. Nu vill hon berätta om sin resa – en hon sprider till tusentals följare på Instagram och TikTok:
— Jag var redan muslim i hjärtat, berättar hon.

25-åriga Julianne Frøyseth föddes och växte upp i norska Vardø i Finnmark fylke.

— Jag växte upp i en kristen familj där kristna värderingar var väldigt viktiga. Till exempel ingen alkohol och ingen rökning, förklarar hon.

Under tonåren var hon säker i sin tro om att det finns en Gud som skapat världen, men funderade inte så mycket på religionstillhörighet.

— Man kan säga att jag hade fullt upp med att leva livet, säger hon och skrattar.

”Jag är enormt tacksam”, säger Julianne Frøyseth om reaktionen från sina föräldrar.

Blev nyfiken

Ett par år senare blev Julianne Frøyseth nyfiken på Islam.

— Jag hade muslimska vänner och min nuvarande man och hans föräldrar är muslimer. De var så snälla och hade sådan enorm gästvänlighet, vilket gjorde mig nyfiken på att veta mer om vad de trodde på.

Julianne ville lära sig mer och började leta upp information på nätet.

— Jag började se på Youtube-videos, leta efter berättelser från andra som konverterat och gjorde efterforskningar.

Efter flera månaders inlärning bestämde hon sig för att ta steget att konvertera.
— Jag var redan muslim i hjärtat, berättar hon.

”Tror de är ledsna”

Svårast var att berätta för hennes föräldrar, eftersom hon kommer från en strikt troende kristen familj.

— Jag var rädd för att berätta för mamma att jag inte längre trodde på hennes frälsare som Guds son. Men hon var väldigt respektfull och accepterande. Det är jag enormt tacksam för. Samtidigt tror jag att de är ledsna att jag inte tror på kristendomen, på samma sätt som det gör mig ledsen att de inte tror på islam. 

Den officiella konverteringen gjorde hon i Singapore, där hennes man kommer ifrån, på ett ”Convert center”.

— Man läser trosbekännelsen. Jag fick även ett id-kort, där det står att jag är en revert, en person som konverterat till islam.

Tycker Hisingen är mer muslim-vänligt

Nu bor Julianne och hennes man i Lundby på Hisingen.
— Vi älskar Hisingen. Här är mycket mer vänligt mot muslimer och det är enklare att hitta halal-mat i mataffären. 

Nu använder hon sociala medier, som Instagram och Youtube, för att kunna berätta för andra kvinnor om sin resa.
— Jag ville bli den personen som jag själv letade efter när jag sökte om information på nätet. Jag ville höra om andra etniskt norska kvinnor för att få reda på hur det gick till. Men jag hittade ingen, så jag tänkte ”Varför inte bli den personen?”.

Vad skulle du vilja säga till andra kvinnor som funderar på att konvertera?
— Se till att läsa på, från säkra källor. Var kritisk och om möjligt ta kontakt med din närmsta moské. Prata med andra muslimer. Och känner du att det är rätt väg för dig, så tveka inte. Om du har en bra känsla, så kör på den, men var förberedd på att det är en stor förändring.
Vilken var den största förändringen för dig?
— Att anpassa sig, till exempel att be fem gånger om dagen, eller att lära sig om halal-mat. Det var en stor omställning.

”Det triggade mig att sätta på hijaben”, säger hon om extremistattacken mot en moské.

Därför började Julianne använda hijab

Nu är det tre år sedan hon konverterade till Islam. Men det var först efter ett år som hon började använda huvudbonad – hijab.

— I början syntes det inte på mig att jag konverterat. Jag såg ut som alla andra. Och jag var orolig över att ta det steget till offentligheten. Att bli så synlig.

Men när en extremistattack skedde mot en moské i Norge 2019 så bestämde hon sig för att bära slöjan.
— Attacken provocerade mig. Det triggade mig att sätta på mig hijaben. Varför ska jag leva i rädsla över att visa vem jag är? För att sådana extremister finns?

Sedan dess är hon lycklig över sitt val och önskar att hon kunde få fler att förstå.

Vad upplever du har varit svårt i din resa?
— Folk som pekar och viskar mot mig nu när jag bär min hijab. Jag ser det hela tiden och jag hör vad de viskar. Egentligen vill jag inte ha den uppmärksamheten. Det är enklare att smälta in bland alla andra, se ut som en ”vanlig” norsk tjej. Men det är den här jag är och jag älskar att bära min hijab.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se