KROGRECENSION: ”La Fonda Mexicana” i Ringön – en mexikansk dröm på Hisingen

Det ser inte mycket ut för världen från utsidan på Stålverksgatan i Ringöns industriområde – men insidan möter dig med en färgsprakande mexikansk matupplevelse!

KVILLEKROGARNA. Fem timmar i veckan. Det är allt. Så kort är luckan för att få tag på en ”äkta” mexikansk rätt från ”La Fonda Mexicana” i Ringön. Och med äkta menar vi att gästen på den här undanskymda restaurangen, längst in på en av industriområdets gator, inte ska förvänta sig några krispiga tacoskal eller ”medium hot”-såser från Santa Maria.

Hit kommer du för en smakmässig blixtvisit till Mexico City.

Mellan 11:00-14:00 på fredagar serveras lunchen och på lördagar kör man brunch 12:00-15:00. Eller Almnuerzo, som det senare heter i Mexiko.

På helgbrunchen står chilaquiles, en slags majstortillas med en chili- eller tomatillosås i fokus. Man får bestämma själv vilka ingredienser den ska bestå av, men standard är mozzarella, lök, crème fraiche och något av ost, ägg, kyckling eller nötkött. Från 150 till 190 spänn går dessa mättande rätter loss på. Lite saftigt med Hisingsstandard, men så är maten rejält saftig som belöning med.

Översta rätten är med cactus-”kött”, lök och torkad chili, den nedersta med kyckling, tomater och lök. Foto: HELAHISINGEN.SE

Traditionella rätter

Alternativet på brunchen är de krispiga majstortillarullarna som är fyllda med kyckling (pollo) eller potatis (papa), så kallade tacos dorados.

På fredagsluncherna får gästerna testa en blandning av olika mexikanska specialitéer. Varför inte testa en enchilada, tjock majstortilla fyllda med bönor i chilisås och toppad med färskost eller pechugas en crema de Huitlacoche, en kycklingfilé i krämig majssvamp-sås? Ni förstår ju att alternativen här inte är det som är standard på Svenssons ”taco-fredagsmys”, utan en bred variation av mer traditionella mexikanska favoriter.

Och variationen är stor. Följer man ”La Fonda”:s Instagram får man se vilka rätter som planeras vecka till vecka. Under pandemin har man bara ett dussintal platser inomhus (samt lika många utomhus på en liten innergård) så alla större sällskap bör höra av sig till restaurangen på förhand. Men även vanligtvis – i världen före pandemin – är det ett litet och intimt ställe med strax över 20 sittplatser inomhus.

Men får du plats är ”La Fonda Mexicana” ett kul inslag på Hisingen, där det serveras bästa tänkbara ”hemlagade mexikanska mat” som går att få tag på, vågar vi påstå.

Se ”La Fonda Mexicana”:s betyg nedanför!

Adress: Ringön, Stålverksgatan 2
Hemsida: https://lamexicana.se/

I den här gamla industribyggnaden ligger ”La Fonda Mexicana”. Foto: HELAHISINGEN.SE

Betyg: ”La Fonda Mexicana”

Prisvärt: 8 av 10
Det är bra priser, riktigt bra priser. Kanske inte utifrån vad man skulle kunna få en lunch för på ett genomsnittlig hak i ett industriområde, eller ens som genomsnitt för lunch- och brunchkrogar generellt på Hisingen. Men sett till vilken kvalitet det är på maten i förhållande till det man betalar för den och vilken smakmässigt unik upplevelse det är, så är det väldigt prisvärt. Fredagslunchen där både soppa och varmrätt, samt dryck och kaffe ingår för 120 kronor är dessutom prisvärt rent ekonomiskt, med.

Atmosfär: 7 av 10
Lite ”kallt”, om än omsorgsfullt, inrett. De små detaljerna med hemma hos-känsla är charmerande och menyn på griffeltavla, samt karaktäristiska lampor fina. Även om stolarna är rangliga och det är trångt mellan borden, är det i första hand en känsla av mysigt och familjärt som sätter sig hos en. Här maxar man på hipster-skalan, utan att ens försöka.

Dryck: 6 av 10
Här serveras folköl och alkoholfri öl från grannen, hajpade mikrobryggeriet Vega, som ligger ett kapsylkast bort i samma industriområde. Även O/O och andra lokala bryggerier dyker upp, eller varför inte beställa en Corona, som även det naturligtvis finns på menyn. Men när vi besöker La Fonda får vi inga råd om vad vi ska dricka, eller rekommendationer om vad som kan passa till rätterna – vilket hade kunnat höja betyget ett snäpp. Fullständiga rättigheter hade kanske kunnat höja det ett snäpp ytterligare, men det är samtidigt förståeligt att den här typen av krog inte har det.

Mat: 8 av 10
Det är därför du är här. Blunda och tänk på Mexiko. Har du inte varit där så hjälper känslan av hemlagade maten dig att resa till Mexico city i tanken. Det här är bland den bästa – om inte den absolut bästa – mexikanska mat som serveras på hela Västkusten, så njut. Men menyn är om än kreativ, så ganska begränsad sett till utbud, vilket är ett litet minus i kanten.

Service: 8 av 10
En personlig touch som ger ett högt betyg, där man tar sig tid att prata med gästerna på allvar. Servicen är inte blixtsnabb, men det är inte heller vad som kan förväntas av den här typen av passionsprojekt. Men om du har tid och om du vill få meta mer om rätterna, om Mexiko och om Ana-Gema Tolentino som driver La Fonda Mexicana, så kommer du älska servicen här.

TOTALT: 37 av 50 möjliga poäng.

OBS! Läs rankingen så här: Underkänt – ”Stäng stället!”: 0-25 poäng / Godkänt – ”Helt ok”: 26-34 poäng / Väl godkänd – ”Riktigt gött”: 35-41 poäng / Mycket väl godkänd – ”Min favoritrestaurang!”: 42-47 / Helt fenomenalt – ”Varför har inte krogen en Michelinstjärna?”: 48-50.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Kvillekrogarna

HelaHisingen.se startades under 2018 genom kontot Kvillekrogarna på Instagram. Där publicerar vi sedan dess nyheter, bilder och eventinformation med koppling till mat- och dryckesvärlden på Hisingen. Det kan handla om restaurangbranschen, pubvärlden, snabbmatsställen eller till och med din lokala pizzeria. Följ Kvillekrogarna här!

LÄS MER: