Markus Hankins: Jag hoppas Alf Österström har medlidande med alla änglar – både i himlen och på Gamla Ullevi

I mars blir det tio år sedan som den största supporterprofil som BK Häcken haft gick bort. Den före detta kyrkoherden Alf Österström är numera med änglarna i himlen – där han lär brista ut i jubel om de änglar som ännu är kvar nere på Gamla Ullevi förlorar i kväll.

På en begravning häromåret i Lundby gamla kyrkas lokaler berättade Söderströms adept om hur Häcken alltid genomsyrade den kyrkliga verksamheten när Alf ännu var kvar i livet:

– Han fick mig att börja heja på Häcken så fort jag fick jobbet här, sa han.

Eller som Alf själv beskrev det i Tidningen Hisingen 2001. Då inledde han ett kärleksbrev till sitt favoritlag med att förklara hur Häcken kunde öppna hjärtan i kontakt med andra människor:

”När man vill få kontakt med människor på ett naturellt sätt, är det en utmärkt inkörsport att börja tala om Häcken. Själva namnet Häcken väcker alltid känslor av olika slag, de flesta positiva. Efter att en stund ha utbytt tankar och fakta omkring ”Getingarna” har man kommit in på en öppen och glädjefylld samtalsnivå och får mycket lättare för att tala om det aktuella ärende, som var målet med samtalet.”

Under många decennier visste alla som bott en längre period i Lundby, eller hade ett inbitet intresse för Göteborgsfotbollen, vem ”Häcken-Alf” var. Skulle lokalpressen göra kändisenkäter inför seriestart var han ett säkert kort på en lokal profil med Häcken-hjärta.

– Han var ju inte bara supporter utan hela klubbens själasörjare. Han följde oss inte bara på planen utan även i våra liv. Han har ju döpt och vigt många av medlemmarna men också begravt dem, sa Dennis Anderson, klubbdirektör i BK Häcken till Tidningen Hisingen inför Alfs begravning.

Vi på Hisingen skänker i dag en extra tanke till dig Alf

Alf Österström blev bara 67 år gammal och missar därför en eventuell guldfest – oavsett om det blir efter derbyt mot Blåvitt eller i seriens sista omgång. Men vi på Hisingen skänker i dag en extra tanke till dig Alf.

Du var ingen ”medgångssupporter” som dök upp när det gick bra utan höll den gulsvarta fanan högt genom alla år av upp- och nedflyttningar genom seriesystemet. En Häcken-profil som dig hade verkligen förtjänat att få uppleva när SM-guldet till sist kommer till Hisingen.

När undertecknad sedan besökte Lundby Nya Kyrka i samband med Pingst i år gick vi förbi Alfs grav. Kyrkan byggdes på 1990-talet och kom till mycket tack vare Alf Österström. ”Här vilar en sann Häcken-supporter”, sa jag då och kände ett uns av medlidande då Blåvitt vunnit på Bravida Arena tidigt under serien.

Då visste jag inte att det medlidandet skulle vara ytterst onödigt sett till utfallet av hela serien. Att BK Häcken med högsta sannolikhet skulle vinna SM-guld.

Så som urgöteborgare och Hisingsbo är jag säker på att Alf även skulle ha lite medlidande med både mig och andra blåvita själar i denna stund. Om BK Häcken nu går och tar hem SM-guldet mitt framför ett fullsatt Gamla Ullevi kan han väl trösta de där änglarna som han ändå umgås med i himlen.

Men personligen hoppas jag att han får fira i nästa vecka, i stället. Med änglarna däruppe, i stället för framför änglarna här nere…

Markus Hankins

markus@helahisingen.se

LÄS MER: