Tröjorna som hyllar Hisingens historia: ”En otrolig resa”

Handbollsklubben HP Warta firar 50-årsjubileum. Det firar man med en speciell klubbtröja, som ska påminna om den som laget hade 1972.
— Nu när klubben är på väg framåt igen vill vi uppmärksamma hur mycket kärlek som finns för föreningen i lokalsamhället, säger Jimmy Grandin, ungdomsansvarig i HP Warta.

Handbollsklubben HP Warta bildades 1972 på Hisingen – med idrottslärarna på Ryaskolan i spetsen. Då slogs IF Wartas handbollssektion och IF Göteborgs Handbollspojkar ihop för att bilda den nya klubben HP Warta. Hemmamatcherna spelades i de klassiska vita matchtröjorna och det är de tröjorna man nu tar inspiration ifrån inför jubileumsåret.

— Vi gick igenom gamla bilder och kände att det var klockrent att lyfta fram det här klassiska W-märket igen. Det var snyggt då och är snyggt idag, säger Jimmy Grandin, HP Wartas ungdomsansvarige.

”Den med vita tröjor är från 1972 eller 1973 och är den vi inspirerats av nu när vi designat årets jubileumströja”, säger Jimmy Grandin. Foto: HP Warta/Privat.

”Att ha detta generationsöverskridande är det som bygger kulturen och som stärker relationer mellan vuxna och barn på Hisingen”

Just det här firandet kändes extra viktigt och därför la de kärlek på att designa matchtröjorna som de var förut.

— Det känns viktigt att uppmärksamma 50-årsfirandet eftersom föreningens historia är så rik. Det finns så många Warta-hjärtan på Hisingen och en djupt rotad Warta-kultur och handbollstradition i området. Nu när klubben är på väg framåt igen vill vi uppmärksamma hur mycket kärlek som finns för föreningen i lokalsamhället, säger Jimmy Grandin.

Vilka händelser har varit mest betydelsefulla under de här åren?

— När man ska peka på viktiga händelser under åren är det såklart lätt att nämna föreningens bildande 1972 med idrottslärarna på Ryaskolan i spetsen som exempel. Eller föreningens SM-silver för damer (1985) och herrar (1986). Eller alla landslagsprofiler som fostrats här på Hisingen. Men om man zoomar ut och ser det över tid är nog det allra viktigaste alla de generationer av Warta-hjärtan som finns. Vi ser idag flera exempel på tre generationer som är med i föreningen, till exempel morfar-dotter-barnbarn. Att ha detta generationsöverskridande är det som bygger kulturen och som stärker relationer mellan vuxna och barn på Hisingen.

Hemmaställ 2022-2023 inspirerat av 1970-talet. Skisser: HP Warta.

Passerat 500 medlemmar i form av seniorer, ungdomar, barn och ledare – ”En otrolig resa”

HP Warta är nu Sveriges snabbast växande handbollsförening. Sommaren 2021 hade de cirka 30 seniorspelare och nu passerar de snart 500 medlemmar i form av seniorer, ungdomar, barn och ledare.

— En otrolig resa och vi hoppas fler vill vara med i vår verksamhet där vi försöker skapa den bästa utvecklingsmiljön vi kan både på och utanför handbollsplanen, säger Jimmy Grandin.

Han vill också poängtera att de engagerar sig socialt i lokalområdet:

— I Biskopsgården driver vi till exempel vad som förmodligen är Sveriges största föreningsdrivna CSR-projekt. Vi erbjuder gratis handbollsträningar flera gånger i veckan på både Sjumilaskolan och Ryaskolan. I söndags hade vi 20 tjejer från Biskopsgården som tränade handboll med våra ledare på plats.

Klubben har inget speciellt datum för 50-årsfirandet utan det är något som ”pågår hela året”.

Bortaställ 2022-2023. De rosa tröjorna är målvaktströjor. Skiss: HP Warta.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: