Markus Hankins: Grattis BK Häcken till SM-guldet – tacka Høgmo för den mentala haubits han tog till Hisingen

Den ”tjocka damen” har förvisso inte sjungit än, som man hade sagt i USA. Men nu är sannolikheten att ”Bollklubben” vinner sitt första SM-guld så hög att det är löjligt att låtsas som att det finns minsta uns av spänning kvar i årets fotbollsallsvenskan. Därför gratulerar jag redan nu BK Häcken till SM-guldet 2022!

”Det sitter i väggarna” är ett argument som många antagonister slängt iväg åt BK Häckens håll, både under tidigare år som i höst. Att man behöver ha vunnit förr för att kunna vinna igen, att det är en kultur som är få förunnad att ha inom organisationen har resonemanget bestått av. Fram tills i år har det tankesättet dessutom haft en del sanning i sig, då de gulsvarta ”Getingarna” från centrala Hisingen aldrig riktigt nått hela vägen.

BK Häcken har bara inte haft den där sista oförklarliga turen, kraften, förmågan och energin som fått deras säsong att lyfta från topplag till seriesegrare. Stundtals har det känts som att ett fotbollens glastak, ett osynligt hinder, legat som en kupol över Häckenborg och Gothia Park. Ett mentalt tak som hållit dem nere från att nå sin fulla potential.

Tills 2022, året när fans vågar tatuera in SM-tecknet på kroppen – med tre-fyra omgångar kvar att spela.

BK Häcken-supportern Jimi Schlichting visar upp sin nya tatuering ”BKH 2SILL22” – en passning till AIK-spelaren Martin Mutumbas tatuering från 2009...

AIK-spelaren Martin Mutumba var inför den avgörande guldmatchen mot IFK Göteborg hösten 2009 så himla säker på att hans lag skulle vinna titeln, att han redan två dagar före avgörandet gick till tatueraren och skaffade sig en tatuering på bröstet med texten: ”AIK Guld 2LAX9”. Så när BK Häcken-supportern byter ut Solna-laxen mot Västkustsillen är det en liknande, om än ännu kaxigare passning till övriga Fotbollssverige.

Det återstår trots allt nio till tolv poäng att spela om i den haltande serien.

Men efter att Häcken besegrat nämnda AIK på bortaplan blev bilden tydlig för många av oss: Det här tappar inte Häcken. Inte den här gången. Allsvenskans mest omskrivna nyförvärv i år, AIK:aren John Guidetti, var vansinnig efter förlusten. Han gestikulerade, spottade, fräste som när matadoren i Tjuren Ferdinand får sitt fullständiga tuppjuck. Han knuffade på Häckens skyttekung, skrek att han skulle döda honom, grät ut framför den samlade presskåren och verkade försöka nominera sig till ”Dramaqueen of the year” lagom till Fotbollsgalan.

Men Tjuren Ferdi…eh, förlåt Alexander Jeremejeff, stod bara där lugnt och sansat i Dplays studio och ”sniffade på sin blomma”. Grabben från Kungsbacka hade fått Stockholmsmediernas gullgris fullständigt ur balans och där han mest ryckte på axlarna åt hela dramat blev det en väldigt målande bild över hur BK Häcken fullständigt har avväpnat de kaxiga stockholmarna, både på och utanför fotbollsplanen.

För att inte tala om övriga Fotbollssverige.

Just nu: 87 procent sannolikhet att BK Häcken vinner serien

De som är skrockfulla lär inte gilla den här texten. ”The mother of all jinx”, tänker säkert en och annan. Men jag går inte bara på magkänsla när jag konstaterar att det är dags att gratulera BK Häcken till SM-guldet – utan på ren och skär sannolikhetslära. Hos den respekterade statistiktjänsten FiveThirtyEight bedöms nu sannolikheten att BK Häcken, i detta läge, vinner 2022 års herrallsvenskan så här:

87 procents sannolikhet att Hisingsklubben står som vinnare i höst.

Efter Häckens seger mot AIK var sannolikheten att laget från Hisingen skulle vinna guld hela 87 procent.

87 gånger av 100 möjliga tar BK Häcken hem det här guldet, alltså. Men sett till hur de agerar, spelat i höst och den tuppkam som växer på dessa getingar menar jag på att det är klappat och klart. Ja, trots att ”de har ett tufft spelschema kvar” i höst. Trots att de senaste årens dominanta Malmö FF och derbyt mot Blåvitt är kvar på schemat.

Allt det här spelar liksom ingen roll när BK Häcken går fram som en slåttermaskin i allsvenskan.

Då trodde jag inte att Häcken skulle hålla hela vägen

Vi som håller på andra lag i Göteborg, personligen föddes jag ju till att bli ängel i dubbel bemärkelse, kan väl dessutom andas ut. Att BK Häcken vinner SM-guld är ur diplomatisk synpunkt helt perfekt. Inget Stockholmslag segrar, Malmö FF får inte en ny chans att spela Champions League och dra in ännu mer pengar och ”bönderna” från Borås hålls långt borta från rätten att håna oss på Västkusten.

De flesta av oss som bor eller är uppvuxna på Hisingen har någon slags personlig relation till BK Häcken. Många har förlorat fotbollsmatcher mot deras (ofta väldigt duktiga) ungdomslag, andra har varit och sett rolig fotboll på Rambergsvallen och många har själv spelat i föreningen som var en magnet för lokal talang decennier före de blev ett allsvenskt topplag.

Som liten grabb sprang jag omkring på stan som en ”jultomte” prydd i blåvita plagg från topp till tå – men spelade fotboll i BK Häcken. Mitt fotbollsengagemang var att heja på Blåvitt, men lira boll i den lokala talangfabriken under några år. I mål i mitt pojklag (83:orna) stod Christoffer ”Krickan” Källqvist. Han gick sedan ända vägen till A-laget där han blev en riktig klubblegend – som än i dag är kvar i teamet kring A-laget.

Jag frågade mina två kvarvarande morbröder, bägge Öis:are sedan 1940- och 1950-talen, vid en släktträff tidigare i höstas om vad de hoppades att utgången av allsvenskan skulle bli. Då trodde jag inte att Häcken skulle hålla hela vägen och berättade för dem att ”Djurgårn tar nog hem detta till slut”.

De trodde och hoppades bägge på att guldet skulle komma till Hisingen.

”Høgmo hade med sig en mental haubits till Hisingen”

Så hur är det med den där jinxen? Både tatueringen som omnämns här ovan, men även den här texten i sig, kan ju ses på med skrock-skräck lagom till Halloween. Nej, Häcken-supportrarna har inget att oroa sig för. Ni tar hem det.

Tittade man på spelschemat för några omgångar sedan kunde det där ”det sitter i väggarna”-argumentet höras eka ända från Twitter-diskussioner in i omklädningsrummen på Gothia Park Academy. Nu hade BK Häcken minsann ”omöjliga” uppgifter kvar, det var dåvarande serieledarna Djurgårdens IF och topplaget AIK som stod i vägen. Bortamatcher där alla tyckare, inklusive mig själv, trodde att Häckens dröm om ett första SM-guld skulle ta slut.

Men det vi inte visste var att Per Mathias Høgmo hade med sig en mental haubits till Hisingen och att ”glastaket” var ett minne blott.

BK Häcken har förhållandevis enkelt utmanövrerat de andra toppkonkurrenterna, en efter en. Så när alla från Bajens fans med guldhopp kvar i tankarna till blåvita med missunnsamhet gentemot ”lillebror” är redo att peka ut nästa hinder som kan kullkasta planer på en stor guldfest på Hisingen- rycker Tjuren Jeremejeff och hans fotbollskamrater på axlarna åt allt psykologiskt drama. Och vinner fotbollsmatcher.

Så grattis till SM-guldet BK Häcken, det här gjorde ni bra.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: