Mathilda från Hisingen skrev ett brev till sina grannar – nu utökar hon vänskapsinitiativet

Hur väl känner du dina grannar i egna svalen, på gatan eller på innergården? Mathilda Franzén tyckte att det var alldeles för dåligt med vänskaper i sitt trapphus och skrev ett brev till grannarna. Det ledde till vänskaper som hon nu vill utöka till hela kvarteret i Kville:
— Jag tänkte att ingen kommer ju någonsin svara på detta och nu kommer de undvika mig som pesten istället. Döm av min förvåning när allihopa återkopplade och var positivt inställda till initiativet!, säger hon.

Mathilda Franzén växte upp i en mindre stad i Skåne och var därför van vid att ha täta relationer med grannarna där hon bodde. Så när hon flyttade till storstaden Göteborg, närmare bestämt Kvillestan, var det något hon saknade.

— Det har alltid varit en självklarhet för mig att man känner sina grannar. Jag kan inte nämna en enda adress under min uppväxt i Skåne där jag inte umgåtts med mina grannar – några av dem har jag fortfarande kontakt med än idag och anser genuina vänner. Således blev det lite av en ”kulturkrock” när jag flyttade till Göteborg och in i ett hus med fyra grannar där vi aldrig sprang på varandra, säger hon.

Så i ett vad hon kallar ”svagt, osvenskt ögonblick” skrev hon ett brev till sina närmaste grannar och bjöd in till fika. — Jag kände väl att i en så liten trappuppgång borde det vara en självklarhet att veta vilka man ”bor” med. Jag tänkte att ingen kommer ju någonsin svara på detta och nu kommer de undvika mig som pesten istället. Döm av min förvåning när allihopa återkopplade och var positivt inställda till initiativet! Nu hörs vi nästan veckovis, berättar Mathilda glatt.

I somras hade de delad vårdnad om en grannes katt medan han var på semester och nu tycker de att deras fika har bringat rejält med mervärde i huset. Här fikas det nu, det delas matvaror som ej hunnit användas upp och aldrig någonsin har någon mötts med annat än förståelse och respekt när det nalkats fest och dylikt.

”Från i somras när jag lärde känna markläggarna på innergården och fick ta del av de nya ritningarna som ej kommunicerats ut till hyresgäster- vilka jag sedan delade med övriga grannar”, berättar Mathilda om bilden. Foto: PRIVAT

— En gång stod en rätt obehaglig kille och ringde frenetiskt på min dörr – ett sms senare var min orädda granne vägg i vägg ute och motade bort honom, säger Mathilda om sin grannvänskap i svalen ett stenkast från Kvilletorget.

Nya initiativet: Skapa vänskaper på hela gården

Nu har hon tagit nästa steg i ambitionen att skapa vänskap mellan grannarna i Kville genom att starta Facebook-gruppen ”Kv. Oxhuvudet” där de som bor i ett av Ivar Kjellbergs stora kvarter vid Kvilletorget (det omkring Brämaregatan, Väderkvarnsgatan, Herkulesgatan och Tunnbindaregatan) ska kunna lära känna varann lite bättre än det där obligatiska ”hej:et” många grannar endast sträcker sig till.

”Så här såg vår trappuppgång ut när jag fyllde 26 i höstas och grannarna pyntat!”, berättar Mathilda. Foto: PRIVAT

— Responsen till det nya initiativet för hela kvarteret har på dessa korta 12(?) timmar också varit överväldigande positiv! Jag har satt upp lappar i tvättstugan och hoppas fler ska hitta ”dit” snart. Jag har även fått vänligen tacka nej till andra, närboenden som velat haka på – men förhoppningsvis drar de ihop egna initiativ så att vi kan ha någon episk kubbturnering eller grillkväll som ett enda stort kollektiv kvarteren emellan till sommaren. Och med tanke på den uteslutande positiva responsen säger något mig att under den kalla ”vi hejar inte på våra grannar”-fasaden vi svenskar har, så är vi väldigt öppna för att faktiskt lära känna och umgås med varandra, säger Mathilda.

”Från i somras när vi körde ”poolparty” på innergården med en barnpool och lite loungemöbler”, säger Mathilda. Foto: PRIVAT

Varför utvidgar du ditt initiativ till hela kvarteret?
— Grovt räknat tror jag samtliga av husen omfattar en 100 lägenheter. Alla jag pratat med i övriga uppgångar är måttligt avundsjuka på sammanhållningen vi har i min uppgång. I ett nytt, osvenskt ögonblick bestämde jag mig således för att nu involverar vi hela kvarteret. Jag saknar en lätt kanal där vi alla kan kommunicera med varandra. I synnerhet då vi tampas med en del problem i kvarteret, exempelvis cykelstölder och olåsta portar. Går vi alla samman är vi så mycket starkare – och det är en trygghet och hjälp kan jag tycka att ha koll på vilka man bor med, säger Mathilda och fortsätter:

”Bild från grannfikan som startade allt”, berättar Mathilda. Foto: PRIVAT

— Och herregud vad jag tror det kan minimera konflikter i exempelvis tvättstugan. Jag jobbar själv inom fastighetsbranschen och ingenting är så hjärtevärmande och starkt som enade hyresgäster. Då kan man få igenom mycket hos sin hyresvärd! Sen är det givetvis, för jäkla kul att lära känna folk. Vår första fika i min uppgång satt vi nog i 3 timmar och pratade om allt och ingenting. Någon måste bara våga ta första steget!

Men det är inte bara go stämning och förståelse vid fester som Mathilda ser som tänkbara fördelar av att grannar i hyreshuset lär känna varandra. Tillsammans kan de även få en starkare röst gentemot fastighetsägare, tror hon.

Mathilda Franzén från Kvillestan i Lundby brinner för bättre relationer mellan grannarna i hennes hyreshus. Foto: PRIVAT

— Vikten av grannsammanhållning är nu viktigare än någonsin med tanke på stundande hyresförhandlingarna. Ivar Kjellberg vill genom Fastighetsägarna höja hyrorna med 9.7 procent och egentligen ska ju Hyresgästföreningen se till att ena och samla in synpunkter från boende. Men de lyser, tyvärr med sin frånvaro i år. Därför tror jag det är viktigare än någonsin att man går samman med sina grannar för att påverka sitt boende. Både i hyresnivå och tillgänglighet, exempelvis hur det ser ut i soprummet, säger Mathilda Franzén.

Har du eller din granne tagit ett initiativ med dina grannar som vi borde skriva om?
Tipsa oss på tips@helahisingen.se så kanske vi kan uppmärksamma er med!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: