BK Häcken-supportern Thomas, 44, myntade ”Hisingen är inte Göteborg”

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Damfotbollstränare, försäljare till yrket, pappa till en ung kvinna och engagerad BK Häcken-supporter. Thomas Nilsson, 44, har många järn i elden och hans kreativa ådra har skapat både läktarramsor och banderoller. Den mest kända av dem – ”Hisingen är inte Göteborg” – har blivit synonym med BK Häcken:
— Jag såg en banderoll med ”Katalonien är inte Spanien” och tänkte att det passar ju perfekt in på oss, säger han.

Efter flytten ner till Göteborg från Sundsvall på 1990-talet bosatte Thomas Nilsson sig på Hisingen, bara ett Christoffer ”Krickan” Källqvist-utkast från Rambergsvallen. Studierna i Göteborg hade fått norrlänningen att bli göteborgare, men han var långt ifrån en inbiten fotbollssupporter.

Så att denne norrländske student skulle bli något av en levande legend på de gulsvarta läktarna hade ingen kunnat förutspå omkring millennieskiftet, när han först gick på en Häcken-match.

— Ren slump var det. Jag var inte speciellt fotbollsintresserad för även om jag hade spelat fotboll själv tills jag var 18 år så tittade jag inte på fotboll, vare sig på tv eller gick på några matcher. Jag visste knappt att det var BK Häcken som spelade på Rambergsvallen. Men en dag så jag gick på en match och hittade några kompisar där direkt, vänliga människor som gjorde att jag kände ”det är ju skitkul här”. Så jag började gå på hemmamatcherna efter det och fick se Häcken klara sig kvar i herrallsvenskan. Då var man biten, säger Thomas, som i dag gått från att vara student till att ha hunnit fylla 44, är pappa till en vuxen dotter och jobbar som försäljare.

— Efter det började jag engagera mig mer och mer, steg för steg. Jag åkte på bortamatcher och blev även engagerad i supporterklubben, fortsätter Thomas.

BK Häcken-stjärnan Alexander Jeremejeff och supportern Thomas Nilsson. Foto: PRIVAT

Blev ordförande i supporterklubben

Hans ökade engagemang slutade med en plats i BK Häckens valberedning. Något år var han även ordförande i Supporterklubben Getingarna. Men vore det inte för det som han beskriver som en gemytlig och familjär miljö på Rambergsvallens läktare, där alla var så välkomnande – hade det knappast ha blivit ett sådant engagemang.

— Det är en väldigt speciell förening BK Häcken. Vi är inte så många, så det är familjärt mellan supportrarna. Det spelade ingen roll om det var Tage som var 87 år gammal eller någons pojk som var 10 år gammal. Det var bra tankar och filosofier hos supportrarna, det gick aldrig överstyr på läktarna och jag kände att det bara klickade med vem jag var, berättar Thomas.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

Själv blev han allt mer engagerad som tränare för ett flicklag i Eriksbergs IF där hans dotter spelade. Han tränade laget under 7-8 år – tillsammans med en inbiten blåvit supporter.

— Men vi snackade inte om supporterskapet alls. Det bara blev så, han visste att jag höll på Häcken och jag visste att han höll på IFK. Men särskilt i början av den perioden var vi ju sådana underdogs. Vi var det där laget som sparkade uppåt och som försökte ta plats mot de större klubbarna i allsvenskan, säger Thomas.

Thomas Nilsson, 44, har varit supporterklubbens ordförande och suttit i BK Häckens valberedning. Foto: PRIVAT

Framgångsrik tränare för dotterns lag

Dotterns årskull av Eriksbergs IF däremot var allt annat än en underdog. De var riktigt duktiga i både fotboll och futsal och det slutade med att tjejerna spelade två SM-slutspel i futsal, mot stora klubbar:

— Vi i lilla Eriksberg mötte Tyresö, AIK, Djurgården. Laget vi tog över när den förre tränaren slutade var verkligen jättebra och vi lyckades få dem att fortsätta utvecklas ända fram till att de gick på gymnasiet. Det fanns ett par kullar av tjejer i Eriksberg som hade otroligt mycket talang och spelade oerhört bra, kanske framför allt i futsalen, berättar Thomas.

Hans engagemang i damfotbollen gjorde att han blev glad när BK Häcken fick möjligheten att få över krisande Kopparberg Göteborg till sin klubb förra vintern.

— Många förstår inte hur nära det var att Göteborg inte hade något lag kvar i damallsvenskan. Så jag såg det som att BK Häcken gick in och räddade stadens plats i eliten. Att ta sig upp från division två eller tre är oerhört svårt i damfotbollen och kan ta många år när seriesystemet ser ut som det gör. Så hade inte GFC blivit BK Häcken tror jag att vi hade fått vänta väldigt många år innan ett Göteborgslag spelade i allsvenskan igen, säger han.

”Vi stod kvar på både sittplats och ståplats”

Nu får BK Häcken-supportrarna i stället uppleva Champions League-fotboll på Bravida Arena. Thomas beskriver ett av sitt supporterlivs största ögonblick – från nu i höstas:

— Sportsliga framgångar är ju kul överlag, så klart. Jag tyckte cupguldet med herrarna mot Malmö FF var stort. Då trodde jag aldrig att vi skulle få vara med om att vinna något. Så det är ett varmt minne jag har. Men som engagerad i damfotbollen var Lyon-matchen i Champions League ett av de största ögonblicken. Att 4 000 personer var på en damfotbollsmatch i sig var stort, men det var stämningen och glädjen som var väldigt speciell. Vi stod kvar både på ståplats och sittplats efter en 0-3 förlust, medan det ösregnade, för att stötta laget. Sittplatspubliken var med på ett sätt som vi aldrig sett innan och ingen ville gå hem efter matchen. Det var helt magiskt, säger Thomas Nilsson.

Självmedveten supporter. Thomas Nilsson vet att han kan vara grinig på läktaren och har en matchtröja med trycket ”Surtrasan” på ryggen. Foto: PRIVAT

Den kreative norrlänningen ser sig som något av en ”gringubbe” på läktaren.

— Någon måste vara det med. Men jag är medveten om det, att jag har lätt till att gnälla på egna spelarna och se glaset som halvtomt, säger Thomas.

BILJETTER: Köp biljett till BK Häckens matcher här!

Å andra sidan har han inte haft några problem att axla göteborgshumorns mantel i sin ”nya” hemstad. När han såg att FC Barcelona körde en banderoll med ”Katalonien är inte Spanien” – fick han en snilleblixt.

— Jag tänkte att motsvarande slogan med ”Hisingen är inte Göteborg” skulle passa in på oss. Och så var det ju kul! Vi tryckte upp en banderoll med den texten till läktaren och där började den slogan som sedan spred sig i stan. Inför ett derby var det någon gammal IFK-profil som sa samma sak i tidningen, så då trodde många att det var han som hade myntat begreppet, säger Thomas.

Men egentligen var det du som var upphovsman?
— Jag hävdar det bestämt i alla fall, säger Thomas.

Drömmen: SM-guld för BK Häcken

Under många år hängde sedan BK Häcken själva på den trenden, som den lite kaxiga underdogen. Man profilerade sig i första hand som Hisingen-klubben och slog underifrån.

— Det var lite mer snack då om att vi var utmanaren, vi skulle ”sparka på” de stora klubbarna och vara en nagel i ögat. Det är sån jag vill vara även som person så det passade mig väldigt bra. Så nu när vi oftast har hamnat före Blåvitt i tabellen funderar man ju lite vad vår nya profil kan bli för en underdog kan ju inte i princip alltid vara bättre än sin rival, säger Thomas med ett skratt.

Thomas berättar att han fått vänner för livet på läktarna – människor han umgås med utanför fotbollen med. Foto: PRIVAT

Så vad är din supporterdröm framåt för BK Häcken?
— Det är kvadrupeln. Att vi ska vinna både SM-guld och cupguld med både damerna och herrarna på ett och samma år. Men det känns ju som en utopi. Jag kan knappt drömma så stort. Det hade räckt att vi tog hem ett SM-guld till BK Häcken till att börja med. Men någon gång måste de ju vinna SM-guld och hoppas att det sker under min livstid.

— 2012 var vansinnigt nära för herrarna, jag blir deppig på att vi inte klarade det då när man tänker på det nu i efterhand. Men när damfotbollen är med nu och blir en enhet med övriga klubben så tror jag att vi kommer vara en utmanare om en ligatitel både på dam- och herrsidan, säger Thomas.

”Det är något magiskt med BK Häckens läktare”

Han kallar det ligatitel, för han är något av en anglofil. Det är sång som är viktigt på läktaren för Thomas och hans kompisgäng, som på klassiska engelska fotbollsläktare. ”Gubbarna” har vuxit upp med Tipsextra på tv och kallar sig för ”Medelålders Häckenpojkar”, en pastisch på de oldboys som umgåtts under namnet Gamla Häckenpojkar. De medelålders driver både podd och hittar på ramsor till läktarna.

— Vi har lärt känna varandra på Rambergsvallens och senare Bravida Arenas läktare. Och så har vi skapat vänskaper för livet. Det är de människorna jag umgås mest i dag med privat, även utanför fotbollen. Så det är något magiskt med BK Häckens läktare som jag hoppas att fler ska få uppleva.

— Och jag hoppas att fler BK Häcken-supportrar upptäcker damernas matcher i vinter och under nästa år. För det är riktigt bra fotboll som spelas och en härlig stämning omkring matcherna, säger Thomas.

Här köper du biljett till BK Häckens matcher i allsvenskan och Champions League i höst/vinter.

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: