Mats Alm, 69, söker efter försvunna hundar och katter på Hisingen

Mats Alm med hundarna Bamse och Kasper. ”Det är hårt arbete”, säger han även om det är givande. Foto: Privat.

Ett tiotal personer som arbetar med ID-hundar finns i Göteborgsområdet. En av dem är pensionären Mats Alm som hjälper till att hitta ägares försvunna husdjur.
— Det är mycket faror där ute, speciellt för små djur. Riskerna är jättestora, säger han.

Pensionären Mats Alm, 69, ägnar fritiden åt att söka efter försvunna husdjur på Hisingen och i Göteborg. Till sin hjälp har han hundarna Bamse, 15 månader, och sexåriga Kasper.

Sammanlagt är de ett tiotal som arbetar med just ID-hundar – de känner till varandra och har gått samma utbildning.

Att söka med en ID-hund innebär att man använder sig av dofter från det försvunna djuret och att hundarna ska nosa upp det med hjälp av den doften – identiteten. Djurägarna kan göra en egen så kallad ”smeller” för att djurets doft ska vara enkelt att känna igen – med en filt eller ett halsband från djuret.

”Det kan vara tufft ibland, men med rätt skor och kläder så är det trots allt skönt”

Mats Alm berättar att det ligger mycket jobb bakom, men poängterar att det är en fantastisk känsla när man lyckas.

— Vi träffar väldigt många trevliga människor och besöker många otroligt vackra platser vi aldrig hört talas om. Små ställen långt in i skogen ibland. Det kan vara tufft ibland, men med rätt skor och kläder så är det trots allt skönt i skogen även om det regnar, säger han.

Lyckas ni hitta många djur?

— Hundar brukar vi alltid få hem men det är svårare med katter. Det är hårt arbete även om det är roligt. Vi spårar ibland under fem, sex timmar i svår terräng. Det är ofta där de försvinner.

Hur känns det att kunna återlämna ett djur till ägaren?

— Det känns fantastiskt bra. Det blir ju ofta glädjetårar hos ägarna. Tänk dig familjemedlemmen som varit borta flera veckor och gett upphov till så mycket oro nu landat i trygga händer igen, säger Mats Alm.

”Det känns fantastiskt bra. Det blir ju ofta glädjetårar hos ägarna”, säger Mats Alm om känslan att hitta ett bortsprunget djur. Foto: Privat.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: