Musikerna har spelat på Hisingen i 40 år – nu lägger de av

”Nationen” var en av Backa Teaters största satsningar någonsin. I Jubileumskonserten kommer musik från den intensiva thrillern att framföras.

Efter 40 år på Backa Teater är det nu dags för musikerna att gå i pension. Men först ska de uppföra en jubileumskonsert.
— Det känns jätteroligt och värdefullt att få göra denna konsert. Flera av oss har gått, eller kommer att gå, i pension. Vi kände att vi ville ha ett fint avslut på dessa 40 år, säger musikern Bo Stenholm.

Bo Stenholm har sin bakgrund i 70-talets proggrörelse och spelar bland annat violin, bastuba och gitarr. Han började på Backa Teater 1980, varav en av hans mest minnesvärda roller är i operan ”Carmen”. Nu har han varit drivande att få till jubileumskonserten.

— Det känns jätteroligt och värdefullt att få göra denna konsert. Flera av oss har gått, eller kommer att gå, i pension. Vi kände att vi ville ha ett fint avslut på dessa 40 år, säger han i ett pressmeddelande.

”Med sorg inser jag att de flesta går i pension”

Under sina 40 år på teatern har Backa Teaters musiker hunnit skapa musik till flera tusen föreställningar. Den konstnärliga ledaren Lars Melin säger att musikerna varit en stor del av teaterns själ.

— Det är unikt att ha en hel musikensemble anställd på en teater och det är med sorg jag inser att de flesta går i pension. Backa Teaters musiker sitter på en enorm kunskap och kompetens. De är multikonstnärer som varit oerhört viktiga för teatern, säger han i ett pressmeddelande.

Backa Teaters musiker Stefan Abelsson, Kristina Issa, Bo Stenholm, Mats Nahlin, Daniel Ekborg och Anders Blad. Foto: Ola Kjelbye.

40 års-fest med musik från Romeo och Julia

Nu kommer det ske ett generationsskifte på Backa Teater.

— Det är ett spännande skifte på gång. Det kommer bli en föryngring med nya musiker som kommer bli en del av vår teater, säger Lars Melin.

Men först hålls den planerade jubileumskonserten, som har premiär 28 oktober. Då blir det 40-års fest med musik från bland annat Romeo och Julia, Brott och Straff, Trettondagsafton och Nationen. 

FAKTA JUBILEUMSKONSERTEN
Premiär
: 28 oktober
Backa Teaters Musiker: STEFAN ABELSSON, ANDERS BLAD, DANIEL EKBORG, KRISTINA ISSA, MATS NAHLIN, BO STENHOLM, INGMAR “Spingo” NILSSON (in memoriam).
Uppbackade av: NICLAS ERICSON, LARS MELIN, KRISTER NYLANDER, KJELL WILHELMSEN, YLVA GALLON, GUNILLA JOHANSSON GYLLENSPETZ, FELICIA STJÄRNSAND, SHIRIN GOLCHIN.
Konferencier: JOHN PEKKARI
Regiöga: LARS MELIN
Ljusdesign: TOMAS HEYMAN
Ljuddesign: JONAS REDIG
Kostymör: HELENA O’BYRNE ARVIDSSON

Redaktionen
tips@helahisingen.se