Gustav, 10, från Hisingen spelar orgel – i megakonsert på konserthuset

Tioårige Gustav är en av 70 organister från Västra Götaland som ska vara med i Konserthusets orgelmaraton.
— Jag var med på en orgelbyggarworkshop och fick sätta ihop en liten Do-orgel tillsammans med andra barn. Det tyckte jag var intressant. Det var för två år sen. Innan dess hade jag hört orgel i kyrkor men visste inte mycket om instrumentet, säger han
.

Nu ska ”instrumentens drottning” invigas i Göteborgs Konserthus: En orgel med fler än 9 000 pipor. Orgeln, som är specialbeställd från Österrike, är huvudakt under uppträdanden med internationella solister, orgelkonserter med orkestrar samt ett speciellt orgelmaraton mellan den 15 och 24 oktober. Dottning Silvia och kungen kommer vara på plats under invigningen.

I det unika orgelmaratonet finns deltagare från hela Västra Götaland, däribland 10-årige Gustav Hagstedt från Hisingen. Han upptäckte orgeln för två år sedan.

— Jag var med på en orgelbyggarworkshop och fick sätta ihop en liten Do-orgel tillsammans med andra barn. Det tyckte jag var intressant. Det var för två år sen. Innan dess hade jag hört orgel i kyrkor men visste inte mycket om instrumentet, säger han i ett pressmeddelande.

”Är inte så svårt”

Nu har han testat den nya specialbeställda orgeln och tycker inte att det är något problem att hålla reda på stämmorna: 

— Nae, det är inte så svårt.

I jämförelse med orgeln som han brukar spela på har Konserthusets orgel flera intressanta egenskaper.

— Orgeln i Älvsborg har bara 16-fotspipor som den lägsta tonen, men den här orgeln går två oktaver lägre, alltså 64 fot. Det är en ton man inte riktigt kan höra. Men jag märker den, säger Gustav i Göteborgs symfonikers pressmeddelande.

64 fot innebär 20 meter, alltså det avstånd på baspiporna som monterats under parkett och mullrar.

70 organister kommer spela musik från morgon till kväll i tio dagar. Foto: Göteborgs symfoniker.

Ska spela från morgon till kväll – tio dagar i rad

Sammanlagt kommer 70 organister att spela musik under tio dagar. En av dem är även nyblivne pensionären Stein Markman, 68.

— Det känns väldigt spännande, något utöver det vanliga. Det är kul när orgeln lyfts fram och får komma i förgrunden. Kyrkor har alltid varit min arbetsplats, jag har inte spelat på någon orgel utanför kyrkorummet faktiskt, så det ska bli väldigt roligt. Och det är ju fantastiskt att regionens all 49 kommuner finns representerade under de här två dagarna, säger han.

Den nya orgeln är specialbeställd från Österrike. Foto: Göteborgs symfoniker.

Alla konserter kommer dessutom att sändas live på GSOplay.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: