Dramatiska bilderna: Här fångas blixtnedslaget – slår ner rakt ”in i” Karlatornet på Hisingen

En blixt säger mer än tusen ord. Vi förstår nu varför Karlatornet döpts till ”Blixtlåset” i folkmun – då den 246 meter höga skyskrapan på centrala Hisingen blivit en tydlig ”måltavla” för åskgudarna. Här kan ni se den dramatiska filmen på när blixten slår ner vid nordens högsta hus.

Låt oss gå rakt på sak, blixtsnabbt så att säga. Här är den fem sekunder långa videon som det säger pang om – där du kan se när blixten slår ner ”i” Karlatornet. Blixtnedslaget som fångades på film skedde 14 sekunder efter 15:14, torsdagen 31 augusti 2023.

Här slår blixten ner i Karlatornet i Göteborg. Foto: MAGNUS DREIFELDT/LÄSARBILD

”Fotografen” Magnus Dreifeldt jobbar strax söder om Hisingsbron och tog filmen ut från sitt kontorsfönster när blixtarna slog ner över staden – när han av en slump fångade det dramatiska ögonblicket när en blixt slog ner vid Karlatornet, med ”Läppstiftet” i förgrunden i filmen.

Den uppmärksamma läsaren kan notera att blixtnedslaget ser ut att gå rakt in i Karlatornet – men det är vinkeln som gör det mer dramatiskt än vad det faktiskt är, då blixtnedslaget går bakom huset ner mot en lägre punkt i området.

Nordens högsta byggnad på 246 meter

Karlatornet är Nordens högsta byggnad och blev med sina 246 meter Göteborgs första riktiga skyskrapa. Placeringen på Lindholmen i södra delen av stadsdelen Lundby gör att dess siluett kommer är synlig både från älven, från stadens centrum och stora delar av övriga Göteborg.

Tidigare i somras började de första personerna att flytta in i den nya skyskrapan, men enligt byggherren Sernekes egen informationsbroschyr om byggnaden är Karlatornet försedd med så kallade åskskydd som ska skydda både huset och människorna däri om det skulle vara så att blixten slår ner rakt i skyskrapan.

Fotnot: HelaHisingen.se är fullt medvetna om att det är Karlatornets blixtlåsliknande utseende och inte förmågan att bli träffad av blixten som ligger bakom det skämtsamma öknamnet ”Blixtlåset”.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

TIPSA OSS! Har du tagit en bild eller en film av något som andra göteborgare och hisingsbor borde få se? Mejla den till oss på tips@helahisingen.se så kanske vi kan göra hyperlokal journalistik av det! Hör av dig!

LÄS MER: