BILDEXTRA: Här är huset av plast och kardborreband – på Hisingen

Här i Hästevik på Hisingen finns ett hus med en fasad av plast – monterad med kardborreband. Anledningen? Bevara det vackra landskapet.
— Vi har reagerat på att många hus spränger bort delar av det bohuslänska landskapet när de byggs. Så vi gjorde ett hus som står på pelare, säger arkitekten Mikael Frej.

Huset, som kallas för Plasthus II, byggdes redan 2017 i området Hästevik i Torslanda men har precis bytt ägare. Anledningen till att man valt att göra exteriören i plast, är att det är underhållsfritt och ska tåla det utsatta läget.

— Detta huset står på tunna stålpelare och skulle man demontera huset är berget under intakt. Det enda vi gjort är att borra några hål när man sätter i stålpelare, säger Mikael Frej.

Huset ska inte ha så stor påverkan på naturen. Foto: Per Nadén.
Vill inte förstöra ”Västkustens signum”. Foto: Per Nadén.

”Brutal approach”

Firman bakom projektet, Unit, har reagerat på att många husbyggen i området gjort stora avtryck på naturen. ”Ingreppen på naturen har ofta varit stora och de svepande linjerna och frilagda bergen som genom tiden varit Västkustens signum har steg för steg fått ge vika åt idén om ett modernt boende”, står det på hemsidan.

— Vi tyckte att det var en helt brutal approach, säger Mikael Frej.

Därför har de nu byggt det här huset så att så lite ingrepp ska göras på den omkringliggande naturen.

— Vi har reagerat på att många hus spränger bort delar av det bohuslänska landskapet när de byggs. Så vi gjorde ett hus som står på pelare, säger arkitekten Mikael Frej.

Fasadbild. Foto: Per Nadén.
Huset är fäst på nitton betongpelare i marken. Foto: Per Nadén.
Inspirerat av Case study-husen i LA. Foto: Per Nadén.

”Lyxiga boendekvaliteter”

Även avloppssystemet har lagts ovan mark och täckts av jordlager så att man kunde undvika sprängning av berget. Inspirationen till huset kommer ifrån de så kallade Case Study-husen i amerikanska Los Angeles.

— Det var ofta rätt enkla hus som ändå bjöd på lyxiga boendekvaliteter, säger Mikael Frej.

Insidan av plasthuset på Hisingen. Foto: Per Nadén.
Utsikten från sovrummet. Foto: Per Nadén.
Arkitektfirman Unit ligger bakom ritningarna. Foto: Per Nadén.

Fasadmaterialet kallas för PMMA och är fäst med kardborre på akrylfoamtejp – något som ska klara alla väderlekar. Plasthus II är, precis som namnet antyder, en andra modell av deras plasthus I.

Utsikt från sovrummet. Foto: Per Nadén.
Fasaden är täckt med opak akrylplast. Foto: Per Nadén.
Huset är det andra av den här typen på Hisingen. Foto: Per Nadén.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: